De muurschildering in Groenlo, een initiatief van Natasja Scharenborg. Foto: Kyra Broshuis

De muurschildering in Groenlo, een initiatief van Natasja Scharenborg. Foto: Kyra Broshuis

Kyra Broshuis

Bijzondere street art in Grolse binnenstad

Algemeen

GROENLO - Grollenaren vergapen zich massaal aan de prachtige muurschildering op de zijkant van de woning van de familie Wolff aan de Houtwal in Groenlo. Het levensgrote kunstwerk is een initiatief van de Groenlose kunstenares Natasja Scharenborg die in Lichtenvoorde al meer van dit soort projecten heeft gerealiseerd. Scharenborg schakelde de Werkgroep Promotie Groenlo in om het idee verder uit te werken.

Door Kyra Broshuis

Werkgroep Promotie Groenlo
De Werkgroep Promotie Groenlo, bestaande uit Sandra Zieverink, Chantal Grothe, Femke Nales, Roy Oostendorp, Bas Stortelers, Joske Elsinghorst en Mechteld Wissink, reageerde enthousiast: “Dit is een hele mooie manier om Groenlo ook buiten de ‘Slag om Grolle periode’ nog meer smoel te geven als vestingstad”, zegt Joske Elsinghorst. “We hebben daarom direct budget gereserveerd voor dit mooie idee en zijn op zoek gegaan naar een geschikt pand én uiteraard een dito huiseigenaar. De zijkant van het pand van de familie Wolff, gelegen in de Grolse binnenstad en vlakbij de gracht, blijkt heel geschikt te zijn.

Levensecht
De familie Wolff is enthousiast over de muurschildering in wording. “Natasja en Joske stonden vorig jaar hier op de stoep met de vraag of we open stonden voor een muurschildering op onze muur. We hebben meerdere gesprekken gehad en we vonden het een heel leuk idee. Het is toch heel bijzonder om zoiets op je huis te krijgen. We hadden inspraak in de afbeelding, die hebben we gezamenlijk gekozen, en het wordt heel mooi. Het ziet er nu al ‘levensecht’ uit. We zijn heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat”, zegt Wilma Wolff.

Medewerking
De wens van Scharenborg en de Werkgroep was een muurschildering uit de tijd van de Slag om Grolle. Het moest een beeld worden van een scène uit het dagelijks leven van toen. Fotograaf René van de Mosselaar maakte als voorbereiding foto’s van twee Grolse schonen, Sara Gebbinck en Isa Mentink, voor de gelegenheid uiteraard helemaal in kleding van toen. De kleding en decoratie is beschikbaar gesteld door Gerard en Tineke van Huet. De plaatjes werden geschoten tegen de achtergrond van het Openluchtmuseum Erve Kots. Natasja heeft de perfecte foto verder vormgegeven op de manier waarop deze nu door De Strakke Hand wordt vereeuwigd.

De Werkgroep is nu al trots op het proces. “En op de brede medewerking van verschillende partijen uit Groenlo. Zo bracht Albert Heijn Wallerbosch, Groenlo spontaan appels en bananen naar de hardwerkende schilders en zorgde Pfeifer Heavy Machinery voor het materieel. We krijgen ontzettend veel positieve reacties, geweldig dat de mensen zo enthousiast reageren." De kunstenaars van De Strakke Hand zijn nog bezig de puntjes op de i te zetten. Veel Grollenaren kwamen al een kijkje nemen bij de spraakmakende muurschildering. De verwachting is dat de schildering zondag helemaal klaar is. Een echte aanwinst voor Groenlo Vestingstad!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant