Gregory Herpe met zijn nieuwe boek.

Gregory Herpe met zijn nieuwe boek. 

Eigen Foto

Gregory Herpe bundelt foto’s van modellen met masker in boek

Algemeen

‘Een masker beschermt ons’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – In de zomer van 2020 had was hij artist in residence bij Lokalen en werkte hij aan een project waarbij hij mensen uit heel Nederland fotografeerde met masker/mondkapje. Dit om het tijdsbeeld van de pandemie vast te leggen. Voor dit project schoot hij 52 portretten die hij onlangs allemaal in ‘A Coronew World’ op de markt bracht. Het boek verkoopt goed in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Finland en Zuid-Korea. Inmiddels woont Gregory Herpe in Parijs, maar hij is wel van plan om weer terug te keren naar de Achterhoek. Over het boek zegt hij: ”Het is mijn visie op de pandemie en ik ben trots om daar in de Achterhoek aan gewerkt te hebben. Veel artiesten hebben wat met dit onderwerp gedaan, maar dit is mijn ‘gedicht’ erover. In de kunst is alles poëzie. Het leven is poëzie en voor mij is poëzie iets wat we moeten delen.”

Bescherming
“Ik denk met plezier aan mijn residentie bij Lokalen terug. Er deden veel modellen mee,” vertelt Gregory, “Het jongste model was 14 maanden en de oudste was 93 jaar. Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik met een actueel thema werkte en vanuit een studio. Meestal werk ik buiten, in het veld. Ik heb met veel mensen gepraat. Die gesprekken waren een goede inspiratie om verschillende ideeën op te doen. In eerste instantie wilde ik mensen met hun masker/mondkapje fotograferen, maar later vergrootte het thema zich. Een masker beschermt ons tegen het virus, maar ook tegen angsten, fobieën, obsessies, verslavingen en onszelf. Wie zijn we echt? De foto’s zijn een goede start om van alles te bespreken. Denk daarbij aan biodiversiteit, transgender zijn, veganisme, moederschap. Het was een verrijkende ervaring en ik heb veel mensen ontmoet.”

Speciale momenten
Gregory: “Na mijn residentie heb ik geëxposeerd in Museum Hilversum in Hilversum. De directeur Stef van Bruegel heeft ook een voorwoord in mijn boek geschreven. Daarna had ik een exposities in Canterbury (Engeland) en Parijs. Het boek heb ik in eigen beheer uitgegeven en verkoop ik alleen via mijn site. Ericke Schut heeft het heel mooi vormgegeven en voor een goede creatieve input gezorgd. Ik heb een oplage laten drukken bij een drukker in Eibergen. Ik hoop dat ik veel boeken verkoop en dat ik na de zomer nog een expositie in Lichtenvoorde en Amsterdam kan organiseren. Voor een artiest is het belangrijk om een boek te hebben waarin zijn werk met speciale momenten gebundeld is.”

Naar Nederland
“Na dit project ben ik aan de slag gegaan om drag queens in heel Europa vast te leggen. In Helsinki heb ik met enkele vooraanstaande drag queens gewerkt. Daarna kwam ik in Parijs terecht en daar ben ik gebleven. De burgemeester had mij gevraagd een tentoonstelling te organiseren over straatkunst. Die ga ik in mei en juni geven. Hij heet ‘From Banksy to Berlin Wall’. Als deze afgelopen is, kom ik weer naar Nederland om aan mijn drag queens project te werken. Daarbij draait het bij mij om het verhaal erachter, dat niet altijd makkelijk is. Ik wil ook de tranen laten zien,” besluit Gregory zijn verhaal.

Bestellen
‘A Coronew World’ is voor 39 euro te bestellen op www.gregoryherpe.com/shop.

Gregory Herpe met zijn nieuwe boek
De voorkant van a Coronew World
Het voorwoord van 'A Coronew World'.
Ook Michiel Wopereis uit Lievelde staat in het boek. Foto:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant