<p>Wethouder Bart Porskamp en beleidsmedewerker toerisme Bernou Wagenaar bij &eacute;&eacute;n van de historische figuren uit de route &#39;1627 doo rmijn ogen&#39;. Foto: Kyra Broshuis</p>

Wethouder Bart Porskamp en beleidsmedewerker toerisme Bernou Wagenaar bij één van de historische figuren uit de route '1627 doo rmijn ogen'. Foto: Kyra Broshuis

1627 door mijn ogen

GROENLO - Acht historische figuren spelen een rol in de nieuwste route van de gemeente Oost Gelre. Massimo, Paulus, Hendrika, Lysken van Burem, Harmen Conix, Willem van Bredevoort, Jan Bierum en Bregje vertellen hun belevenissen tijdens het Beleg van Grol in 1627. De wandelaar ziet de geschiedenis van de figuren aan zich voorbij trekken.

Maak je eigen keuze
De route start bij Brouwersnös en werd dan ook daar officieel geopend door Rob Porskamp van Brouwersnös en wethouder Bart Porskamp. “Het mooie van deze route is dat je, middels de QR-codes, zelf keuzes kunt maken en het verhaal kunt beleven. Dit is een prachtige bijdrage aan Groenlo Vestingstad”, zegt de wethouder. “In oktober 2019 tijdens de Slag om Grolle hebben we als gemeente Oost Gelre het Internationale Congres georganiseerd: Hoe vertel ik het verhaal van 1627. Tijdens dit congres is de intentie ondertekend om met de internationale aanwezigen het verhaal van de 80-jarige oorlog levend te houden en beleefbaar te maken. Zo wordt met de Spaanse weg een Europese route ontwikkeld rondom het thema 80-jarige oorlog. De route ‘1627 door mijn ogen’, hangt daar mee samen.”

Luchtig
Voor het scannen van de QR-codes bij de acht historische figuren is het voldoende om de camera van de mobiele telefoon erop te richten. Je wordt dan automatisch verder geleid naar de site. “Maar de app downloaden kan natuurlijk ook”, zegt Bernou Wagenaar, beleidsmedewerker toerisme bij de gemeente Oost Gelre. “Met deze route bieden we de toerist die op een ontspannen en luchtige manier iets van de historie van Groenlo wil weten, een prachtige mogelijkheid. De geschiedenis levendig en beleefbaar maken, daar gaat het om.” De route loopt langs de mooiste plekjes van Groenlo en is als flyer verkrijgbaar bij het VVV inspiratiepunt. “Maar de route is ook te volgen zodra je de app geopend hebt met de QR-code of via de website 1627doormijnogen.nl.”

Vertegenwoordigers van de verschillende partijen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de route, DST het Experience bureau, Niice Digital Marketing, de Provincie Gelderland, IdeeMedia, Achterhoek Toerisme, Erve Kots, Brouwersnös en Eefting Rensing, waren donderdag aanwezig bij de officiële onthulling.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden