<p>Marianne ten Hoopen (links) en dochter Jony voor caf&eacute; annex speeltuin Haak en Hoek. Foto: Theo Huijskes</p>

Marianne ten Hoopen (links) en dochter Jony voor café annex speeltuin Haak en Hoek. Foto: Theo Huijskes

Café Haak en Hoek ook in coronatijd optimistisch

ZWOLLE - Ondanks dat de horeca- en recreatiesector het vanwege de huidige coronapandemie bijzonder zwaar te verduren heeft, heerst er in café annex speeltuin Haak en Hoek aan de Holterhoekseweg in Zwolle een gezellige en met name optimistische sfeer. Aanleiding voor de redactie van deze krant om met gastvrouw Marianne ten Hoopen en haar dochter Jony van gedachten te wisselen over de vraag of er ten tijde van de huidige crisis nog kan worden gesproken van toekomstperspectief voor de horeca in het algemeen en voor het idyllisch in een natuurschoonrijke omgeving gelegen Haak en Hoek in het bijzonder.

Door Theo Huijskes

“Natuurlijk hebben ook wij te maken met een sterk dalende omzet nu de cafédeur al maanden achtereen op slot zit. Maar daarentegen zijn wij ons er terdege van bewust dat wij nog in een bevoorrechte positie verkeren”, steekt Marianne van wal. “Dit laatste alleen al vanwege het leef- en woongenot dat wij hier in de vrije natuur hebben. De dagelijkse trend zonder caféleven went voor ons nooit. Maar wanneer je op jezelf bent teruggeworpen, zet je dat aan het denken.” Dochter Jony vult aan door te zeggen dat zij juist in de huidige tijd haar instap in de horeca- annex familieonderneming gepaard wil laten gaan met het letterlijk en figuurlijk ‘vergroenen’ van het bedrijf. “Door het interieur van het café op te knappen en tevens te voorzien van onder andere een likje verf, proberen wij de natuurlijke sfeer van buiten naar binnen te halen. Ik heb een passie voor natuur, biodiversiteit en planten. Een passie die resulteert in een grote verscheidenheid aan groente- en fruitplanten in de tuin, alsmede in de vorig jaar gebouwde kas. Met als doel om straks de gasten hier, in het café of buiten op het terras, eten voor te kunnen schotelen dat bereid is met producten uit eigen tuin. Hoe daar invulling aan gegeven wordt? Dat is nog in ontwikkeling en afhankelijk van de oogst van het moment. Zie het als een nieuwe loot aan de Haak en Hoek-boom!”

'We willen
Haak en
Hoek letterlijk
en figuurlijk
vergroenen'


Oprichter van Haak en Hoek is Opa Zwarte Jan
Marianne ten Hoopen geeft aan dat de bouw en daarbij tevens de oprichting van de woning met daarbij café Haak en Hoek heeft plaatsgevonden in 1930. “Het was destijds initiatiefnemer ‘Peerdeman’ Zwarte Jan Steverink, niet te verwarren met ‘Muziekman’ Zwarte Jan Steverink uit Groenlo. “Voor de tweede generatie zorgde één van zijn dochters, Wilhelmien mijn moeder, die trouwde met mijn vader: Bernard ten Hoopen. Vertegenwoordigt mijn persoon de derde generatie, op dochter Jony wordt straks het etiket vierde generatie geplakt, die kan toewerken naar het 100-jarig bestaan in 2030.”

Café Haak en Hoek bevindt zich op een uitzonderlijk mooie locatie. Op loopafstand bevindt zich het grensoverschrijdend natuurgebied Zwillbrocker Venn, gesitueerd rondom een groot meer, waarin verschillende vogels broeden met daarbij de bij iedereen geliefde flamingo’s. In de directe nabijheid van Haak en Hoek is bovendien het natuurpark De Leemputten gelegen. Een park, ontstaan nadat hier in de vorige eeuw leem is afgegraven voor de Steenfabriek in Groenlo. Naast een grote verscheidenheid van flora en fauna kan het park doorkruist worden op een waterfiets. “Al met al leent de gehele omgeving zich helemaal voor fiets- en wandeltochten”, geven Marianne en Jony aan. “Naast de klandizie vanuit de toeristische hoek, al dan niet met speeltuingerichte kinderen, zijn vanzelfsprekend ook lokale gasten en leden van Schietvereniging Haak en Hoek, Motorclub Hamaland en de Jeu de Boulesclub van harte welkom. Jammer dat de huidige coronatijd nog roet in het eten gooit. Maar wij blijven positief en kijken uit naar het moment dat wij iedereen weer mogen verwelkomen!”

Zwolle en Holterhoek hebben dezelfde belangen
Wanneer er gesproken wordt over de buurtschappen Zwolle of Holterhoek, over de gemeenten Eibergen of Groenlo en over de gemeenten Berkelland of Oost Gelre, geeft Marianne ten Hoopen lachend aan dat zij als Haak en Hoek altijd een grensgeval zijn geweest en dat heden ten dage nog steeds zijn. “En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat wij hemelsbreed gezien op nog geen kilometer afstand van de Duitse grens zijn gehuisvest. Gemeentelijke herindelingen hebben van deze hoek een samenleving gemaakt, behorende tot drie gemeenten met opgesplitste belangengroepen, terwijl de te behartigen belangen zeker op hoofdlijnen hetzelfde zijn.” Wanneer Marianne en Jony gevraagd wordt hoe zij denken over de komst van een groot zonnepark in Zwolle, geven beide dames aan dat deze kwestie op dit moment in beide buurtschappen het belangrijkste onderwerp van gesprek is. “Wij krijgen hier niet alleen te maken met de komst van zonneparkgiganten naar agrarische grond. De vraag daarbij is ook hoe de boeren als gevolg daarvan een transitie moeten maken naar duurzame bedrijfsvoering wanneer hen steeds meer grond voor industriële doeleinden wordt afgepakt. Er zijn genoeg daken voorhanden, en dat met name op de grote bedrijven, waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Bovendien is een hier te stationeren zonnepark voor met name het woon- en recreatiegenot een doorn in het oog en tegelijkertijd een aanslag op onze mooie Gelderse Achterhoek!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden