<p>Micha&euml;l Lammers op de steiger bij Brouwersnos. Vanaf hier gaat hij kanotochten organiseren op de Grolse gracht. Foto: Kyra Broshuis</p>

Michaël Lammers op de steiger bij Brouwersnos. Vanaf hier gaat hij kanotochten organiseren op de Grolse gracht. Foto: Kyra Broshuis

Prachtige nieuwe attractie op Grolse stadsgracht

Michaël Lammers introduceert Ervaar Groenlo

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Ondernemer Michaël Lammers, bekend van onder andere de Escaperoom en Dancing in de the Street, start in juli met Ervaar Groenlo. Met kano’s kunnen toeristen én Grollenaren dan de onvolprezen Grolse gracht verkennen. Lammers kwam op het idee in de eerste lockdown, vorig jaar maart.

“We moesten onze Escaperoom sluiten door de coronaregels en ik ging op zoek naar een coronaproof activiteit. Zo is het begonnen. We gaan in eerste instantie met 9 kano’s beginnen: eenpersoonskajaks, tweepersoonskajaks en driepersoonskano’s. In totaal kunnen we met zo’n 20 mensen dan de gracht op.” Lammers heeft een eigen trailer voor de boten en gaat vanaf de steiger bij Brouwersnös de verschillende activiteiten doen. “Dat is natuurlijk ook gelijk een mooie samenwerking met Brouwersnös. Rob (Porskamp) is gelukkig heel enthousiast over deze aanvulling.” Een rondje gracht duurt ongeveer een uur, zo legt Lammers uit. “Het is een prachtig uitje en voor bijvoorbeeld een grotere groep combineert het ook nog eens heel mooi met de Escaperoom. Een deel doet eerst de kanotocht en een deel eerst de Escaperoom. Zo krijg je een mooie wisselwerking. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen en hoe mensen het ervaren. Als ik zelf langs de gracht loop, zie ik hoe ongelooflijk mooi deze eigenlijk is. Het is prachtig om op die gracht iets te kunnen organiseren.”

Enthousiaste wethouder
De gemeente Oost Gelre is ook enthousiast over het plan. “Dit past uitstekend bij het Programma Stad Groenlo waarmee we het gebruik van de gracht willen stimuleren. Met het kanovaren op de gracht richt de organisatie zich op een andere doelgroep dan de fluisterboten. De toeristen maar ook de eigen inwoners kunnen zo zelfstandig of in groepsverband gebruik maken van de gracht”, zegt wethouder Bart Porskamp. “En het initiatief is weer een mooie positieve aanvulling op het recreatieve aanbod in onze gemeente.”

Verschillende tours
Lammers zegt nog meer plannen te hebben dan alleen een basic kanotocht. “We willen straks ook een audiotour gaan doen die in het teken staat van de Slag om Grolle. We willen de bezoekers vanaf een unieke plek, óp de gracht, laten beleven hoe de gracht en de wallen een rol hebben gespeeld bij de Slag. En we denken ook aan een tour die speciaal gericht is op de natuur. Ik heb daarvoor contact gehad met Wilko Poortman die als eindopdracht van de opleiding tot natuurgids een prachtig werk heeft geschreven over de flora en fauna in en rondom de gracht. Ik ben erg enthousiast over zijn verhaal. Er is ontzettend veel te vertellen. Daarnaast denken we ook nog aan een spel met een knipoog naar de Escaperoom, waarbij bezoekers puzzels of opdrachten op de gracht moeten uitvoeren.”

De Grolse gracht moet geen Giethoornachtige uitstraling krijgen, zo stelt Lammers. “Dat wil ik echt voorkomen. Ik wil ondernemen maar wel met respect voor de gracht en haar aanwonenden.”


www.ervaargroenlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden