Rob Steuber en Michelle Rotink. Foto: Marcel Houwer/Tröntjesfestival

Rob Steuber en Michelle Rotink. Foto: Marcel Houwer/Tröntjesfestival

Marcel Houwer

Toch carnavalsschlager in Grolle

Algemeen

‘Grolle helaas…. Grolle Alaaf!’

GROENLO - Met nog slechts 5 dagen te gaan voor ‘Carnavalszondag’ wordt er nog een nieuwe onvervalste Grolse carnavalskneiter gelanceerd voor alle liefhebbers die het feest zo gaan missen, met een positieve eindboodschap. Het nummer, met de veelzeggende naam ‘Grolle helaas….Grolle Alaaf!,’ is een productie van Rob Steuber (muziek), Henri Walterbos (tekst) en Michelle Rotink (zang). Bas Konings zette de puntjes nog op de i met zijn bijdrage op trompet.

Door Kyra Broshuis

Het nummer wordt vandaag, woensdag 10 februari, gelanceerd met een video met Omroep Gelderland optochtopnames, van de hand van Rik Wamelink, en vormt zaterdag de afsluiter van uitzending van Knunnekes TV op YouTube. Het was Walterbos die op het idee kwam en een tekst schreef. “Toen ik voor de Groenlose Gids een artikel maakte over de leuke actie van KAPSTOK met hun eigen pin met de kreet ‘Grolle helaas’ in plaats van het gebruikelijke ‘Grolle Alaaf’ erop, inspireerde me dat een week later. Het was echter kort dag, drie weken geleden nu. Heb ik het vorst Miquel Porskamp gestuurd en dat het me leuk leek dat er een lied van zou komen. Dat leek hem een prima plan. Toen heb ik Rob gevraagd, niet verwachtend echter dat het nog zou lukken. Ook omdat je met coronamaatregelen te maken hebt. Ik dacht ‘als het niet lukt plaats ik de tekst misschien wel gewoon op Facebook of in de Groenlose Gids.’ Ik was er helemaal niet meer mee bezig. Ik heb wel steeds contact met Rob gehad over het vervolg, maar de credits toch vooral naar Rob en Michelle. Hij speelde zelf ook alle gitaren in.”

In het dialect
Rob Steuber, carnavalist in hart en nieren, is blij dat hij dankzij het nummer toch het bekende saamhorigheidsgevoel heeft dat zo bij carnaval hoort. “Het is een prachtige samenwerking geworden. Wally benaderde mij met de tekst die hij had geschreven en vroeg me of ik daar passende muziek bij kon maken. Ik ben begonnen met een melodie die volgens mij goed de tekst onderstreept en heb een akkoordenschema gemaakt. Uiteindelijk misten we een goede trompetlijn bij de zang. Toen heb ik trompettist en carnavalist Bas Konings gevraagd of hij wilde helpen. Hij reageerde heel enthousiast en heeft vervolgens echt de puntjes op de i gezet met zijn trompetlijn.” Samen met zangeres Michelle Rotink uit Zwolle, maar woonachtig in Vragender, heeft Rob de zangpartij bij hem thuis ingezongen. “Michelle heeft een prachtige stem die ook in het dialect heel mooi klinkt. We hebben vorig jaar samen meegedaan aan het Tröntjesfestival met een dancenummer ‘Carnaval in Grolle’, en mochten daarvoor de Tom Smits Muzieknoot in ontvangst nemen, geweldig! Ik houd me veel bezig met EDM, elektronische dansmuziek, maar deze schlager is wel iets heel anders.”

Nieuwe ideeën 
Tijdens het werken aan de nieuwe schlager kwam Rob ook weer op nieuwe ideeën. “Ik heb alvast wat op de plank liggen voor een eventuele deelname aan het Tröntjesfestival in november. Dan is alles hopelijk weer normaal. Dit jaar helaas geen drie dolle dagen en dat is heel anders dan ik gewend ben. Dankzij het maken van dit nummer en de samenwerking met iedereen die geholpen heeft, heb ik gelukkig wel dat saamhorigheidsgevoel dat zo bij carnaval hoort. Ondanks, of misschien juist wel dankzij, de afwezigheid van het carnavalsfeest zelf, hebben we toch samen een mooie en toepasselijke schlager kunnen maken.

Knunnekes TV en Pubquiz
‘Grolle helaas… Grolle Alaaf!’ is vanaf vandaag te beluisteren op Spotify, YouTube en social media van carnavalsvereniging De Knunnekes. Knunnekes TV is zaterdag te zien op YouTube. De uitzending start om 20:33 uur. De online Carnavals Pubquiz, georganiseerd door Escaperoom Groenlo in samenwerking met de Knunnekes, wordt op zondagmiddag gehouden.

Grolle helaas…..Grolle Alaaf!

(Tekst: Henri Walterbos, Muziek: Rob Steuber, Michelle Rotink, Arrangementen: Rob Steuber)

COUPLET

Een joar zonder franje
Gin ‘veugeltjes’, gin ‘Opa oet Spanje’
Gin buutoavend, gin hoogheden op ’t nus
Gin ‘Woar zal mien Prinsken’, de sik van Manus

Gin kleren stikken, wagens bouwen
Neet dweilend deur de veste sjouwen
Gin ‘Drietwieve, hee linkerd, mooien goochelaar’
Moar jongens, ‘wi-j woont hier wal mooi in de hemel op aard’

REFREIN:
No is het ‘Grolle helaas’
Volgend joar is de horeca weer baas
Dan doot wi-j ‘t dubbelop
Steet Grolle weer op kop

Haalt wi-j de klof en ‘t gerei weer van ‘t zolder
Bu’w weer holder de bolder
Dit feest bu’w an verslaafd
Heur ie oaveral weer…..‘Grolle alaaf’

COUPLET
Mooiste feest van ’t joar
Kearl, wat völt ons dat zwoar
Gin versierde stroaten
Gin dansmarietjes in de moate

Neet noar hoes hen op kop
Wal al moanden de BOB
Moar op den ‘elfden van den elfden’ dan bu’w d’r weer
Geet mien Grolse carnavalsharte weer gruuwlijk tekeer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant