Op woensdag 17 maart aanstaande kan er gestemd worden in de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Foto: PR
Op woensdag 17 maart aanstaande kan er gestemd worden in de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Foto: PR

Extra stembureaus in Oost Gelre

Algemeen

Aangepaste stemlocaties voor Molenberg en Antoniushove

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur en op de aanplakborden hangen inmiddels de eerste posters. Vanwege corona heeft de gemeente Oost Gelre extra maatregelen genomen om de stembusgang goed te laten verlopen.

“We zijn erin geslaagd om voor woensdag 17 maart op achttien locaties twintig stembureaus in te richten die voldoen aan de eisen om coronaproof te kunnen stemmen. Dat zijn overigens twee stembureau's meer dan in 2017”, vertelt burgemeester Bronsvoort. “Wij zijn erg blij dat een groot aantal inwoners zich heeft aangemeld als stembureaulid. Op dit moment wordt gewerkt aan het maken van een evenwichtige verdeling van deze mensen voor de stembureaus van 15 t/m 17 maart én aan de bezetting van 10 t/m 17 maart van de drie afgiftepunten voor briefstemmen.

Communicatie
Inmiddels wordt er ook hard gewerkt om inwoners van de juiste informatie te voorzien, zeker met de nodige aanpassingen die er zijn in deze coronatijd. Dat betekent onder meer dat de website steeds van nieuwe informatie wordt voorzien, maar ook dat we vanaf nu regelmatig communiceren over de verkiezingen via de verschillende communicatiekanalen van de gemeente.”
De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00. In Lichtenvoorde kan gestemd worden in De Treffer aan de Raadhuisstraat 18, bij Schuttersgilde St. Switbertus aan de Hendrik Leemreizestraat 2, bij De Zandschoppe aan de Varsseveldseweg 62a, bij Den Diek aan de Dijkstraat 30, bij De Schoppe aan de Johannes Vermeerstraat, in de Hamalandhal aan de Van der Meer de Walcherenstraat 3, bij zwembad Meekenesch aan de Kerkhoflaan en uiteraard in het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg. Dat is ook de tellocatie.
In Vragender kan er gestemd worden in sportcomplex De Bult aan de Kapelweg. Inwoners van Harreveld kunnen naar dorpshuis ‘t Kempken aan de Ursulastraat in in Zieuwent is in het parochiehuis een stemlokaal ingericht. In Lievelde is de mogelijkheid tot stemmen in het Bernard Vos Clubhuus aan de Bergstraat. In de BMV in Mariënvelde komt een stemlokaal net als in Het Reirinck aan de Oude Winterswijkseweg in Zwolle. In Groenlo zijn er stembureaus in De Mattelier aan de Mattelierstraat, in City Lido aan de Kerkstraat, in de Oude Calixtus aan de Mattelierstraat en in de Willibrordusschool aan de Karel Doormanstraat.

Uitzonderingen
Dit jaar is het voor 70-plussers mogelijk om per brief te stemmen. De briefstemenveloppen kunnen afgegeven worden op 10, 11, 12, 15 en 16 maart van 9.00 tot 17.00 uur en op 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur bij de volgende afgiftepunten: HCR ‘t Zwaantje aan de Zieuwentseweg in Lichtenvoorde, De Waareise aan de Zegendijk in Mariënvelde en De Mattelier in Groenlo. Op twee locaties in de gemeente komt een stembureau met beperkte toegang. Deze bureaus zijn alleen bedoeld voor bewoners en medewerkers van De Molenberg in Groenlo en Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde. Deze speciale stembureaus zijn maar enkele uren geopend. Bewoners en medewerkers van deze locaties krijgen hierover bericht.

Uitslagen 2017
In Oost Gelre was het opkomstpercentage in 2017 84,79 procent. Dit was hoger dan het landelijk gemiddelde van 80,2 procent. In 2017 stemde 24,7 procent van de inwoners van onze gemeente voor de VVD. 24,3 procent van de stemmen ging naar het CDA en 11,8 procent stemde D66. In dat jaar ging 10,7 procent van de stemmen naar de SP en 9 procent naar de PVV. Groenlinks kreeg 5. procent en 50plus 3,8 procent. De PvdD kreeg 1,5 procent en Forum voor Democratie 1,3 procent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids