Mensen lopen vredig in de tocht.

Mensen lopen vredig in de tocht.

Barbara Pavinati

Fakkeltocht voor vrijheid laat ander geluid horen

Algemeen

‘Ik wil niet stilzitten op de bank en wachten tot het overgaat’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Langzaam stroomt op woensdagavond 14 april tegen 20.00 uur de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde vol. Achterhoek voor Vrijheid verzamelt daar voor een fakkeltocht voor vrijheid en tegen de coronamaatregelen. De tocht duurt ongeveer een uur. De circa 150 lopers komen behalve uit Lichtenvoorde uit verschillende plaatsen waaronder Zevenaar, Aalten, Dinxperlo, Eibergen, Neede en Doetinchem. Het gezelschap is gemêleerd: jong, oud, slecht ter been, in rolstoel, met hond, zonder hond, fervente actievoerders en mensen die nu voor het eerst de moed bijeengeraapt hebben om hun mening kracht bij te zetten. Vergezeld van positieve muziek die uit luidsprekers galmt delen ze tijdens hun tocht rozen uit aan omstanders die staan te filmen, zwaaien ze naar de mensen die vanachter de ramen van hun huis verbaasd naar buiten kijken. Het is de grootste optocht tot nu toe en de organisatie is tevreden over het verloop ervan. Het belangrijkste wat initiatiefnemer Jorrit Biessels wil zeggen is: ”De overheid houdt ons voor het lapje.”

Voordat de tocht start, leest Jorrit een tekst voor van Miranda van Driel waaruit duidelijk blijkt dat hij alle maatregelen die getroffen zijn niet normaal vindt. Patrick uit Lichtenvoorde die al vanaf april tochten in Nederland en Duitsland loopt vertelt: ”Ik blijf in optochten lopen tot alles weer goed is. De media laat altijd een vertekend beeld van ons zien. Dat we rellen schoppen. Dat is helemaal niet zo. We zijn heel liefdevol en vriendelijk. We lopen nu in Lichtenvoorde, omdat je anders lokaal niks bereikt. De mensen mogen hier wel wakker worden.”

Uiting van vrijheid geven
Ook René uit Doetinchem vindt dat de media altijd een vertekend beeld van de situatie weergeeft: “Wij willen laten zien dat er ook een ander geluid is. Er is veel censuur. Mensen zijn echt bang voor Covid-19. Dat is helemaal niet nodig. De maatregelen zijn niet gezond. Iedereen zit thuis op te hokken en zijn immuunsysteem af te breken. Ouderen verpieteren van eenzaamheid. Het meelopen met deze tocht geeft het gevoel dat je wat kunt doen. Ik wil niet stilzitten op de bank en wachten tot het overgaat.” Ingrid die meeloopt is van mening dat niet anderen over vrijheid kunnen beslissen en een loper die liever anoniem wil blijven vindt ook dat de maatregelen veel te ver gaan, maar, benadrukt ze: ”Ik ben absoluut geen corona-ontkenner.” Henk uit Aalten ziet de tocht als een ‘uiting van vrijheid geven’. Demonstreren is volgens hem ergens tegen zijn en dat gevoel wil hij niet uitstralen. “We gaan allemaal voor hetzelfde vrijheidsdoel, we hebben een drang naar vrijheid. In hoeverre zijn de maatregelen in verhouding tot de schade die het virus brengt? In deze optocht doen we eindelijk weer een beetje normaal tegen elkaar.”

Keurig
De politie houdt de tocht van een afstand in de gaten en een van de agenten zegt na afloop: ”De lopers wilden een melding naar de buitenwereld maken. Dat is over het algemeen keurig gegaan.”

Hoe donkerder het wordt, hoe duidelijke de toortsen zichtbaar worden.
Als het donker is, bereikt de groep weer de Nieuwmarkt
Jorrit Biessels leest een gedicht over 'normaal' zijn voor.
De politie houdt alles van een afstand in de gaten.
Mensen verzamelen zich voor aanvang van de fakkeltocht.
Een lange stoet loopt met fakkels door Lichtenvoorde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant