Tonny te Loeke (rechts) en Leo Klein Gunnewiek bij de nog af te werken balie in het nieuwe Vincentiushuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Tonny te Loeke (rechts) en Leo Klein Gunnewiek bij de nog af te werken balie in het nieuwe Vincentiushuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

‘Ons motto is: Met mekare, veur mekare!’

Algemeen

Tonny te Loeke en Leo Klein Gunnewiek

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wanneer op dit moment ergens in Groenlo een vrijwilligersbolwerk met veel inzet en betrokkenheid aan de slag is om iets moois te realiseren, dan is dat wel in het nieuwe onderkomen van de Groenlose Vincentiusvereniging aan de Ruurloseweg.

Zoals bekend ondergaat het voormalige bedrijfspand van Auto Arink een ware metamorfose, die uiteindelijk moet resulteren in het nieuwe, van alle faciliteiten en gemakken voorziene Grolse Vincentiushuis. Een onderkomen dat halverwege dit jaar de deuren zal openen voor het grote publiek en vervolgens een meer dan nuttige voorziening gaat vormen voor een brede doelgroep in Groenlo en omgeving. Als gevolg van dit alles komt het via deze rubriek uit te dragen eerbetoon ‘Vrijwilliger van de maand’ in feite enkele tientallen, hardwerkende Vincentianen toe. Maar om praktische redenen zijn Tonny te Loeke (67) en Leo Klein Gunnewiek (69) naar voren geschoven om niet alleen zichzelf voor te stellen, maar ook om tevens een uithangbord te zijn voor al hun collega-vrijwilligers.        

Geboren en opgegroeid in Voor-Beltrum
Terwijl ze gebroederlijk naast elkaar zitten in één van de vele nieuwe vertrekken, laten Te Loeke en Klein Gunnewiek weten dat zij met veel liefde en interesse vrijwilligerswerk verrichten ten behoeve van de Vincentiusvereniging. “Wij zijn beiden geboren en opgegroeid in Voor-Beltrum en het verbaast ons dat er hier veel ingezetenen van niet alleen Voor-Beltrum maar ook Avest op vrijwillige basis werkzaam zijn. Mogelijk is de veroorzaker hiervan voormalig Vincentius-voorzitter Jan Pape, die in dezelfde contreien is geboren en opgegroeid”, geeft Tonny te Loeke aan.

“Zelf ben ik geboren in een gezin met zes kinderen, ben getrouwd met Ria Rooks en samen hebben wij drie kinderen, allemaal jongens. Mijn gehele werkzame leven, en dat gedurende circa 45 jaar, bestaat uit het zijn van assistent-accountant bij de GIBO Groep, heden ten dage Flynth Accountancy geheten. Mijn hobby’s bestonden of bestaan nog steeds uit tuinieren, recreatief, noem het wild volleybal bij ‘De Gaffels’ en naar muziek en zang van zoveel mogelijk verschillende genres luisteren en vervolgens cd’s branden. Met betrekking tot het vrijwilligerswerk, heb ik thans twee belangrijke doelen en dat is mijn inzet op dat terrein ten goede te laten komen van de Groenlose Vincentiusvereniging en daar waar het gaat om het project GOLS-station, gelegen tussen de Stationslaan en de Parallelweg.”

Collega-vrijwilliger Leo Klein Gunnewiek zegt blij te zijn dat hij in Voor-Beltrum is geboren in een gezin met vijf kinderen en dat hij in het ouderlijk huis is blijven wonen om de boerderij van zijn ouders voort te zetten tot het moment dat de kleinschaligheid van het bedrijf niet meer loonde en hij min of meer gedwongen werd om een andere koers te gaan varen.

“Ik ben getrouwd met José Massop en samen hebben wij gezorgd voor vier dochters. De boerderij ligt alweer een aantal jaren achter ons en inmiddels vermaken wij ons met allerlei activiteiten, waarbij volleyballen en fietsen mijn belangrijkste hobby’s zijn, waarbij ik wat het fietsen betreft veel waardering heb voor het door vrijwilligers te behartigen onderhoud van al die fietspaden in de gehele regio rond Voor-Beltrum. Wat mijn eigen vrijwilligerswerk aangaat, ben ik er trots op dat ik mij in mijn 70ste levensjaar nog volop dienstbaar kan maken voor deze mooie, betekenisvolle Vincentiusvereniging, die een belangrijke rol vertegenwoordigt binnen en buiten de Groenlose gemeenschap.”

Dankzij de financiële steun van derden
Wanneer er een boekje wordt opengedaan over met name het vele schilderwerk dat beide heren in het nieuwe Vincentiushuis voor hun rekening nemen, komt het huidige opperhoofd van de Vincentianen, te weten voorzitter Gerard Kamp, een kijkje nemen om tegelijkertijd de gelegenheid te benutten om enkele verzoeken richting de beide vrijwilligers af te vuren en daarbij tevens te melden dat hij apetrots is op het totale vrijwilligerskorps.

“Wij zaten op een aantal van 65 vrijwilligers, maar inmiddels zijn er dat circa 70. En ik kan je verzekeren dat deze mensen allemaal reikhalzend uitkijken naar het moment dat dit gebouw helemaal af en ingericht is. Natuurlijk mag hierbij niet vergeten worden te vermelden dat dankzij de ondervonden financiële ondersteuning van derden, zoals tal van instanties, organisaties en bedrijven, dit wat hier thans gebeurt allemaal mogelijk is gemaakt.”

Aangevuld door de klusgroep-medewerkers Tonny te Loeke, die tevens het voortouw neemt met betrekking tot al het te verrichten schilderwerk, en Leo Klein Gunnewiek, die naast het zijn van schilder ook nog diensten draait op de Vincentius-bus, met de opmerking dat dit alles niet alleen het binnenwerk van het onderkomen betreft, waarbij alle onderdelen in het teken van de gastvrijheid, alsmede klantgerichtheid zullen staan.

“Ook de buitenkant en het dak van het gebouw worden helemaal opgeknapt, hetgeen bestaat uit met name restauratie- en schilderwerk. Daarnaast worden de beschikbare parkeerplaatsen opnieuw ingericht en komen er tevens plekken voor mindervalide parkeerders. Ook wordt het buitenterrein opzij en achter het gebouw aangekleed met passende groenvoorzieningen met een compleet en bijzonder fraai plaatje als uiteindelijk resultaat. Dit alles tot stand te brengen onder het in ons Grolle alleszeggende motto “Met mekare, veur mekare!”, aldus Tonny te Loeke en Leo Klein Gunnewiek ter afsluiting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant