Henny Groot Kormelink bij de achterzijde van zijn boerderijwoning in Ruurlo. Foto: Theo Huijskes

Henny Groot Kormelink bij de achterzijde van zijn boerderijwoning in Ruurlo. Foto: Theo Huijskes

‘De ontmoetingen met Rinus Michels en Johan Cruijff blijven uniek!’

Algemeen

RUURLO/GROENLO – Hij heeft ontmoetingen gehad met nationaal en internationaal bekende voetbaltrainers als Rinus Michels en Louis van Gaal, met prominente voetballers als Johan Cruijff en Ruud van Nistelrooij en met oefenmeesters als Jan Zwartkruis en Mark van Bommel. Hij heeft in diverse functies de voetballerij op de voet gevolgd in binnen- en buitenland. Als 70-plusser is hij in mei 2019 toegetreden tot de Raad van Commissarissen van BVO SC Heerenveen, portefeuille voetbaltechnische zaken. Deze week is correspondent Theo Huijskes op bezoek bij Henny Groot Kormelink (74), geboren aan de Hartebroekseweg in Groenlo, in zijn gezellige boerderijwoning, gelegen aan de Tolhutterweg in Ruurlo.

Met een ‘wiskundeknobbel’ naar het RK Internaat CIOS in Sittard
Het gehele leven van Henny Groot Kormelink staat in het teken van de (voetbal)sport. Reeds als kleine jongen van een jaar of elf, als leerling van de basisschool St. Canisius, was het al een droom van hem om een studie te gaan volgen aan een landelijke sportacademie. Deze droom kwam dichterbij toen hij in zijn woonplaats Groenlo het diploma HBS-B in de wacht wist te slepen. Ondanks zijn zogenoemde ‘wiskundeknobbel’, koos hij op aanraden van plaatsgenoot Fons Zuidinga voor het CIOS in Sittard.

“Een goede keuze en dit ook in de ogen van mijn gelovige ouders”, vertelt Henny Groot Kormelink. “Dit vooral omdat de keuze was gevallen op een RK Internaat. Ik heb een prachtige tijd gehad in Sittard, ondanks dat het wekelijkse lesprogramma op de maandagmorgen begon en pas op de zaterdagmiddag stopte. Er was gelegenheid om slechts één keer in de zes weken naar huis te gaan en dat ook nog eens liftende van Sittard naar Groenlo. De vervolgstudie aan de Sportacademie in Tilburg had een korte duur omdat ik in militaire dienst moest, waarna ik na afloop daarvan met succes de Sportacademie in Amsterdam heb gevolgd om direct daarna als docent in dienst te treden van, let wel, het CIOS in Sittard.”

Van docent tot voetbaltrainer en van ondernemer tot projectmanager
Wanneer Henny Groot Kormelink zijn werkzame leven de revue laat passeren, kan er maar één conclusie worden getrokken: Hier hebben wij het over een workaholic die van alle (sport)markten thuis is en daarbij de voetbalsport in zijn hart heeft gesloten. Naast het zijn van (staf)docent aan het CIOS gedurende een periode van 35 jaar, is hij namelijk ook nog eens ruim 30 jaar docent geweest bij de KNVB, waarbij gedurende de periode 1984-1996 tevens 12 jaar als districtsvoetbaltrainer in met name de provincies Brabant en Limburg. Daarnaast kwam de passie van Henny Groot Kormelink voor de voetbalsport, gekoppeld aan zijn aangeboren ondernemerschap, tot uiting in het op de markt brengen van het populaire vakblad De VoetbalTrainer. Een populair magazine, waarvan Groot Kormelink niet alleen de oprichter is, maar inmiddels ook al 37 jaar journalist/publicist, waarvan 25 jaar (1984-2009) in de functie van hoofredacteur. En natuurlijk mag niet vergeten worden dat dezelfde Groot Kormelink, die zijn voetballeven op jonge leeftijd begon bij de plaatselijke S.V. Grol, ook nog eens zelf hoofdtrainer is geweest van diverse amateurvoetbalclubs. “In die functie maakte ik mijn debuut bij eersteklasser Robur et Velocitas Apeldoorn, de oudste amateurclub in Gelderland, waar ik reeds op 22-jarige leeftijd voor de groep stond.”

Samenwerking met Foppe de Haan verloopt bijzonder plezierig
Terugkomende op de situatie 2021, geeft Henny Groot Kormelink aan dat hij niet een-twee-drie weet waarom SC Heerenveen hem heeft benaderd om het voetbalbeleid een vernieuwende injectie te geven. “Ik heb geen Fries bloed, hetgeen in de provincie Friesland nogal zwaar weegt, heb daarentegen wel driemaal over de Elfstedentocht geschaatst en uitgereden. Maar ik moet zeggen dat het samenwerken met de mensen in het Friese land, en dat met name met ene Foppe de Haan, uitstekend functioneert. Ik ben voor dat werk enkele malen per week in Heerenveen en daarnaast vanzelfsprekend bij alle thuis- en uitwedstrijden van SC Heerenveen van de partij, alhoewel ik wel eerlijk moet bekennen dat dit laatste wat entourage betreft in deze coronatijd een verschrikkelijke ervaring is. Maar desalniettemin is SC Heerenveen een fantastische, bijzonder hechte club”, aldus voetbaldier Henny, die daarnaast ook nog vrijwillig bestuurder is van diverse sportbelangenorganisaties.

Het gemis van onze partners kunnen wij samen een plekje geven
Een overstap van het dikke boek vol voetbalverhalen naar de privésituatie van Henny Groot Kormelink, maakt duidelijk dat zich daarin een uiterst droevige situatie aandiende toen zijn echtgenote Annelies Buddelmeijer na een gelukkig huwelijk van bijna veertig jaar plotseling kwam te overlijden en Henny met zijn beide dochters alleen verder moest.

“Terwijl wij in 2009 nog maar net van de andere kant van Nederland naar ons stekkie hier in Ruurlo waren verhuisd, werden wij vrij snel daarna geconfronteerd met een dergelijk groot verlies. Gelukkig heb ik inmiddels in de persoon van Anke Hummelink een geweldige partner gevonden. Ook haar echtgenoot is helaas overleden. Samen hebben wij ons gemis een plekje kunnen geven. Daarbij komt dat haar drie kinderen en mijn beide kinderen inmiddels hebben gezorgd voor in totaal tien kleinkinderen en voelen wij ons niet alleen erg gelukkig, maar ook schatrijk.”

Bij het afscheid nemen vertrouwt Groot Kormelink uw verslaggever toe dat de voetbalclub Grol nog altijd een bijzonder plekje in zijn voetbalhart heeft, dat hij Ajax verkiest boven Feijenoord en De Graafschap boven FC Twente. Dit laatste met het argument dat wij de Gelderse Achterhoek moeten omarmen ten koste van het Overijsselse Twente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids