Frans Klein Gunnewiek (tweede van links) wordt thuisgebracht door zijn werkgever De Driehoek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Frans Klein Gunnewiek (tweede van links) wordt thuisgebracht door zijn werkgever De Driehoek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Frans Klein Gunnewiek: Een vakman die met hout kan praten

Algemeen

Vijftig jaar timmerman, waarvan veertig jaar in dienst van Bouwbedrijf De Driehoek

Door Theo Huijskes

GROENLO - Door de directie en zijn collega’s van Bouwbedrijf De Driehoek in Groenlo werd hem afgelopen vrijdag een onvergetelijk afscheid aangeboden. Reeds als 15-jarige nog schoolgaande leerling koos hij voor zijn grote jongensdroom: het vak van timmerman. Een uitdaging die hij vervolgens maar liefst vijftig jaar onafgebroken werkelijkheid liet worden, waarvan veertig jaar op een bijzonder gedreven en tevens plichtsgetrouwe wijze in dienst van Bouwbedrijf De Driehoek. Het betreft in dit geval vakman Frans Klein Gunnewiek, geboren op 3 december 1954 in het aan de Ringweg in Voor-Beltrum gehuisveste gezin Klein Gunnewiek, getrouwd met Yvonne, (schoon)vader van dochter Inge en partner Ka Marwin en woonachtig in de woonwijk Het Blik in Groenlo.

‘Een vak dat mij veel voldoening geeft’
“Het vak van timmerman is nog steeds mijn grote liefde. Ik heb er in de afgelopen halve eeuw dan ook geen moment bij stilgestaan om van werk te veranderen, anders gezegd om een carrière-switch te maken. Het is werk dat mij tot het moment van mijn afscheid altijd veel voldoening heeft gegeven”, vertelt de 66-jarige Klein Gunnewiek enkele dagen voorafgaande aan het vanwege de coronacrisis alsmede andere omstandigheden uitgestelde moment waarop hij door zijn eigen collega’s naar huis wordt gebracht. “Na de basisschool in Groenlo heb ik de LTS in Borculo gevolgd. Een studie die ik vanaf 1970 combineerde met een job bij Timmerbedrijf Th. Kip aan de Schuurmansweg in Eefsele, waar ik mij gedurende tien bijzonder leerzame jaren in de praktijk het vak van timmerman helemaal eigen heb gemaakt. Met vervolgens een in alle opzichten positieve 40-jarige periode bij De Driehoek tot gevolg.”

Veel lof en waardering voor De Driehoek
Frans Klein Gunnewiek steekt vervolgens zijn lof en waardering voor het bedrijf De Driehoek niet onder stoelen of banken. “Een bouwonderneming, opgericht door het trio Fons Everink, Harrie te Braake en Theo Porskamp, waarbij een goede werksfeer te allen tijde voorop staat. Dit laatste is tot op de dag van vandaag nog steeds de belangrijkste insteek. Er moet hard gewerkt worden, maar een en ander mag niet ten koste gaan van de goede onderlinge arbeids- en andere verhoudingen en bovenal de gezelligheid. Hieraan is geen spat veranderd nu het totaal inmiddels alweer jaren onder leiding staat van algemeen directeur Arno te Braake, bijgestaan door zijn echtgenote Sandra. Dat dit de juiste bedrijfsfilosofie is, bewijst wel het gegeven dat het bedrijf gegroeid is van 8 naar zeker 25 enthousiaste medewerkers in loondienst en dat men over het werk niet te klagen heeft.”

Vrijwilliger bij de voetbalclub Grol
Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd betekent niet dat Klein Gunnewiek ervoor kiest om niets omhanden te hebben. “Het timmerwerk blijft mijn belangrijkste hobby en daarnaast ben ik reeds welkom geheten bij de vrijwilligers(woensdag)groep van de voetbalclub Grol. Een club, die mij na aan het hart ligt. Inmiddels ben ik al 55 jaar lid van Grol, heb er actief gevoetbald, waarbij zelfs enkele jaren in Grol 1. Daarnaast heb ik 25 jaar achtereen de functie van assistent-scheidsrechter mogen uitoefenen, waarvan gedurende de periode 2004-2014 tien onvergetelijke jaren bij het visitekaartje van de club: Grol 1. Hoogtepunten waren het kampioenschap onder trainer Gerard Bos, behaald in de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Longa ’30 en het kampioenschap onder trainer Jos Heutinck, waarbij Grol voor de eerste maal in haar bestaan promoveerde naar de eerste klas KNVB.”

Uit het goede hout gesneden
Afgelopen vrijdag werd de allround timmerman door zijn collega’s in colonne naar huis gebracht. Alle bedrijfswagens waren daarbij van de partij met aan het eind een kraanwagen met daarin op een speciale zetel de afscheidnemende Klein Gunnewiek. Een schitterend eerbetoon, dat voor het nodige bekijks zorgde. Eenmaal thuis was het directeur Arno te Braake, bijgestaan door zijn echtgenote Marga en Koen Klein Tuente, die enkele woorden sprak en passende cadeaus aanbood. Tegelijkertijd lieten de collega’s aan het eind van de werkweek zich het aangeboden biertje goed smaken. Te Braake over de vertrekkende vakman: “Een op en top, tevens plichtsgetrouwe vakman, die veel voor het bedrijf heeft betekend. Werd De Driehoek opgericht in 1977, Frans Klein Gunnewiek werd aangenomen in 1981 en is in de daaropvolgende 40 jaar niet weggeweest. De werkplaats was in al die jaren zijn domein. Wij zullen hem gaan missen. Want wanneer er iemand uit het goede hout is gesneden, dan is het wel Frans Klein Gunnewiek!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant