Wethouder Jos Hoenderboom vertelt in een filmpje over het gevaar van hittestress. Foto: Kyra Broshuis

Wethouder Jos Hoenderboom vertelt in een filmpje over het gevaar van hittestress. Foto: Kyra Broshuis

Klimaatatlas toont droogste plekken in Oost Gelre

Algemeen

OOST GELRE - Met de nieuwe digitale Klimaatatlas kunnen de inwoners van Oost Gelre precies bekijken welke plekken het warmst worden bij een hittegolf en waar de wateroverlast het grootst is bij een fikse regenbui. De Klimaatatlas, een samenwerking van de gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre, is gecreëerd om de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar te maken “En uiteraard om erop te anticiperen”, zegt wethouder Bart Porskamp.

Door Kyra Broshuis

Waterschap
Tijdens de lancering van de website vertelt Antoinet Looman van het Waterschap Rijn en IJssel dat de veranderingen in het klimaat iedereen raken. “En daarom moeten we ons ook samen aanpassen aan de veranderingen. Voor Aalten, Winterswijk en Oost Gelre gelden dat deze gemeente op het plateau liggen, een hoge zandgrond. Ze kennen dezelfde problemen en het is daarom heel goed dat ze ook samenwerken om de gevolgen op te vangen.”

Hittestress
Dat is niet altijd even eenvoudig, zegt wethouder Bart Porskamp. “We hebben ook te maken met andermans eigendommen en gronden. We kunnen niet verplichten tot aanpassingen maar als gemeente gaan we bijvoorbeeld wel toekomstige industrieterreinen anders inrichten. Het gaat er dan heel anders uitzien. Wethouder Jos Hoenderboom vertelt dat hittestress enorme gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. “Hitte, en zeker langdurige hittestress is echt een sluipmoordenaar. Je ziet dat bij een periode van langdurige hitte de sterftecijfers omhoog schieten. Bij zowel ouderen, chronisch zieken en heel jonge kinderen.” De gemeente zal in de toekomst met steeds meer regelingen komen om het voor de inwoners en bedrijven aantrekkelijk te maken om te investeren in klimaataanpassingen. “We denken bijvoorbeeld aan een brede afkoppelsubsidie”, zegt Porskamp.

Regenwater afkoppelen van het riool
Met de klimaatatlas wordt nu inzichtelijk gemaakt wat de situatie is. Het Waterschap en de gemeenten zien dat steeds meer inwoners al bezig zijn met aanpassingen. Zo koppelen burgers het regenwater af van het riool en worden langzaam maar zeker de tuinen weer iets groener in plaats van volledig betegeld. “Maar er is meer mogelijk”, zegt Looman. “Denk aan wit schilderen van daken of nog beter, het vergroenen van het dak met sedum. Nu ook Aalten, Winterswijk en Oost Gelre op de klimaatatlas staan, is de hele Achterhoek in kaart gebracht. De atlas is in te zien op www.weetvanwater.nl/klimaatatlas. Daar staan ook allerlei tips om je woonomgeving koel te houden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant