Wet van de remmende voorsprong

Wet van de remmende voorsprong

Eigenlijk loop je in het leven zelden op de juiste snelheid; of je bent te langzaam - wat veel voorkomt - of je bent te snel. In beide gevallen kan dat vervelend zijn, beste Grollenaren. Ik moest aan deze toch wel vrij basale constatering denken bij de huidige energieproblemen. Er zijn altijd problemen, zo is het nu eenmaal en nu is dat energie. Ik geef toe dat een meer dan deskundig en tevens opgefokte cursusleider of dagvoorzitter zou spreken met de zin: 'Er zijn geen problemen, er zijn alleen maar uitdagingen'. Doodmoe kun je worden van dat soort types.

Maar nu: energie. Hier in Oost Gelre is de afgelopen jaren heel voortvarend gewerkt aan het opwekken en leveren van groene energie. Als ik het allemaal nog goed begrijp, wil de gemeente hier in 2030 energieneutraal kunnen opereren. De gemeente zal dat ongetwijfeld mooier kunnen zeggen dan ik, maar ik ben de gemeente ook niet, nietwaar?

Maar nu is het opvallend dat enkele weken geleden aan de oprichting en plaatsing van windmolens en energiepanelen hier geheel onverwacht een eind kwam. Althans een voorlopig eind. Er is teveel weerstand tegen de grootse plannen want het leek er even op alsof heel de Achterhoekse bodem door zonnepanelen zou worden overdekt en dat je in het hemelgewelf alleen nog maar roterende windmolens kon waarnemen. Dat mocht niet en dus trapte de gemeente ineens fors op de rem. Van volle vaart terug naar nul; piepend, schurend, krakend en slippend kwam het gemeentelijk voertuig tot stilstand.

En net nu hier alles stilstaat komt er wereldwijd een actie - onder geheel nieuwe invloed van Amerika - tot stand om krachtige energie beperkende maatregelen te nemen en die met volle snelheid uit te voeren. Er valt geen tijd meer te verliezen!

Potverdorie; nou hadden we hier net een adempauze ingelast en nu beginnen ze elders ineens keihard te rijden, het is plankgas en met gierende banden zijn ze op weg naar een energie neutrale wereld.

Hallo zeg, dan schrik je je toch even te pletter als eenvoudige Achterhoekse gemeente. Ineens ben je Jan Achteran terwijl je eerst een voorsprong had. Het ging hier te snel en dan heb je dus last van de wet van de remmende voorsprong.

We zitten hier natuurlijk ook nog met onze megavergister. In Varsseveld is een poging tot bouw van zo’n installatie nu helemaal van de baan, zo las ik. Maar hier loopt nog steeds een procedure. Als ik het nog steeds goed begrijp dan is het beslissen op die aanvraag in eerste instantie een zaak van de provincie, want die ’doet’ de vergunningsaanvragen. Als die aanvragen althans worden ingediend.

De gemeente is secundair, maar er zijn groeperingen die vinden dat de gemeente toch ook primaire verantwoordelijkheid draagt. Goed, dit laatste even terzijde. Wat ik me als eenvoudig burger, die happend naar lucht de technische verhalen wanhopig probeert te doorgronden, toch afvraag is het volgende: als die mestvergisters er nu niet komen dan heb je toch nog steeds die mest die moet worden afgevoerd. Of zie ik dat ook alweer verkeerd? Waar blijven ze nu met die mest en hoe moet dat verder?

Ik begrijp ook dat momenteel de tegenstanders van de megavergister en de gemeente niet al te veel met elkaar overleggen. Ik opperde al eerder de wens dat de diverse partijen met elkaar in gesprek zouden gaan om een oplossing te vinden. Beter dan alleen hele bussen vol juristen.

Nu we hier toch even een pas op de plaats maken in de energierun, kan misschien die tijd voor een gezamenlijke oplossing worden gebruikt.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden