<p>Affiche van de GPS verzetstocht.</p>

Affiche van de GPS verzetstocht.

Spannende GPS tocht voor jongeren

OOST GELRE - Wil je eens in de huid kruipen van een held? Of door de straten struinen als in de oorlog? Dat kan op zaterdag 12 juni, want dan kunnen jongeren uit Oost Gelre meedoen aan een GPS-verzetsheldentocht . Ervaar hoe het gevoeld moet hebben om als verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog anderen te helpen en uit handen van de Duitsers te blijven. Vind de juiste route, voer opdrachten uit, verzamel de benodigde gegevens en vergaar de coördinaten om het er levend vanaf te brengen. Doe mee en de straten van Lichtenvoorde zullen nooit meer voelen zoals voorheen.

Door Dinès Quist

Heb je je wel eens afgevraagd waar al die straatnamen in Lichtenvoorde vandaan komen? Gebroeders Ketteringstraat bijvoorbeeld of de Martin Leliveltstraat of het Willem Doppenplein? Dit waren de Lichtenvoordse verzetshelden. Met gevaar voor eigen leven hielpen zij anderen uit handen te blijven van de Duitse bezetters. Wat zij precies deden en of ze het er levend vanaf gebracht hebben, dat ontdek je tijdens de GPS-tocht, die loopt langs de straten die vernoemd zijn naar deze verzetshelden.

Geen Call of Duty maar Real life verzetsheld
De GPS-tocht is even wat anders dan een spelletje Call of Duty maar zeker zo spannend. Want op verschillende plekken van de route moeten er Expeditie Robinson-achtige opdrachten uitgevoerd worden. Brengt je groepje dit tot een goed einde dan krijg je hints om de route te vervolgen. Heeft jouw groepje alle opdrachten goed volbracht, hebben jullie alle benodigde informatie weten te bemachtigen en kom je ook nog eens als snelste over de eindstreep? Dan mogen jullie je de winnaar van de GPS-verzetsheldentocht noemen en wacht er een mooie prijs.

Verzetsheldenclubje
Met je verzetsheldenclubje ga je te voet het oorlogsgebied van Lichtenvoorde binnen. De tocht is slechts zes kilometer maar, zoals dat in tijden van oorlog gaat, kent de route veel obstakels en ben je zomaar een paar uur bezig voordat je alle verzetstaken hebt volbracht. Je kunt je individueel aanmelden of met een groepje van twee tot vier personen. De middag start om 13.00 uur maar je krijgt een tijdslot doorgemaild wanneer je groepje mag vertrekken. De plaats van vertrek is bij speeltuin Kindervreugd in Lichtenvoorde.

Ga-je-mee-naar-buiten
De GPS-tocht voor jongeren is een voortvloeisel uit de financiële injectie vanuit het Rijk, om jongeren iets te bieden in tijden van de coronastilte. In het kader van de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei, heeft jongerenwerk MAZZEL ‘Ga Mee Naar Buiten’ benaderd om een verzetshelden-GPS tocht te organiseren. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen kon de tocht geen doorgang vinden, daarom is deze een paar weken opgeschoven. Ivan Oonk is van Ga Mee Naar Buiten en organiseert vaker GPS-tochten. In samenwerking met Raymond Wopereis, die ervaren is in het organiseren van themafeesten, maken zij er een onvergetelijke tocht van.

Aanmelden
Aanmelden met groepjes van 2 tot 4 personen kan tot 11 juni via gps@gameenaarbuiten.nl. Deelname staat open voor jongeren van 12 tot 17 jaar uit Oost Gelre en is geheel gratis. Tijd en plaats: zaterdag 12 juni om 13.00 vanaf de Veldschoppe, Gebr. Ketteringstraat 15 in Lichtenvoorde. Wees er snel bij want vol is vol.


www.gameenaarbuiten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden