<p>Spelers van JO-11 en JO-12 liggen om de quote heen. Foto: Freddy Brock&ouml;tter</p>

Spelers van JO-11 en JO-12 liggen om de quote heen. Foto: Freddy Brockötter

Johan Cruijff-quote in straatwerk entree Sportpark Den Elshof

‘Als je wilt winnen, moet je lachend het veld opgaan’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Met uiterste precisie worden de natuurstenen over een breedte van 4 meter tussen de stenen bij de entree van het sportterrein Den Elshof gelegd door de mannen van de Woensdaggroep. En met respect, want de stenen zijn meer dan stenen. Op de natuurstenen namelijk een quote die meer dan een zin alleen is. Het betreft een stukje gedachtengoed van Johan Cruyff. Neerlands grootste voetballer aller tijden, wereldster; ‘Als je wilt winnen, moet je lachend het veld opgaan.’ Het maakt het welkom op het gastvrije sportpark zeer bijzonder en warm. Voor alle sporters, ook als deze van de bezoekende sportteams zijn. Het siert Grol, het verbindt, verbroedert.

‘Dat is logisch’
Als de mannen van de Woensdaggroep na de geklaarde klus alweer thuis aan de dis zitten, komen jonge voetballertjes het terrein oplopen om hun geliefde sport met elkaar te bedrijven. Trainer/leider Freddy Brockötter neemt de gelegenheid te baat de spelertjes van JO11-1 en JO11-2 met de quote vereeuwigen. Voetbaldier Brockötter kent de status en grootheid van de grote meester. “De spelers kennen Johan Cruyff wel en weten ook dat het een geweldige voetballer was, maar over het algemeen kunnen ze zijn uitspraken maar moeilijk volgen, maar dat is logisch,” lacht Freddy, met de bekende afsluiter, eveneens van de meester zelf. “De uitspraak ‘voordat ik een fout maak, maak ik hem niet’ vonden ze ook maar lastig te begrijpen. Deze JO11 selectieteams spelen volgens het Cruijfferiaans systeem en volgens het Cruyff-gedachtegoed. Als je één doelpunt meer maakt dan je tegenstander, win je altijd. Daarnaast spelen we met respect maar zonder ontzag voor onze tegenstander waarbij voetbalplezier voorop staat. De begeleiding van het team is ook volgens de Cruyff-visie opgezet. Jonge beloftevolle trainers worden onder de vleugels van een oudgediende volgens de Grol-visie opgeleid en begeleid. Mike Kempers en Teun Reijerink volgen beiden de opleiding 'sport en bewegen'. Ids de Vries heeft het trainerschap ondanks zijn jonge leeftijd gewoon in zich, maar gaat voor zijn studie een paar jaar uitvliegen. Over een jaar of 5 zullen Mike, Teun en Ids en anderen, intern opgeleide jonge trainers zijn en de jeugdopleiding van de Grol gaan dragen en hun kennis overdragen op de nieuwe aanstormende trainerstalenten. Wat goed is, komt snel.”

Breed gedragen
Rik Gockel en ‘Cruijff-adept’ Michel Hoffman, initiators van de quote in het straatwerk, zijn blij met het resultaat, dat al direct breed gedragen werd binnen Grol en zodoende snel gerealiseerd. Michel Hoffman hierover; “De steen is gefinancierd door donaties van 75 sympathisanten van binnen en buiten Grol. We hebben het in onze appgroepen gedropt en binnen een dag was het geld al binnen. We hebben bewust voor deze spreuk gekozen. Cruijff gaf deze quote als laatste opmerking mee aan een speler als deze onder zijn hoede debuteerde in het eerste elftal, om een beetje de spanning er af te halen bij de betreffende speler. Dat het gaat om genieten, plezier. Als je met plezier het veld opgaat is de kans dat je wint ook groter. De spreuk geeft het sportpark nog meer uitstraling dan het al deed. Sfeer is allesbepalend voor hoe alles gaat. Ook in de sport, maar het begint bij jezelf.”

Het was aanvankelijk de bedoeling een speciaal moment te maken van de oplevering. “Vanwege corona-maatregelen kan dat niet. We wilden dat zondag 25 april doen. Dan zou Johan 74 zijn geworden. We wilden het ook perse voor die datum klaar hebben. Dat is gelukt. Het is mooi geworden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden