Een beeld van een gezellige knobbelavond toen er van corona nog geen sprake was. Foto: PR

Een beeld van een gezellige knobbelavond toen er van corona nog geen sprake was. Foto: PR

De Vrolijke Knobbelaars vieren 35-jarig bestaan ondanks corona

Algemeen

De Vrolijke Knobbelaars vieren 35-jarig bestaan

GROENLO - Toen 35 jaar geleden, en dat op 26 maart 1986, in Groenlo een aantal vrienden het initiatief nam voor de oprichting van een knobbelclub onder de naam ‘De Vrolijke Knobbelaars’, was een veel gehoorde reactie: ‘Leuk bedacht, maar dat is geen lang leven beschoren!’ Echter 25 jaar later in 2011 werd op grootse wijze het zilveren jubileum gevierd, waarbij zelfs de gemeente Oost Gelre via het college van b&w een lindeboom werd aangeboden ter natuurlijke verfraaiing van het stadspark ‘De Grolse Weiden’. En inmiddels tien jaar later werd er afgelopen vrijdag, en dat ondanks de coronacrisis, stilgestaan bij de zevende lustrumviering, zij het niet in clubverband, maar door de leden individueel thuis.

Door Theo Huijskes

“In feite, en dat normaliter zonder corona, is het ieder jaar op de 26ste maart groot feest bij onze club en dat zeker wanneer er sprake is van een lustrumviering”, reageert voorzitter Ben Meuleman. “Dit heeft alles te maken met het feit dat gezelligheid de belangrijkste doelstelling is van onze, momenteel uit 21 leden bestaande knobbelclub. Nota bene een club die uniek is in Nederland. Want hier en daar in dit land wordt er wel geknobbeld onder het genot van een biertje, maar dat gebeurt nergens in verengingsverband. En dat al helemaal niet zoals wij ook nog eens in uniforme kleding.”

Overgewaaid vanuit de voormalige Pondarosa Bar
De oprichting vond destijds plaats in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang, tevens de lokaliteit waar gedurende de afgelopen 35 jaar alle knobbelavonden, alsmede overige activiteiten zijn gehouden. Was de oprichting een initiatief van kastelein Tom Rooks, lid van het eerste uur Bennie (Nebs) ter Bogt was degene die de naam ‘De Vrolijke Knobbelaars’ heeft bedacht. Maar in het kader van ‘ere wie ere toekomt’, mag de voormalige Grolse Pondarosa Bar niet onvermeld blijven. Want die toen populaire horecatoko kende in de vorige eeuw, zij het voor korte duur, reeds een knobbelclub met de naam K.C.H.H.P. (Knobbel Club Het Houten Pinnetje). Het eerste bestuur in 1986 van de DVK werd gevormd door André Gelinck (voorzitter), Leon Berentsen (secretaris) en Gerrit Gebbinck (penningmeester). Leden die al gehuldigd zijn vanwege hun 25-jarig lidmaatschap zijn Leon Berentsen, Bennie ter Bogt, André Gelinck, Marcel Rooks en Tom Rooks. Zeker met het oog op dit laatste, zorgt de club ook voor verjonging. Zo zijn er door onder anderen Dennis Rooks en Rick Brockötter de nodige initiatieven genomen om te komen tot de oprichting van een jeugdafdeling van de DVK.

Verder mag hier niet onbeschreven blijven dat leden van de DVK zich ook volop inzetten voor de Groenlose gemeenschap. Zo was men in het verleden een actief deelnemer aan het bloemencorso tijdens de jaarlijkse Grolse Kermis en is men de laatste jaren een vaste deelnemer aan de activiteit bloemenpanelen tijdens dezelfde Kermis. Daarnaast is men indien van toepassing actief tijdens het jaarlijkse carnavalsfestijn. En tenslotte is het populaire, tweejaarlijkse evenement De Slag om Grolle altijd verzekerd van de medewerking en deelname van de leden van de DVK.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant