Marco Frank, voorzitter van de organisatie Internationaal Marveldtoernooi. Foto: Theo Huijskes
Marco Frank, voorzitter van de organisatie Internationaal Marveldtoernooi. Foto: Theo Huijskes

Ondanks coronacrisis mogelijk LITE-versie van Marveldtoernooi

Algemeen

GROENLO - Uitgestorven sportparken, kale velden, donkere en kille kleedkamers, lege en sfeerloze sportkantines. Ze doen de actieve en passieve voetbalfanaten onvoorstelbaar veel pijn en treffen met name de echte liefhebbers midden in het voetbalhart. Reden voor de organisatie van het Marveld-toernooi om alles op alles te zetten om - als het ook maar enigszins mogelijk is - het Marveldtoernooi bij de voetbalvereniging Grol in Groenlo doorgang te laten vinden. Al zou het dan enkel en alleen in de vorm van een LITE-versie zijn.

Door Theo Huijskes

De altijd oergezellige derde helft wordt erg gemist
Bij de voetbalvereniging Grol wordt door bestuurs- en commissieleden, oefenmeesters, leiders, begeleiders en vrijwilligers alles uit de kast gehaald om hun club alle mogelijke, positieve injecties te geven. Desondanks wordt het echte contact, het onder ons zijn en de gezelligheid gemist. Niet in groepsverband dollen op de training, geen samenzijn na afloop in het sportcafé, geen voor- of nabeschouwingen van wedstrijden in groepsverband onder het genot van een heerlijk biertje. Geen gang op de zaterdag naar het sportpark Den Elshof om de jeugd aan het werk te zien, laat staan om op de zondag een altijd sfeervol sportpark te bezoeken bij een thuisduel van de hoofmacht oftewel het visitekaartje van de club. Om het nog maar niet te hebben over de eigenlijk onmisbare, altijd oergezellige derde helft.

Geen ploegen uit de Verenigde Staten en Brazilië
Zoals gezegd, worden alle mogelijke pogingen ondernomen om bij ‘de Grol’ toch nog iets door te laten gaan, zij het met inachtneming van alle daarvoor geldende RIVM- en andere richtlijnen. Zo doet ook de organisatie van het jaarlijkse Internationale Marveldtoernooi een poging om in het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 juni aanstaande een LITE-versie van het voetbalevenement te organiseren met daaraan de deelname van acht in plaats van twaalf teams, afkomstig uit Nederland (zes teams) en uit België en Duitsland (ieder één team). “Dus geen groots opgezet internationaal toernooi met ploegen uit alle hoeken van de wereld, zoals uit de Verenigde Staten, Brazilië, Spanje of Engeland”, geeft organisatievoorzitter Marco Frank aan. “Ook geen extra activiteiten, die het voetbalfestijn door de jaren heen zo onvoorstelbaar populair hebben gemaakt, zoals de traditionele sponsoravond, waarbij de sporthal op het sportpark Den Elshof is omgetoverd in een soort gastvrije amusemenszaal, waarin vervolgens vijfhonderd belangstellenden plaatsnemen. Het behoeft geen nadere toelichting dat het in 2020 al een enorme teleurstelling was dat het toernooi geen doorgang kon vinden. Het is nu in eerste instantie afwachten hoe de corona-maatregelen in juni uitpakken, maar vooralsnog hopen wij medio maart te weten waar wij in de eerste week van juni aan toe zijn.”

De haalbaarheid van een LITE-versie wordt onderzocht
In het kader hiervan wordt bekeken of het als Marveldtoernooi mogelijk is om een platform te kunnen bieden voor de in de top van het landelijke jeugdvoetbal uitkomende ploegen. “De top vier van Nederland, te weten Ajax, Feyenoord, PSV en AZ is reeds erg enthousiast over het initiatief en ook FC Twente heeft al de nodige belangstelling aan de dag gelegd. In overleg met de directie van Marveld Recreatie zullen de ploegen daar ondergebracht kunnen worden en zullen daar ook de verschillende maaltijden worden aangereikt. Dus geen gebruik van de sporthal en helaas geen Sportcafé op het sportpark Den Elshof, dat op beide dagen minder gezellig is, omdat het mogelijk zeer beperkt bezet zal zijn. Althans voor zover zich in de komende maanden geen positieve ontwikkelingen gaan voordoen”, aldus Frank, die er vooralsnog vanuit gaat dat er geen publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn. “Vergeet niet dat de acht ploegen samen al voor een aantal van tweehonderd aanwezigen zorgen. En dan heb ik het nog niet eens over organisatieleden, scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, persvertegenwoordigers en anderen. Helaas zullen de vele belangstellende voetballiefhebbers noodgedwongen het toernooiverloop op gepaste afstand moeten volgen via de website en de social media-kanalen, waarbij voor de sponsoren de gedachten uitgaan naar een online event.”

Daar waar er reeds een voorlopige of definitieve streep is gehaald door een aantal andere jeugdvoetbaltoernooien in de regio, zoals het Seesing Tournament in Zieuwent, het Terborg-Toernooi en het Karel Stegeman Toernooi in Ruurlo, blijven de stuurlui van het Internationaal Marveldtoernooi van Grol in Goenlo aansturen op in ieder geval een alternatieve voetbalhappening op het sportpark Den Elshof. Of deze ambitieuze doelstelling een definitieve invulling krijgt? De toekomst, en dat is op niet al te lange termijn, zal het uitwijzen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids