Tonnie en Ida Voerman-Voskuil, staand in de achtertuin van hun woning in Winterswijk. Foto: Theo Huijskes

Tonnie en Ida Voerman-Voskuil, staand in de achtertuin van hun woning in Winterswijk. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

’Niet alleen in Groenlo, maar ook in Winterswijk is het goed wonen’

Algemeen

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij Tonnie en Ida Voerman-Voskuil, sinds de jaren tachtig woonachtig in Winterswijk.

WINTERSWIJK/GROENLO - Centraal in deze rubriek staat ditmaal het voormalige Groenlose installatie- annex winkelbedrijf Voerman, destijds gevestigd op twee locaties in het centrum van Groenlo. Een ondernemersketen die op het terrein van radio, televisie, witgoed en sanitair, maar ook met installatie- en loodgieterswerk middenin de gemeenschap stond en daarmee behoorde tot de kern van het Grolse ondernemersklimaat.

De door Jacob Voerman in 1932 opgerichte familieonderneming, die heden ten dage in andere handen is, kende in de vorige eeuw ruim vijf decennia lang hoogtij-jaren in zowel de Beltrumsestraat als in de Kevelderstraat. Van de drie zonen van Jacob en Lena Voerman, Jan, Tonnie en Jaap, is Tonnie als enige nog in leven.
Aan de gezellige keukentafel in hun huis in een mooie woonomgeving en dat op loopafstand van het centrum van Winterswijk, gaat Tonnie (84) uitvoerig in op het bedrijfs- en familieverhaal, op een enthousiaste wijze bijgestaan door echtgenote Ida (81). “In vroeger jaren was het een vanzelfsprekendheid dat je in het bedrijf van je ouders stapte. Zo werd ik min of meer aan het werk gezet in de winkel aan de Beltrumsestraat 8 (waar laatstelijk restaurant Baron Belhamel gevestigd was, ThH). Mijn broer Jan deed het goed met de radio- en tv-winkel in de Kevelderstraat en broer Jaap zorgde ervoor dat de Voerman-zaak die later in Eibergen werd geopend een succes werd. Het zakelijke succes door al die jaren heen was natuurlijk mede te danken aan onze echtgenotes, zijnde Hetty van Jan, tegenwoordig verblijvende in het verzorgingshuis J.W. Andriessen in Borculo, Renie van Jaap, die nog steeds in Eibergen woont, en natuurlijk niet te vergeten mijn eigen Ida.”

Verbindingsschakel
De winkel in de Kevelderstraat werd gevestigd in het pand van kruidenier Brandenbarg, vertelt Tonnie. “Daar kon aan de achterzijde, die aan de Koningssteeg lag, een royale werkplaats worden gecreëerd. Het plaatje werd destijds helemaal compleet toen wij onze winkel in de Beltrumsestraat verhuisden naar de overkant van de straat, naar het pand van Cor Poortman. De achterkant daarvan lag ook aan de Koningssteeg en zo konden we van dezelfde werkplaats gebruik maken. Dit werd ook de plek, van waaruit alle drie de winkels, dus ook die van broer Jaap in Eibergen werden bediend”, aldus Tonnie Voerman. Na zijn 25 jaar Voerman-vakmanschap heeft hij ook nog vijftien jaar in een mooie functie gewerkt bij het Sociaal Werkvoorzieningsschap Hameland, destijds gevestigd aan de Mattelierstraat in Groenlo. Daarmee telt Tonnie’s arbeidzame leven het mooie aantal van veertig jaren.
“Wij blikken met veel voldoening terug op onze leef- en woonperiode in Groenlo. Toen wij met de zaak stopten, was het ook geenszins de bedoeling om ‘het stadje van plezier’ te verlaten. Maar in Winterswijk konden wij een plek helemaal naar onze zin vinden. Gelukkig is het slechts tien kilometer van Groenlo, dat snel derhalve te bereiken is.”

Passie voor de jacht
Echtgenote Ida vult lachend aan dat wanneer hen gevraagd wordt waarom zij nu in Winterswijk wonen, Tonnie standaard het antwoord geeft dat het is gebeurd omdat dit huis in Winterswijk staat en niet in Groenlo. “Eerlijkheidshalve heeft ook het rijke voorzieningenniveau van Winterswijk de doorslag gegeven om te verkassen. En dan hebben wij het heus niet over alleen het Streekziekenhuis, maar ook over de faciliteiten en uitgaansmogelijkheden op recreatief en met name cultureel terrein. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schouwburg c.q. theater De Storm. Inmiddels hebben wij hier tevens een gezellige vrienden- en kennissenkring opgebouwd en zijn wij aangesloten bij onder meer kegelclubs.”

Tonnie vult aan dat Ida als vrijwilligster actief is in een dialectgroep, in een ouderengroep van de kerk en niet te vergeten als contactpersoon functioneert van de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen afdeling Winterswijk. “Zelf heb ik een grote passie voor de jacht. Dit is mij vanaf mijn tiende levensjaar door mijn vader bijgebracht”, aldus Tonnie. Hij laat vervolgens tientallen zelfgemaakte schildjes zien met geweien van reeën en geeft daarnaast inzage in attributen en geschriften, die te maken hebbende met zijn vrijwilligerswerk in faunatelling en wildbeheer.

Zestig jaar getrouwd
Wanneer tenslotte hun eigen gezin ter sprake komt, geven Grollenaar Tonnie en zijn Ida, die geboren werd in Arnhem en opgroeide in Aalten, aan schatrijk te zijn. Vooral met hun drie kinderen en zes kleinkinderen. “Nadat wij elkaar hadden leren kennen tijdens een gezellig samenzijn met Groenlose en Winterswijkse vrienden, zijn wij in 1961 getrouwd. Op 29 augustus van dit jaar hopen wij derhalve ons 60-jarig huwelijksfeest te kunnen vieren. En dat op de eerste plaats met onze kinderen Marco in Nieuwegein, Lea in Groenlo en Ger-Jan in Aalten met aanhang, die ieder voor twee prachtige kleinkinderen hebben gezorgd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant