Jean en Netty Huis in ’t Veld, staande in hun Art & Chocolat-winkel in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Jean en Netty Huis in ’t Veld, staande in hun Art & Chocolat-winkel in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Je bent nooit te jong of te oud om van al het moois in het leven te genieten!

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij het echtpaar Jean en Netty Huis in ’t Veld-Neuray, geboren in respectievelijk Groenlo en Smilde en tegenwoordig exploitanten van Aletier Neuray, Art & Chocolat.

GROENLO - Op verschillende manieren hebben zij Groenlo bekendheid en met name kleur gegeven. Dat was bijvoorbeeld gedurende de periode 1972 tot 2000 met de exploitatie van het voormalige, min of meer legendarische café van Anneke Peer, onder hun supervisie beter bekend als het karakteristieke Bruine Café aan de Stationslaan. Maar ook vandaag de dag laten zij nog steeds van zich horen met een soort ambachtelijke hobby in de vorm van een kunstatelier, gecombineerd met een chocolaterie. Een vorm van kunstzinnige en tegelijkertijd culinaire bedrijfsvoering, die mede vanwege de vestiging in de Mattelierstraat, grenzende aan het Stadsmuseum, helemaal past in het karakteristieke beeld van het vestingstadje Grolle. Te gast in deze rubriek zijn ditmaal Jean Huis in ’t Veld (77) en Netty Huis in ’t Veld-Neuray (69), samen sedert december 1969 een echtpaar vormende.

Op de wat uitstraling betreft grotendeels intact gehouden benedenverdieping van het voormalige, historische pand, waarin voorheen de tabaksgroothandel annex winkel van de firma Kiens was gevestigd, is een kennismaking mogelijk met een combinatie van allerhande kunst met een groot en kleurrijk assortiment bonbons in de meest unieke creaties en smaakcombinaties. Door de her en der geplaatste en opgehangen kunst ademt het geheel een warme en sfeervolle ambiance uit, waarin iedereen zich thuis voelt.

De kwaliteitsbonbons van Martinez Chocolatier
“Wij hebben hier acht jaar geleden onze intrek genomen en hebben drie jaar geleden een succesvolle beslissing genomen door met de verkoop van bonbons te starten”, vertelt een stralende Netty, die als spontane gastvrouw nog steeds blij is dat die beslissing is genomen. “Door ontmoetingen op vakantie in het buitenland met tot zakenvrienden gebombardeerde kennissen, zijn wij ooit in aanraking gekomen met Martinez Chocolatier in Amstelveen met diverse vestigingen in geheel Nederland met het gevolg dat wij op dit, tot op heden bijzonder succesvolle spoor zijn gezet. En afgaande op de inmiddels opgedane ervaringen kunnen wij met een bijzonder goed gevoel vaststellen dat de combinatie Art & Chocolat een succes is. Dit laatste blijkt alleen al uit het gegeven dat steeds meer belangstellenden uit en buiten Groenlo ons weten te vinden.” Aangevuld door echtgenoot Jean met de woorden dat de coronacrisis nauwelijks invloed heeft op de handel. “Zeker in de decembermaand met feesten als Sinterklaas en Kerstmis mochten wij niet klagen. Naast particulieren staan wij dan ook klaar voor bedrijven, die voor hun kerstpakketten een beroep op ons doen.”

Inmiddels al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd
Jean Huis in ’t Veld, die van zichzelf zegt dat hij gedurende zijn leven alles gedaan heeft wat God verboden heeft, is er desalniettemin trots op welke baantjes hij allemaal bij de kop heeft gehad. “Na het volgen van de Textielschool in Enschede ben ik in eerste instantie als verkoper gaan werken bij onder andere Duthler in Varsseveld en C&A in Enschede om vervolgens diverse andere richtingen op te gaan, zoals het zijn van vertegenwoordiger en later horecaexploitant.” Wanneer hij vertelt dat hij in 1969 Netty heeft ontmoet, komt laatstgenoemde met een boeiende monoloog. “Ik zal het nooit vergeten, het was in 1969 toen ik nog maar 17 jaar was dat Jean in Arnhem op mijn pad kwam. Vervolgens ging alles in een sneltreinvaart met het gevolg dat wij nog geen halfjaar later -Jean op 26-jarige en ik op 18-jarige leeftijd- in het huwelijk traden. Maar ondanks turbulente en tevens enerverende jaren zijn wij met veel opgedane levenservaring al meer dan 50 jaar bij elkaar, hebben samen twee prachtige dochters Pascal en Daniël en niet te vergeten zes kleinkinderen, te weten bij beide moeders één zoon en twee dochters, hetgeen ons schatrijk heeft gemaakt.”

'Je ziet en
hoort als
kastelein
onvoorstelbaar veel'


Gezamenlijke interesses voor horeca en kunst
Naast de inmiddels in grote vormen aanwezige interesse voor het chocolaterie-gebeuren, zijn Jean en Netty van mening dat het horecawezen en het kunstgebeuren eveneens voor een groot gedeelte hun leven heeft bepaald. “Vergeet niet dat wij over de 28 jaar, dat wij het alom befaamde Bruine Café (voorheen Anneke Peer) hebben gerund, een boek kunnen schrijven. Jong en oud, rijk en arm, katholiek en protestant, iedereen trof daar elkaar. Je ziet en hoort als kastelein onvoorstelbaar veel, hetgeen mij heeft overtuigd van het feit dat het horeca-vak moet worden gezien als een roeping”, vertelt Netty. Dit terwijl Jean aangeeft dat met name de door hen zelfgemaakte gehaktballen zo goed van smaak waren dat deze niet alleen in Groenlo, maar ook daarbuiten bij velen, waaronder personeelsleden van aangrenzende bedrijven, razend populair waren. “Naast ’t Bruine Café heb ik ook nog Bar De Blitz in de Lievelderstraat in eigendom gehad, alsmede Bar Streets in de Kevelderstraat. Al met al mooie tijden beleefd.” Wat dit laatste betreft, geldt dat ook voor Netty, bij wie de kunst tevens als een grote hobby te boek staat. “Met name schilderen is voor mij altijd een liefhebberij geweest en gebleven. Ik heb nog een jaar de Kunstacademie gevolgd, maar daar niet datgene geleerd wat leraar/kunstenaar Vic Hulshof mij heeft bijgebracht. Dit met het gevolg dat ik dit kunstatelier heb kunnen inrichten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden