Jan Dieker van het Biergenietschap als keurmeester van het gezuiverde grachtwater. Het water doorstaat de test glansrijk, maar zijn voorkeur ligt bij het eindproduct.
Jan Dieker van het Biergenietschap als keurmeester van het gezuiverde grachtwater. Het water doorstaat de test glansrijk, maar zijn voorkeur ligt bij het eindproduct. Henri Walterbos

Grols grachtwater bron en inspiratie voor speciaalbier Tweach Tripel

Algemeen

‘Als je straks dit biertje drinkt met Grols grachtwater, dan is het net of je gewijd wordt’

Door Henri Walterbos

GROENLO - De Grolse gracht is nauw verbonden met de biergeschiedenis van Groenlo. Vroeger gebruikte Grolsch tijdens de zomer decennialang ijs uit de Grolse gracht ten behoeve van de koeling. Dit werd in de winter uitgehakt en in geïsoleerde kelders bewaard. In Tweach Tripel 1, het nieuwe speciaalbiertje van Brouwersnös is de Grolse gracht zelfs een belangrijk ingrediënt, en de bron.

Biergeschiedenis
Deze zondagmiddag 16 mei wordt wederom een bladzijde biergeschiedenis in het bourgondische vestingstadje geschreven aan de oevers van de Grolse gracht ter hoogte van ‘Brouwershaven’, de aanlegsteiger ter hoogte van speciaalbierbrouwerij Brouwersnös. Vanwege de coronamaatregelen is een beperkt gezelschap aanwezig om getuige te zijn van de bereiding van Grols grachtwater tot drinkwater voor bier. De 100 liter grachtwater wordt opgepompt en ter plekke hoogwaardig gefilterd tot zuiver water van drinkwaterkwaliteit. Dit zuivere water gaan de brouwers van Brouwersnös mengen met 2400 liter bronwater en gebruiken voor het brouwen van het nieuwe speciaalbier Tweach Tripel (8.5%), dat vanaf midden juni in een gelimiteerd aantal 33 cl flessen beschikbaar komt.

Samenwerking
Het idee achter het nieuwe bier is van Jos Oostendorp, voormalig directeur en mede-initiator van Brouwersnös. “Het is een bijzondere samenwerking tussen NX Filtration uit Enschede, Jotem Waterbehandeling uit Vriezenveen en Brouwersnös. NX Filtration maakt innovatieve en duurzame membraantechnologie voor filtratie van water en bier. Jotem is al jaren de innovatieve sparringpartner voor Brouwersnös op het gebied van waterbehandeling.” Het gebruik van Grols grachtwater voor dit speciaalbier geeft volgens Oostendorp een stukje extra Grolse magie en nog meer smaakbeleving aan het bier, dat deze week gebrouwen zal worden van het water dat deze middag is gezuiverd. “Zo’n 100 liter grachtwater op een totaal van 2500 liter. Precies genoeg voor de magie. Als je straks in Lichtenvoorde dit biertje drinkt met Grols grachtwater, dan is het net of je gewijd wordt,” lacht Oostendorp.

Biergenietschap Groenlo is in middeleeuwse klederdracht aanwezig om als kritische bierdrinkers hun oordeel te geven over de kwaliteit van het water, al zien zij meer uit naar het eindproduct. Zowel met de gemeente Oost Gelre, het Waterschap Rijn en IJssel, en met de Groenlose Hengelsportvereniging is overlegd over deze bijzondere actie.

Twente-Achterhoek
Tweach is een nieuw concept biermerk opgericht in 2021. “Tweach is de samenvoeging van de eerste drie letters van Twente en Achterhoek”, vertelt Jos Oostendorp. “Tweach maakt het mogelijk dat brouwerijen en innovatieve bedrijven met elkaar in verbinding komen en samen een bijzonder speciaalbier op de markt kunnen brengen. Deze tripel is de eerste in de rij van een serie. Tweach Trippel 2 zijn we ook al volop mee bezig. Ook heel bijzonder,” lacht Oostendorp die weer straalt zoals hij straalde tijdens de plannen en verwezenlijking van Brouwersnös, waar hij een jaar geleden de scepter overdroeg aan Rob Porskamp, omdat Jos de kriebels miste, zijn eigenlijke passie: nieuwe dingen bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. “Ik ben met heel veel nieuwe dingen bezig. Dat vind ik het leukste. Ik kan eigenlijk maar twee dingen. Het moet of te maken hebben met bier of met verpakkingen. In die hoeken ben ik bezig, onder andere met de Universiteit Twente en het Nederlands Verpakkingscentrum. Er lopen al een aantal projecten. Ik wilde weer iets met bier doen, ben nog steeds heel nauw bij Brouwersnös betrokken.”

Dan over het nieuwe bier. “Van grachtwater nieuw bier maken is niet nieuw. In Groenlo is dat echter nog nooit gebeurd. Brouwersnös ligt aan de gracht en toevallig kende ik vanuit de Universiteit Twente de firma NX Filtration. Die zijn top in het zuiveren van water. Die kunnen water zuiveren met mobiele installaties, de Mexperience. Wij gebruiken hun installatie en kennis om Grols grachtwater te zuiveren en hier bier van te brouwen. De eerste testen zijn goedgekeurd wat inhoudt dat het water als drinkwater gebruikt kan worden. Dat moet veilig zijn. Heb ik hun gebeld met mijn idee. Je proeft het niet direct in de smaak maar het gaat wel om de beleving. In het bier zit ook een nieuw soort mout van The Swaen, een bedrijf van Andries de Groen. Ook het etiket wordt bijzonder. Ieder etiket wordt uniek genummerd. Dat doet Hofprint uit Groenlo. Thomas Hof heeft aan dit project meegewerkt, evenals Willem te Molder, die het ontwerp weer gemaakt heeft. En natuurlijk Rob Porskamp vanuit de brouwerij. Zo heb je naast al die andere firma’s gewoon vier Grolse jongens die met elkaar een leuk project verwezenlijken.”

Verbinding
“Het kenmerk van Yellow Moon was de gracht van Groenlo, maar ik woon in Twente, en ja de Achterhoek en Twente, als je dan Twe en Ach achter elkaar plakt, dan heb je Tweach. Het gaat om verbinding. Willem te Molder heeft het in het etiketontwerp zodanig gemaakt dat die e en de a in het ontwerp met elkaar verbonden zijn. Er zijn tal van voorbeelden van verbinding in dit geval. Grolsch staat in Enschede en komt uit Groenlo. Ik kom zelf uit de Achterhoek maar woon in Twente. Mijn vrouw komt uit Twente. Dat zijn allemaal vormen van verbinding. Ook met al die bedrijven samen. Dat zijn misschien niet partijen die je direct bij elkaar denkt, maar breng je nu ook samen. En bier verbindt. Het bier zal enkel verkrijgbaar zijn in flesjes, 3.500 tot 4000 stuks. Misschien dat Rob nog een paar vaatjes voor het proeflokaal afvult, maar dat weet ik niet.”

Afbeelding
Rob Porskamp (2e van rechts) en Jos Oostendorp (geheel rechts) proosten met de techneuten achter het proces.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant