‘Geheim’ rapport toch openbaar

‘Geheim’ rapport toch openbaar

Het leest als een spannend jongensboek, beste Grollenaren, het leest verdorie echt als een meer dan spannend jongensboek. Het zal jullie ook niet zijn ontgaan dat het geheime rapport van de Achterhoek Board over De N18, fase 2, nu aan Jan en alleman bekend is gemaakt. En dat is gebeurd door twee raadsfracties van Oost Gelre; die jongens laten niet met zich spotten! Onze Groenlose Gids publiceerde er volop over vorige week.

Als iets ‘geheim’ is dan heeft het altijd een magische werking, een magische aantrekkingskracht. Ik moest denken aan mijn militaire diensttijd waar in de kazerne een groot bord stond met een heel erg verboden caféadres, daar was het zo’n beetje het Sodom en Gomorra. En dus gingen wij daar meteen de eerste avond naartoe. Wat we aantroffen was een café van niks met wel erg overjarige tuttebellen. Maar we moesten wel toegeven dat er op een fantastische manier reclame voor werd gemaakt. En we kwamen ook tot de conclusie: als je iets in stand wilt houden moet je het verbieden!

Ja, dat tot voor kort geheime rapport geeft een visie over de N18, fase 2. Nu schreef ik een paar weken geleden nog dat naar mijn gevoel wordt gedacht aan een autobaan van Varsseveld naar Enschede en dat ze daar dan ook de goederspoorbaan, aftak Betuwelijn, langs willen leggen. Wilde gedachten van een Torenwachter die weer iets heeft ‘bedacht’. Maar wat ze nu hebben uitgevogeld voor de N18 mag er qua fantasie ook zijn, hoewel die autobaan op de achtergrond naar mijn gevoel ook nog zachtjes mee bromt. Ik schreef ook dat ik dacht dat de N18 voorlopig uit beeld zou zijn; de overheid heeft daar een paar jaar geleden honderden miljoenen ingepompt en vanaf Groenlo heb je dan een soort smalle autoweg die bij Haaksbergen uitwaaiert. Waarom dat zo is en hier weer niet ontgaat mij. Jullie natuurlijk weer niet.

Maar nu wil de Achterhoek Board, het is geloof ik meer een verkenning dan een rapport (padvinders zijn het), het gedeelte tussen Lichtenvoorde en Groenlo gaan upgraden tot een 2 x 2 Baans route met een snelheid van 100 kilometer. En omdat die snelheid dan toeneemt moeten er veel verkeersaanpassingen worden gedaan anders vliegen ze uit de bocht denk ik. Want zowel bij Lichtenvoorde als bij het prachtige stadje Grol - even een nuance plaatsen - maaien ze hele bebouwde stukken leeg.

Het kan maar zo zijn dat je huis plotseling weg is of dat zelfs het zeer eerbare hotel van de heer van stand Bommel bij Marveld Recreatie plotseling midden op de weg staat of nog duidelijker gezegd: in de weg. Geheime rapporten - waar heb ik daar recent meer over gehoord? - vragen om ‘ontheimd’ te worden. En je kunt je niet redden met te zeggen dat het maar voorlopige gedachten zijn. Het heeft zonder twijfel invloed op besluitvorming. Dat merkten de twee fracties terecht op.

En dus lijkt het me zinvol dat de gemeente Oost Gelre ons allen uitlegt hoe het zit. Echte taak voor de gemeente. Ooit had de gemeente een coalitieakkoord met de zin: de burger aan zet.

Maar nu is de gemeente aan zet. Met een vaag plan van de indirect gekozen Achterhoek Board kunnen we niet uit de voeten.

Ik denk dat onze gemeente nu een duidelijk stuk kan publiceren hoe het precies zit. Dan weten we waar we aan toe zij en waar we niet aan toe zijn. We hebben daarvoor in Oost Gelre twee prachtige publicatiemiddelen: de ELNA en de Groenlose Gids.

Ik zal het met veel belangstelling lezen.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden