<p>Buurtbewoners zien de verbouw van het oude pand niet zitten, zegt Tonnie Klein Gunnewiek. Foto: Kyra Broshuis</p>

Buurtbewoners zien de verbouw van het oude pand niet zitten, zegt Tonnie Klein Gunnewiek. Foto: Kyra Broshuis

Buurtbewoner: weinig draagvlak voor plannen café Arink

‘Plannen zijn onduidelijk en inwoners willen liever woningbouw’

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - Het ‘Lokaal voor verlof’- Podium voor GOED voedsel- in Lievelde wordt niet breed gedragen door de Lieveldse bevolking. Dat zegt Lieveldenaar Tonnie Klein Gunnewiek naar aanleiding van een artikel in deze krant over het startsein van de nieuwe invulling van het voormalige café Arink aan de Stationsstraat in Lievelde. “Een groot draagvlak voor een glazen kast en de verbouwing van een oud krot zoals het voormalige café nu is? Ik ben nog geen één persoon in Lievelde tegengekomen die daar ook maar iets positiefs over zegt. Het hele pand kan beter gesloopt worden en plaats maken voor een paar nieuwe woningen”, zo schrijft Klein Gunnewiek aan de redactie van deze krant.

Op woensdag 20 januari werd het startstein gegegeven voor de nieuwe invulling van het voormalige café. De initiatiefnemers willen om het bestaande pand een kas bouwen en zetten in op alternatieve mogelijkheden om voedsel te produceren, zoals vertical farming. Hierbij wordt voedsel in meerdere etages boven elkaar gekweekt. De initiatiefnemers zijn aan het kijken hoe de opbrengst lokaal kan worden verwerkt. Hierover zijn ze in gesprek met verschillende partijen, waaronder de lokale horeca.

Weggegooid geld
“Wat heeft dit met Lievelde te maken?”, vraagt Klein Gunnewiek zich af. “Er komt nu een gebouw omheen dus het hele idee van het bewaren van de gevel is weg. Dit plan doet niets voor Lievelde. Er wordt een hoop geld aan uitgegeven, onbegrijpelijk. Weggegooid geld in mijn ogen. En ik sta niet alleen in mijn mening, ik heb in Lievelde nog niemand positief over dit plan horen praten.” Het stoort de Lieveldenaar ook dat er geen woningbouw komt op die plek. ”In alle kernen wordt gebouwd maar hier in Lievelde schiet het niet op. We krijgen straks wel woningbouw op de Vossenburcht maar dat duurt allemaal veel te lang. Tegen die tijd zijn er alweer meer jongeren uit Lievelde vertrokken.”

Een rondje Lievelde levert inderdaad weinig enthousiaste reacties op. Inwoner Maurice Arink zegt ook geen voorstander te zijn van het nieuwe plan: ”Er hoeven ook niet per se woningen te komen, die krijgen we straks wel op de Vossenburcht. Het lijkt mij beter om het pand te slopen en de grond bij het park te betrekken. Ik gun de beide ondernemers het beste maar ik ben bang dat het de gemeenschap van Oost Gelre weer onnodig geld zal gaan kosten. Ik denk dat de mensen in Lievelde niet enthousiast zijn omdat het plan erg onduidelijk is. We weten nog steeds niet precies wat er nu gaat gebeuren.” Dat zegt ook inwoonster en onderneemster Brenda Rosendahl. “De mensen hebben nu ook wel iets anders aan hun hoofd. Zelf ben ik vrij neutraal maar ik vind wel dat het erg onduidelijk is allemaal.” Bij Lievelds Belang hebben ze geen negatieve berichten gehoord over de plannen voor Lokaal voor Verlof. “Het is een project dat via de gemeente verloopt en ons inziens prima naast de bestaande plannen voor woningbouw kan lopen. Mogelijk dat er via sociale media negatieve reacties zijn gekomen op de plannen, maar deze zijn niet persoonlijk bij ons bekend”, zo laat Ottelien Pothof namens de Vereniging Lievelds Belang weten.

Initiatiefnemers Daan den Older en Ben Freriks zijn verbaasd over de reacties: "Wij horen juist veel positieve geluiden. We kunnen ons voorstellen dat het voor veel mensen wellicht wat onduidelijk is allemaal. Mensen kunnen ons altijd benaderen met vragen, die beantwoorden we graag", zegt Ben Freriks. Vragen kunnen via de email gesteld worden: ddo@lokaalvoorverlof.nl..

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden