<p>Lidy (links) en Amber van Danth&eacute;. Foto: Carolien Tesselhof</p>

Lidy (links) en Amber van Danthé. Foto: Carolien Tesselhof

Clubs in coronatijd

Crisis of niet, Lidy en Amber begonnen gewoon

LICHTENVOORDE/BELTRUM - Midden in de coronacrisis beginnen met dans- en theaterlessen voor basisschoolkinderen: Lidy Hungerink (28) uit Lichtenvoorde en Amber Hofstede (28) uit Beltrum deden het gewoon. Al geven ze toe dat ook zij vorig jaar september nog niet vermoedden dat de ellende zo lang zou aanhouden.

Door Mark Ebbers

Ze leerden elkaar zo’n zeven jaar geleden kennen en deden samen weleens wat projecten op het gebied van dans en theater. In de zomer van 2020 kwam het tot een structurele samenwerking: Danthé danstheater. Amber: “Ik heb een theateropleiding als achtergrond en gaf al jaren lessen op dat gebied in Ruurlo. Maar ik miste een collega.” Die vond ze in Lidy, geschoold danseres, die balletlessen gaf in onder andere Lichtenvoorde. Ze besloten hun vakgebieden samen te brengen: dans en theater. Het was de moeder van Amber die daarop met de naam kwam: DANsTHÉater.
In september vorig jaar gingen ze echt van start, op het moment dat de coronamaatregelen na de zomer weer werden aangescherpt. “Het was dan ook een pittige start”, vertelt Amber. “We hebben ons welgeteld op één school kunnen presenteren. Maar het leverde wel contacten op.” Inmiddels heeft Danthé toch bijna vijftig leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar; aanmeldingen kwam voor een flink deel vanuit de groepen waar Amber en Lidy los van elkaar al les aan gaven.

De normale repetitieruimtes zijn de Kerst Zwartschool in Ruurlo, waar Amber theater en dans geeft, en Den Diek in Lichtenvoorde, waar Lidy zich ook richt op klassiek ballet. Amber: “We richten ons op wat ik noem het ‘ruwe’ theater’, geen typische musicals. Het zijn zelfgemaakte stukken met thema’s die kinderen aanspreken. Bijvoorbeeld horror, tijdreizen of dromen. De muziek kunnen de kinderen zelf aandragen.” Op dit moment zijn ze bezig met de voorbereiding van een buitenluchtproductie, met als werktitel ‘Dromen’, die gepland staat voor juli. Een voorstelling ten behoeve van de kinderen en hun ouders. De locatie is nog niet bekend, in elk geval ergens in de gemeenten Oost Gelre of Berkelland.
In die buitenlucht vinden noodgedwongen ook al meer dan een half jaar de repetities plaats. Lidy geeft haar balletlessen op de zaterdagen op het Swite-terrein in Lichtenvoorde, Amber leidt haar theatergroepen op de dinsdag in het openluchttheater van Wijkvereniging ’t Hooiland en op woensdagen leidt ze dans- en theatergroepen op het schoolplein van de Kerst Zwartschool in Ruurlo. Naarmate de voorstelling dichterbij komt, wordt er met de twee groepen samen gerepeteerd.

Voorafgaand aan de buitenlessen zijn er wel een aantal online bijeenkomsten geweest. Lidy: “Serieus les, maar ook bijvoorbeeld een online bingo.” Toch maakte ze met Amber al gauw de keuze voor fysieke bijeenkomsten in de buitenlucht, vanwege de leeftijd van de kinderen kon dat binnen de regels. Om de binding met de kinderen die niet kunnen deelnemen te versterken, zijn er voor hen alternatieve online ontmoetingen.
De opkomst voor de buitenlessen is groot, vertelt Lidy: “Juist buiten komen ze extra graag opdagen, lijkt het. En het weer is meestal goed genoeg, hoewel ik op mijn zaterdagen wat meer regen heb gehad dan Amber op haar woensdagen.” Ook al is het dan buiten en ook al zijn de leerlingen dan te jong om coronarisico te lopen, toch wordt er wel rekening mee gehouden, verzekert Amber: “Ook buiten zorgen we voor voldoende afstand, houden we de groepjes klein en zetten we kinderen bij elkaar die al bij elkaar in de klas zitten”

Danthé danstheater kijkt ondanks de crisis gewoon vooruit. Naast de genoemde buitenvoorstelling ‘Dromen’ zijn Amber en Lidy ook bezig met een gratis zomerkamp speciaal voor de leden in het Openluchttheater in Eibergen op 28 en 29 juli. “Summerschool, noemen we het”, vertelt Lidy. “Twee te gekke dagen vol theater en dansactiviteiten, spelletjes, gezelligheid, een voorstelling en hopelijk stralend zomers weer!”

www.danthedanstheater.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden