Ellen Schuurmans van KVT. 'De maatregelen zorgen ervoor dat Den Diek, de thuisbasis van KVT, ook al maanden de deuren dichthoudt.' Foto: Mark Ebbers

Ellen Schuurmans van KVT. 'De maatregelen zorgen ervoor dat Den Diek, de thuisbasis van KVT, ook al maanden de deuren dichthoudt.' Foto: Mark Ebbers

Clubs in coronatijd

Algemeen

Ook creatievelingen hebben nu even geen echte oplossing

LICHTENVOORDE – ‘Dit moet niet veel langer duren’, aldus Ellen Schuurmans (56) van de Lichtenvoordse creatieve club KVT (Kreatief in Vrije Tijd). De zelf in Groenlo wonende penningmeester beseft dat mensen de creatieve spirit en de sociale contacten missen.

Door Mark Ebbers

“We hebben doorbetaalde docenten in dienst. Maar het aantal leden (nu 70) stagneert momenteel, vooral omdat er weinig aanmeldingen zijn.” Dat begrijpt Ellen ook wel: “We kunnen al een hele tijd geen lessen aanbieden, dus mensen denken: laat ik nog maar even wachten.” Niemand weet hoe lang de lockdown en andere coronamaatregelen nog gaan duren. Maatregelen die er onder andere voor zorgen dat Den Diek, de thuisbasis van KVT, ook al maanden de deuren dichthoudt.
In een normale wereld krijgen de cursisten van de KVT 26 lessen per kalenderjaar. Die zijn verdeeld in twee periodes: van januari tot eind april 14 lessen en van half september tot half december 12 lessen. Ellen: “In augustus, toen er versoepelingen waren, hebben we van de acht gemiste lessen er nog vier ter compensatie kunnen aanbieden, maar daarmee hield het helaas op.” KVT verzorgt wekelijks creatieve lessen in twee richtingen: schilderen en keramiek. In een week zijn er vier mogelijkheden om te komen schilderen of tekenen en drie maal per week zijn er keramieklessen. “Iedereen kan meedoen, we zijn laagdrempelig. Vijf gedegen docenten geven les aan groepen van zo’n vijftien mensen per keer. Ervaren cursisten en beginners zitten door elkaar, ze leren van de docent maar ook van elkaar.”

Om de deelnemers toch betrokken te houden bij de KVT geeft het bestuur sinds het begin van de coronacrisis een maandelijkse nieuwsbrief uit, online en zo nodig op papier. Online lessen geven gebeurt niet, wel heeft het bestuur regelmatig een videovergadering. Om toch contact te houden bellen de docenten hun cursisten af en toe op.
Niet alleen de creatieve lessen liggen stil, ook de extra activiteiten zitten er tot Ellens spijt voorlopig niet in: “Zo gaat de atelierdag niet door. Op die dag husselen we de cursisten door elkaar en laten we ze kennismaken met elkaars werk. Daarnaast is het ook gewoon een gezellige dag om bij te praten en samen te eten. Voor de kleicursisten ging het raku stoken (werkstukken worden in een speciale oven buiten gebakken) niet door. Hopelijk kunnen we dit in het najaar alsnog organiseren.”
Maar voorlopig kan er niets gezamenlijk voor de KVT’ers, terwijl de eerste periode van dit jaar er al bijna opzit. “We gaan ervan uit dat de lessen in september weer van start kunnen gaan. Tijdens de ALV-vergadering die nu in september zal plaatsvinden, wordt dan samen met de leden bekeken hoe we er financieel voor staan en op welke manier we de leden kunnen compenseren. Gelukkig hebben bijna alle cursisten begrip voor het feit dat de contributie doorloopt, terwijl ze momenteel niet terugkrijgen waarvoor ze zich hebben aangemeld.”
Voor verdere informatie van de KVT verwijst Ellen naar de website. “Zodra de maatregelen het weer toe laten, kunnen belangstellenden zonder enige kosten twee lessen bijwonen en ervaren of dit inspireert, zoals het onze enthousiaste leden doet.”

www.kvt-lichtenvoorde.nl

Oproep

Ben je (bestuurs)lid van een club in Oost Gelre of Beltrum en wil je een bijdrage leveren aan de serie ‘Clubs in coronatijd’, neem dan contact op. Dat kan via een e-mail naar info@markebbers.nl, met vermelding van welke club je vertegenwoordigt, dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een interview.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant