Prik dan?

Prik dan?

Ik had inmiddels een uitnodiging moeten hebben voor een gratis staatsprik, of twee. Tenminste, als ze logisch van ouder naar jonger werken, dan had mijn goeie wijnjaar binnen generatie X inmiddels aan de beurt moeten zijn. Maar ik heb geen uitnodiging gezien; het kan zijn dat ik de envelop ongemerkt bij het oude papier heb gegooid, soms zijn zaken die fout gaan mijn eigen schuld. Waarom je die uitnodiging trouwens per post krijgt en niet via de berichtenbox van de overheid, is me een raadsel. Dat had toch allang van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’ moeten gaan. Maar goed, ik kan zelf een afspraak maken, heb ik begrepen, een van de dingen die ik wel begrepen heb van de overheidscommunicatie.

Ik sprak iemand die aan de beurt was en het Janssen-vaccin kreeg voorgeschreven. Hij had ook geen idee waarom, waarschijnlijk omdat dat type op dat moment ruim beschikbaar was. Hij moest voor die Janssen-prik naar Doetinchem, blijkbaar kon dat niet in zijn woongemeente in Lichtenvoorde. Het vervoeren van een vaccin naar een bepaalde priklocatie binnen het eigen werkgebied, dat is iets wat schijnbaar te hoog gegrepen is voor de GGD Noord- en Oost Gelderland. Die organisatie waarvan de baas niet bereid was om vaccinaties op te nemen in het gele boekje. Want dat zou te veel tijd kosten.
Maar het schijnt dat onder druk van ons raadslid Kees Porskamp ‘onze’ GGD toch overstag is gegaan. Zou die regionale GGD-baas beseffen dat hij/zij (de naam Jacqueline Baardman zaait twijfel) geen eigen bedrijf runt, maar gewoon het overheidsbeleid hoort uit te voeren?
Ik ben een paar keer als begeleider mee geweest naar ons eigen prikpaleis in de Hamalandhal en ik kan je verzekeren dat één van de stuk of vijf mensen waar je langs moet, en die je allemaal bijna hetzelfde vragen, echt wel tijd heeft om iets in dat gele boekje te zetten.

Na maandenlang priklocaties op tv en internet te hebben gezien, was het toch wel een belevenis om er zelf een keer in het echt te zijn, dat had ik toen ook bij de Eiffeltoren. Het was lekker rustig in onze topsporthal (ik heb geen rij gezien), er waren vriendelijke en behulpzame medewerkers; tenminste ons vaccivijftal, kan ook zijn dat ik dat afdwing. En geen geüniformeerde eenheidsworst, maar GGD-mensen met een eigen willetje, net als hun baas: bij de een moest je een gezondheidsverklaring voor haar gezicht houden, zodat ze het zelf niet aan hoefde te raken. Maar de ander pakte gewoon je paspoort aan en bladerde er lekker zelf handschoenloos doorheen.

Dus binnenkort ga ik misschien nog een keer, en dan niet als begeleider, maar echt om mezelf te laten prikken. Als het me tenminste lukt om een afspraak te maken en te bewijzen dat ik besta. Ik wil die eventuele prik in elk geval wel in ons eigen Oost Gelre. Wees loyaal, prik lokaal. En goed voor het milieu, zo weinig mogelijk reiskilometers maken. En als je nou constant 100 kon rijden naar Doetinchem ...

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden