Geert-Jan Stokkers (links) en Eugène Huis in het Veld testen het jubileumgebakje. Foto: Mark Ebbers
Geert-Jan Stokkers (links) en Eugène Huis in het Veld testen het jubileumgebakje. Foto: Mark Ebbers

25 jaar Balls of Fire: kegelen, maar zeker ook carnaval

Algemeen

GROENLO - Kegelclub BOF bestaat 25 jaar, om precies te zijn op 6 mei. BOF staat voor Balls of Fire, maar ook wel voor Bier of Fris, daarover zijn leden van het eerste uur Eugène Huis in het Veld en Geert-Jan Stokkers het niet helemaal eens. Waar ze het wel over eens zijn, is dat de BOF een fijne club is waar naast het kegelen – wat als kernactiviteit wel wat heeft ingeboet – nog veel meer gebeurt. Bij het publiek is de club onder andere bekend door carnavaleske activiteiten als de BOF-avonden en de deelnames aan de optocht.

Door Mark Ebbers

De BOF ging van start op 6 mei 1996 in toenmalig horecabedrijf de Klocke aan de Eibergseweg, uitgebaat door Jan en Anita Bijkerk. Daar vond in 1998 ook de eerste BOF-avond plaats, een alternatieve buutavond een week na het Prinsenbal in Groenlo. “Veel mensen kennen ons daarvan, toch zijn we in de eerste plaats geen carnavalsvereniging, maar een kegelclub”, legt Eugène uit. “Vandaar dat we ook gewoon ons 25-jarig jubileum vieren en geen carnavalsjubileum als bijvoorbeeld 22 jaar. Wel was ons doel een club met een flink Knunnekes-gehalte.”
Op de avond dat de hoogheden prins Peter Gunnewijk en adjudant Robert Wolterink werden onthuld werd de kiem gelegd voor de BOF, het was het Prinsenbal in januari 1996, een paar maanden voor de officiële start. Peter en Robert werden twee van de leden van het eerste uur, dus de eerste prins en adjudant waren binnen.
Er zouden er nog verschillende volgen, waaronder in 2007, bij het 44-jarig jubileum van De Knunnekes, prins Geert-Jan Stokkers. Hij bevestigt de lezing van Eugène: “We waren zeker in de eerste jaren grotendeels een kegelclub, we deden mee aan de competitie in Groenlo en omgeving, het carnaval was een belangrijke bijzaak. Als kegellocatie kozen we voor de Klocke omdat de banen in de Grol-kantine op onze maandagavond bezet waren. Bij de Klocke kegelde weliswaar wekelijks dameskegelclub Spirit, maar uitbater Jan Bijkerk had al gauw door dat aan ons meer te verdienen was. BOF ging er om de twee weken kegelen, de andere weken bleven voor Spirit.”

Verhuizingen
In 1998 werd het carnavalsimago van kegelclub BOF opgekrikt met de eerste BOF-avond, een avond met buuts en andere (muzikale) onderdelen, voor jaarlijks wisselende genodigden. Die eerste BOF-avond vond plaats op de vaste kegelplek de Klocke, enige jaren later overgenomen door Jan Bekken en veranderd in Asser Esch. Toen het horecabedrijf aan de Eibergseweg stopte, moest de BOF verhuizen. De kegelavonden vonden voortaan plaats bij het toenmalige Rembrandt aan de Ruurloseweg, de BOF-avonden verhuisden naar De Lange Gang in het centrum. Toen Rembrandt ermee ophield was de Irish Pub bij City Lido de volgende tweewekelijkse plek. “Maar dan voor een andere manier van kegelen”, meldt Geert-Jan.
De BOF-avonden vonden tot en met 2017 plaats in De Lange Gang. In dat jaar gaf de organisatiecommisie ervan, ‘Het Zilver’, het stokje terug aan de BOF, waarna Geert-Jan de organisatie samen met medeboffers René Schuurmans en Joost Adema oppakte. De BOF-avond ging door als BOF 2.0 en verhuisde naar een nieuwe locatie: De Pelikaan. Ook onderdeel van City Lido, dus de ‘kegel’tak en de carnavalstak van de BOF zaten weer in het zelfde gebouw.

Jubileum
En dit jaar dus het jubileum: een kwarteeuw BOF. Met twintig leden waarvan er zeventien vanaf het begin bij zijn. De jubileumcommissie had verschillende enerverende plannen, maar het virus had daar geen boodschap aan. Toch wil de club het niet ongemerkt voorbij laten gaan: op 6 mei worden alle leden en hun partners getrakteerd op een verrassing … “Die is in elk geval fris en fruitig.” Meer wil Geert-Jan er niet over kwijt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant