Protest tegen de beperkende coronamaatregelen bij de toegangsweg naar Marveld. Foto: Kyra Broshuis

Protest tegen de beperkende coronamaatregelen bij de toegangsweg naar Marveld. Foto: Kyra Broshuis

Protest bij pilot toegangstest Marveld

Algemeen

GROENLO - Grote spandoeken met teksten als ‘Achterhoek voor Vrijheid’ en ‘Wie slaapt in de democratie, wordt wakker in een dictatuur!’ hangen zaterdagochtend langs de toegangsweg naar Marveld. Daar wordt een pilot gehouden om toegangstesten in de praktijk uit te proberen. Het doel van de proeven is om te zien hoe met de inzet van testbewijzen een bijdrage geleverd kan worden aan het eerder en ruimer openen van sectoren. Het Rijk werkt bij deze pilots samen met Stichting Open Nederland.

Door Kyra Broshuis

In strijd met de grondwet
“Het testen voor toegang kosten miljoenen euro’s”, zegt voorman Jorrit Biessels die de protestbijeenkomst organiseert. Eerder hielden hij en zijn medestanders ook een fakkeltocht door Lichtenvoorde. “Ik ben geen virusontkenner en ook geen antivaxxer maar ik ben wel tegen de manier waarop de mensen nu behandeld worden. Het is bovendien ook nog eens in strijd met artikel 1 van de grondwet waarin staat dat mensen niet uitgesloten mogen worden. Dit is apartheid 2.O. Er wordt 1.1 miljard euro gereserveerd voor het organiseren van toegangstesten maar er is nog niet 1 ic-bed bijgekomen.” Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten waarmee het kabinet heeft ingestemd.

‘Leef’
Wanneer de politie arriveert, wordt de deelnemers gezegd dat ze uiterlijk 11:00 de plek moeten verlaten. “Geen punt, dat doen we gewoon. We hebben een kennisgeving uitgedaan naar de gemeente dat we straks aan het begin van deze weg gaan staan.” De stoet vertrekt met de Achterhoekse vlag in de lucht en op de muziek van ‘Leef’ van Andre Hazes jr. Onderweg passeren enkele mensen met mondkapjes op. “Zie je dat, dat is toch ongelooflijk. Mondkapjes die bewezen niet werkend zijn en dan ook nog in de buitenlucht. De mensen wordt gewoon angst aangejaagd en dat is totaal onnodig.” Ook deze week zal de groep Achterhoek voor Vrijheid van zich laten horen. “We hebben een protest gepland in de regio en er zullen er nog meer volgen”, zo besluit Biessels.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant