KNUNNEKES.TV is een schot in de roos in coronatijd
<p>Screenshot van carnavalist Jan Riesewijk uit Losser tijdens de uitzending van KNUNNEKES.TV 2021. </p>

Screenshot van carnavalist Jan Riesewijk uit Losser tijdens de uitzending van KNUNNEKES.TV 2021.

KNUNNEKES.TV is een schot in de roos in coronatijd

Gevarieerd en gezellig entertainment in de huiskamer

Door Theo Huijskes

GROENLO - Dat de inmiddels 58-jarige carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo niet van stilzitten houdt, is alom bekend. Het bewijs daarvan werd nog eens in het afgelopen weekend geleverd. Een carnavalsweekend dat in verband met de coronapandemie een totaal andere invulling kreeg dan gebruikelijk. Rekening houdende met alle RIVM- en andere voorschriften c.q. maatregelen, wist de Grolse carnavalsclub een aantal activiteiten te ontplooien voor jong en oud, die in de carnavalsveste met open armen werden ontvangen.

Ondanks dat er een dikke streep moest worden gehaald door het gebruikelijke carnavalsprogramma, vallen er toch diverse georganiseerde activiteiten te noteren, die bijzonder in de smaak vielen. Te denken valt daarbij onder andere aan het ook dit jaar huis aan huis bezorgde magazine ’t Grolse Knunneke, de fotowedstrijd voor de jeugd met de titel ‘Snoete-Roete’, de organisatie van de carnavaleske PubQuiz, de activiteit KnunneKunsten voor de jeugd, de samenstelling en verspreiding van de BuisBox, samengesteld door lokale ondernemers, de straat-, huis- en winkelversiering met als inzet de Straatprijs en de Knunnekes Award, het componeren en presenteren van een speciale carnavalsschlager in coronatijd, het uitbrengen van een extra Natte Krant als bijlage bij de Groenlose Gids en als absoluut hoogtepunt de uitzending KNUNNEKES.TV op de zaterdagavond. Een kleurrijk en bijzonder gevarieerd programma dat via YouTube werd uitgezonden en zoals inmiddels is vastgesteld, door duizenden carnavalisten en andere belangstellenden is bekeken.

Talrijke, kleurrijke carnavalsimpressies
Het programma begon om 20.33 uur met een uitgebreide intro met daarin alleen maar kleurrijke impressies van het Grolse carnavalsfestijn in de afgelopen jaren. Dat daarbij de optocht op de zondagmiddag de hoofdmoot vormde, is vanzelfsprekend. Daarnaast veel muziek, zang en buutoptredens, alsmede een ongekend aantal kleurrijke foto’s uit het eigen carnavalsarchief alsmede ingezonden door een groot aantal Grolse carnavalisten, al dan niet Knunnekesleden. Het startsein voor het officiële gedeelte KNUNNEKES.TV 2021 begon om exact elf seconden na negen met een aaneenschakeling van bonte, gevarieerde onderdelen. Ook hierin kwam een keur aan musici, zangers, dansers en met name buutreedners voorbij, met daarnaast een aantal figuranten, die een bijzondere dimensie aan de uitzending gaven. Een extra vermelding hierbij verdient de inbreng van de jeugd, waarbij met name gedacht moet worden aan de kleine dansmarietjes, alsmede het vele jeugdige Grolse talent op muzikaal en vocaal terrein. Voor een gastoptreden en tegelijkertijd een hoogtepunt zorgde carnavalist, buutreedner en conferencier Jan Riesewijk uit Losser. Andermaal kruipende in de op hem helemaal van toepassing zijnde bisschopsrol, liet Riesewijk weer overduidelijk zien en horen welk een goede band hij heeft met de vesting- en carnavalsstad Grolle.

TV-programma zorgt voor een optimistisch geluid
The day after oftewel op carnavalszondag 2021 waren de positieve geluiden over KNUNNEKES.TV aan de orde van de dag. Niet alleen via social media, maar ook in de Grolse binnenstad alsmede op het ijs van de Grolse stadsgracht werd er nagepraat over een meer dan succesvolle activiteit van de door velen omarmde carnavalsvereniging De Knunnekes.
Zo liet burgemeester Annette Bronsvoort horen dat zij samen met haar man Albert Jan, en dat met de BuisBox tussen hen in, enorm had genoten van de uitzending. “Een dergelijke professioneel opgezette en uitgevoerde carnavalsactiviteit zorgt, zeker in de huidige, voor iedereen vervelende coronatijd voor gewenste ontspanning en met name verbinding. Het totale programma heeft bij jong en oud een optimistisch geluid teweeggebracht. En wanneer dit laatste juist een belangrijke lading heeft, dan is dat wel in de huidige coronaperiode.”
Geboren en getogen Grollenaar Cees van der Zant (83), de laatst overgeblevene van het oprichtingscomité van De Knunnekes in 1963, is ook enthousiast over de uitzending. “Complimenten en een grote pluim op de steek van de organisatoren. Knap werk en buitengewoon leuk om te zien. Als 80-plusser sta ik versteld van de techniek, die tegenwoordig een dergelijke activiteit mogelijk maakt. Gezeten op de bank met vrouwlief Yvonne hebben wij intens genoten. Het bewijs is geleverd dat De Knunnekes niet alleen een grote vereniging is, maar ook een hele hechte vereniging”, aldus Van der Zant, die voorheen ook secretaris was in het eerste Knunnekes-bestuur en in 1978 stadsprins van Groenlo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden