<p>ZSOM filmt Vlinder Kruip op locatie tijdens een van haar gesprekken in de video. Foto: Theo Leemreize</p>

ZSOM filmt Vlinder Kruip op locatie tijdens een van haar gesprekken in de video. Foto: Theo Leemreize

Online Dodenherdenking Lichtenvoorde in de vorm van indrukwekkende documentaire

Mart Hillen speelt ‘Wilhelmus’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Ook dit jaar geen Dodenherdenking zoals we deze kennen. Evenals afgelopen jaar het geval is de Stichting 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde gaan denken in wat wel mogelijk is binnen de geldende coronamaatregelen en beperkingen. Theo Leemreize van het comité hierover: “Eind januari kwamen we al tot de conclusie dat een normale dodenherdenking op 4 mei er niet in zou zitten met al zijn beperkingen. De enige reële optie was dat we iets zochten wat we zelf helemaal in de hand zouden hebben. Om met dertig mensen in een kerk te zitten, of rondom een monument te staan, en je moet nog een selectie maken ook, dat zagen we niet zitten. Toen hebben we de keuze gemaakt voor een documentaire-achtige film rondom 4 mei en daar dan de ceremonies in opnemen, maar ook mensen er omheen iets laten vertellen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en hebben we contact gezocht met de ZSOM in Groenlo die graag de opnames willen maken. Zij kunnen in deze tijd hun hobby ook niet uitoefenen. Aad Witteveen, die ook betrokken is bij het project ‘Spiegelingen’ dat we ook een jaar door hebben moeten schuiven, was bereid de verhaallijn en de regie te doen. Vandaaruit zijn we verder gegaan.”

Ontdekkingstocht
Het oorspronkelijke idee en de invulling komen van Theo zelf. Hij kreeg, samen met Paul Vallenduuk, Herman ter Haar en Querien de Graaf, carte blanche om er mee aan de slag te gaan. Het belooft evenals afgelopen jaar weer heel bijzonder en treffend te worden. Wel eigentijdser, afwisselender en met een snellere montage. “Een jong meisje, Vlinder Kruip (13) uit Lichtenvoorde, gaat in de video op ontdekkingstocht terwijl zij op haar kamer in quarantaine zit, met een avondklok. Ze heeft op haar kamer enkel contact met vriendinnen via sociale media, verder niet. Dan komt ze er via sociale media achter dat Nederland ooit eerder een avondklok heeft gehad, en je toen ook niet zomaar in vrijheid op straat kon lopen, wanneer je maar wilt. Dat was de Tweede Wereldoorlog.

Dat triggert haar op een bepaalde manier en zo begint haar zoektocht naar die bewuste periode, hoe de mensen toen de avondklok hebben beleefd, hoe de mensen die het toen meemaakten er nu instaan, hoe mensen van nu omgaan met vrijheid. Toen was natuurlijk een geheel andere aanleiding dan nu, maar de tijd was ook heel anders.” Theo is onder de indruk van Vlinder. “Zij maakte enorm veel indruk tijdens de auditie met een prachtige beleving en inleving.”

Titel van de video is ‘Vlinder op zoek naar vrijheid’. In haar zoektocht komt Vlinder op vele plekken en spreekt ze diverse mensen, jong en oud. “Bij burgemeester Annette Bronsvoort bijvoorbeeld en ook ‘bij toeval’ langs een kerk waaruit ze muziek hoort komen. Als ze naar binnen gaat ziet ze dat er een stuk of vijf mensen van de harmonie St. Ceacilia aan het oefenen zijn voor Dodenherdenking, maar dat mag niet dit jaar. Ook komt ze bij het monument aan de Dijkstraat waar op dat moment een krans wordt gelegd door de burgemeester, de oud-Indiëgangers. We laten de ceremonies voorbijkomen die we normaliter op 4 mei ook doen. Dat geldt hetzelfde voor de begraafplaats waar we als comité ook bloemen neerleggen. Mart Hillen zal een bijzondere vertolking van het ‘Wilhelmus’ spelen. Koor Noir zal ook enkele nummers zingen en in de video voorbijkomen. De taptoe zal gespeeld worden boven uit de watertoren op het terrein van Hulshof Herwalt.

Daar hebben in de oorlog mensen ondergedoken gezeten. Mijn vader ook. Hier worden met drones opnames van gemaakt. De Scouting is aanwezig, waar ook met enkelen gesproken wordt, evenals met mensen van AVOG Crashmuseum Lievelde die ook meewerken. Zij weten precies wat er hier in nabije omgeving gebeurd is in de oorlog. Zij steken ook altijd in de nacht voorafgaande aan 4 mei kaarsjes bij de oorlogsgraven aan. Dat doen ze al heel lang. Ook Gerard Boink van de oud-veteranen Oost Gelre komt aan het woord. Nog veel meer mensen werken mee, om het verhaal zo breed mogelijk te maken. Ook zal ‘Spiegelingen’ voorbijkomen, en dat we volgend jaar weer een bevrijdingsloop willen organiseren. Alles wat we doen en opnemen gebeurt binnen de geldende maatregelen.”

Uitzending
De film zal 45 minuten duren. De uitzending begint om 20.30 uur, na de officiële Dodenherdenking en is te bekijken via Elna.nl en Groenlosegids.nl, ZSOM en via de kerkuitzendingen. “Dat hebben we afgelopen jaar ook gedaan, dat was een groot succes.”


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden