De verblijfswagon, overgenomen van Stichting De Locomotor, wordt kaal gemaakt en omgebouwd naar een rongenwagon. Foto: Theo Huijskes
De verblijfswagon, overgenomen van Stichting De Locomotor, wordt kaal gemaakt en omgebouwd naar een rongenwagon. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe wagon voor GOLS station in Groenlo

Locomotief wordt in eigendom overgenomen van Stichting De Locomotor

Door Theo Huijskes

GROENLO - Men zou kunnen denken dat de sinds begin 2017 in werking gezette plannen met betrekking tot het in ere herstellen van de locomotief (Sik) en de wagon bij het GOLS station in Groenlo op een laag pitje staan. Ondanks de huidige coronacrisis is het een en ander geenszins het geval. Initiatiefnemer Ronald Wopereis, samen met partner Angela Roerdink de bewoners van het stationsgebouw, doet er met medewerking van de beschikbare vrijwilligers alles aan om de in 1881 opgerichte spoorwegmaatschappij GOLS op alle onderdelen in vergane glorie te herstellen.

Met aan zijn zijde collega-vrijwilliger Wim Nijenhuis geeft Ronald Wopereis aan dat het bijzonder moeilijk is om een geloofwaardige planning te presenteren. “Het gaat hier om een project dat in de vrije tijd moet worden uitgevoerd en helemaal afhankelijk is van de uren die de vrijwilligers daarin willen investeren. Omdat als gevolg van corona oudere vrijwilligers hebben aangegeven om even te passen, hetgeen heel begrijpelijk is, wordt het werk op dit moment door een beperkt aantal vrijwilligers gedaan. Maar desalniettemin zijn er ook twee positieve zaken te melden.”

Wagon van Museum Buurtspoorweg Haaksbergen
“Door onze goede contacten met Museum Buurt Spoorweg (MBS) in Haaksbergen zijn wij in de gelegenheid gesteld om een personenrijtuig uit de jaren twintig over te nemen. Wij zijn erg blij met dit buitenkansje, aangezien deze wagon nog helemaal origineel is. Zo is het interieur nog volledig authentiek. Dit gebaar wordt door ons gezien als een geschenk uit de hemel. Wel zal aan deze wagon nog het nodige moeten gebeuren. Het dak is lek en in het houten interieur zijn daardoor sommige delen aangetast. Deze zaken zullen gerestaureerd moeten worden”, vertellen Wopereis en Nijenhuis om vervolgens aan te geven dat de wagon, die in 2017 naar Groenlo is gekomen, van origine een goederenwagon is welke in de jaren tachtig is omgebouwd naar een verblijfswagon. “Noem het maar een schaftkeet voor spoorwegpersoneel. Deze heeft historisch gezien niet zoveel waarde. Omdat er nu een heel origineel rijtuig naar Groenlo komt, zijn wij de verblijfswagon aan het kaal maken. Het plan is om deze om te bouwen naar een rongenwagon. Dit soort wagons werden vroeger op de GOLS-lijn gebruikt om onder andere boomstammen te transporteren. Maar daarover in een later stadium meer.”

Het transport van de wagon van Haaksbergen naar Groenlo, dat op zaterdag 1 mei aanstaande zal plaatsvinden, zal worden verzorgd door Pfeifer Rentals uit Groenlo. Het bedrijf werkt intensief samen met Ter Horst kraanverhuur en machinetransporten in Varsseveld. Dit bedrijf gaat het hijswerk uitvoeren, terwijl beide bedrijven hebben toegezegd dit geheel belangeloos en kosteloos te willen doen, waar Wopereis en Nijenhuis vanzelfsprekend heel content mee zijn.

Locomotief in eigendom van Stichting GOLS Station
Een tweede vermeldenswaardige aangelegenheid betreft de in januari 2017 door de Stichting De Locomotor aan het GOLS station in bruikleen gegeven locomotief. Het gaat hier om een in 2002 opgerichte organisatie, die als doel heeft om het materieeltype Sik van de Nederlandse Spoorwegen als een stuk spoorhistorie te behouden. Deze stichting wil zijn werkzaamheden gaan afbouwen en materieel gaan afstoten. Hierdoor is de Groenlose stichting in de gelegenheid gesteld om de sik in eigendom te verkrijgen. Dit leek in eerste instantie financieel niet haalbaar, maar in goed overleg is er een betalingsregeling afgesproken, waarbij de verblijfswagon voor een symbolische euro aan SGSG is overgedragen.

Ronald Wopereis met partner Angela Roerdink, belast met het administratieve en financiële werk van de stichting, zijn helemaal in hun nopjes met dit resultaat. “Wat is er nog mooier om straks te kunnen stellen dat alles wat hier aan materieel staat, eigendom is van onze eigen stichting”, aldus Ronald, die desondanks nog wel een verzoek van financiële aard heeft.

“Wanneer wij als stichting alle doelen, die wij voor ogen hebben en die ook van de zijde van de Groenlose bevolking van ons worden verwacht, willen realiseren, is financiële steun van niet alleen bedrijven maar ook van particulieren onontbeerlijk. Het nieuw leven inblazen van de rijke geschiedenis van het Grolse spoorwegwezen kost veel tijd, veel energie en met name veel geld. Het is daarom dat financiële bijdragen, in welke vorm dan ook, van harte welkom zijn. Dit kan worden ingevuld door als donateur deel te nemen aan de actie ‘Adopteer een biels’, maar ook door het doen van een spontane financiële donatie.”

Donateur worden kan door aanmelden via: info@stationgroenlo.nl. Losse giften kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL12RABO0317837508 ten name van Stichting GOLS Station.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden