<p>Jan en Marion Kamperman in de achtertuin van hun woning. Foto: Theo Huijskes</p>

Jan en Marion Kamperman in de achtertuin van hun woning. Foto: Theo Huijskes

‘Zakelijk en privé heeft Groenlo ons veel gebracht!’

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij het echtpaar Jan en Marion Kamperman, geboren in respectievelijk Broek (Friesland) en Groenlo en thans woonachtig in de gezellige nieuwbouwwijk De Kunne in Groenlo.

GROENLO - Op het achterterras van hun woning met uitzicht op aangrenzende landerijen vindt een boeiende conversatie plaats, die van alle uiteenlopende ingrediënten is voorzien. Tijdens het geen moment stilvallende gesprek wordt uw verslaggever meegenomen in tal van opgedane levenservaringen, die worden gedeeld met enerzijds gelach en anderzijds emotie. Dit laatste vooral wanneer Jan Kamperman en vrouwlief Marion praten over het bewogen kalenderjaar 2015.

'De datum 15 augustus 2015 blijft altijd in onze herinnering'
“Het jaar 2015 kende vooralsnog prachtige gebeurtenissen, zoals de geboorte van onze eerste kleinzoon. Dit na het reeds in de daaraan voorafgaande jaren hebben kunnen omarmen van maar liefst zes kleindochters en wij dus een stamhouder mochten begroeten. Daarnaast het moment waarop onze zoon Jeroen definitief de scepter ging zwaaien over het Autobedrijf Kamperman. Maar al die vreugde kreeg een abrupt einde toen naast het overlijden van Marion’s broer Peter op 58-jarige leeftijd zoon Casper op zaterdag 15 augustus buiten zijn schuld om dodelijk verongelukte op de Lievelderweg, nabij de afslag naar Erve Kots”, aldus het echtpaar Kamperman. “Op zo’n moment, en vandaag de dag nog steeds, ervaar je welk een impact het verliezen van je eigen kind heeft. Het voelt alsof je als ouder een deel van jezelf bent kwijtgeraakt. De pijn is niet te bevatten.” Verwerkt Marion het verlies bij voorkeur in haar eentje, Jan bezoekt bijna dagelijks de begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg om met zijn zoon een praatje te maken. Daarnaast heeft hij op de plek van het ongeluk een gedenksteen in de berm geplaatst.

Op iedere dag van het leven op zoek naar uitdagingen
Dat Jan Kamperman in Groenlo bekend staat als een karakterjongen, iemand die het liefst dagelijks op zoek is naar sport- en andere uitdagingen en tegelijkertijd ook nog eens regelmatig in de huid wil kruipen van een avonturier, is alom bekend. “Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat ik ben geboren en opgegroeid in Broek bij Joure in Friesland, een dorpje gelegen aan het Sneekermeer. Mijn vader, die ook altijd op zoek was naar avontuurlijke activiteiten, had daar in de polder een boerderijtje gekocht, waar gas, water en licht nog niet hun intrede hadden gedaan. Exact negen maanden na het huwelijk van mijn ouders werd ik geboren op 1 juni 1951. Na mij werd het gezin compleet met broer Hans en zus Evelien. Wij leefden en woonden als gezin destijds helemaal geïsoleerd, hetgeen onder andere tot gevolg had dat wij dagelijks met een bootje vier kilometer naar school moesten roeien. In de winter, als het ijs onbetrouwbaar was en wij naar school moesten, gingen wij op een ladder liggen die als prikslee gebruikt werd voor meer draagvermogen. Als broers werden wij dan met een lang touw aan elkaar gebonden, zodat wij elkaar uit een wak konden trekken. Een ervaring die je gevormd heeft voor het verdere leven. Niet bang zijn, risico’s nemen en doorzetten! Toen ik 14 jaar was, zijn wij als gezin verhuisd naar Varsseveld. Na mij op studie en werk te hebben gefocust, ontmoette ik in de Grolse uitgaanslokaliteit City Centrum mijn Marion, geboren op 11 april 1954 binnen de stadgracht en derhalve een geboren en getogen Grollenaar. Zo ook haar broers Peter en Edwin. Vader Frans Maarse runde een meelhandel op de Barakkenplas. Leuk detail is dat nu onze zoon Sjoerd met Mariska en hun vijf meiden in haar ouderlijk huis in de Walstraat wonen. In 1974 zijn wij getrouwd en kregen vervolgens drie kinderen, te weten de zoons Jeroen, Sjoerd en Casper.”

Succesvolle overname van het Autobedrijf Hemelman
In 1984 deed zich met de overname van Autobedrijf Hemelman de kans voor om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. “Dankzij hardwerken en dat bij vlagen dag en nacht en niet te vergeten de onmiskenbare inzet van Marion op financieel, administratief en leidinggevend terrein, hebben wij tot 2015 een prachtig bedrijf opgebouwd, dat sedert dat jaar op een eveneens succesvolle wijze wordt voorgezet door zoon Jeroen met zijn partner Ilze”, aldus Jan Kamperman, die graag vermeld wil zien dat hij ongelooflijk veel steun heeft gehad van medewerker Tonnie Huurneman, die onder de paraplu van eerst Hemelman en later Kamperman maar liefst 40 dienstjaren achter zijn naam heeft staan. “In het verlengde van het gegeven dat Groenlo ons zowel zakelijk als privé veel heeft gebracht, proberen wij nu, ondanks het aanwezige verdriet, zoveel mogelijk van het leven te genieten.”

Initiatiefneemster van de FB-pagina I’j bunt een echten Grolsen als …..
Niet onvermeld mag blijven dat Marion, liefhebster van tuinieren en lezen, ook de initiatiefneemster is van de succesvolle site dan wel FB-pagina I’j bunt een echten Grolsen als ….. met inmiddels meer dan vierduizend leden. Echtgenoot Jan, die op 1 juni aanstaande 70 jaar hoopt te worden, leeft zich helemaal uit in de sport en dat bij voorkeur op iedere dag van de week. Dit gaat van actief bezig zijn als hardloper bij Lopersvereniging Groenlo tot het beoefenen van spinning in de sportschool, van het meedoen aan triatlons tot het bovennormaal presteren bij survivalruns, van het uit het dak gaan als motorcrosser tot schaatser en skiër. “Het maakt mij niet uit, als het maar om krachtsporten gaat, direct of indirect verbonden aan een ultieme uitdaging”, aldus Jan Kamperman, die al met al reeds zeker vijftienmaal deelnemer was aan de jaarlijkse Beltrumse Survival en dat meestal met broer Hans, waarmee hij ook nog eens driemaal per week traint. “In mijn 70ste levensjaar hoop ik daaraan nog één keer deel te nemen, waarna kleindochter Lisan, is inmiddels in survivaltraining, het stokje van mij overneemt. Maar tenslotte nog dit: Ik kan mij ook vermaken met een potje schaken!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden