De organisatie van Goed Volk. Vlnr: Wim Nijenhuis, Charles Krabben, Sandra Habers, Maria Neumann en Ben Freriks. Foto: Annekée Cuppers

De organisatie van Goed Volk. Vlnr: Wim Nijenhuis, Charles Krabben, Sandra Habers, Maria Neumann en Ben Freriks. Foto: Annekée Cuppers

Goede start voor Buurtmarkt Goed Volk

Algemeen

‘Lokaal produceren en consumeren, dat zet echt duurzame zoden aan de dijk’

LICHTENVOORDE - Het kostte een jaar aan voorbereiding maar zaterdag 5 juni konden de klanten van Voedselcoöperatie Goed Volk voor het eerst hun bestelling lokaal geproduceerde agrarische producten ophalen. De coöperatie is een volledig op vrijwilligers draaiende stichting zonder winstoogmerk naar een idee van Ben Freriks uit Lichtenvoorde. Goed Volk wil de inkoopkracht van gelijkgestemden bundelen om zo samen (biologisch) voedsel in te kopen bij lokale producenten. Beter voor de boer, de natuur en de eigen portemonnee.

Door Annekée Cuppers

Zo’n 20 klanten kwamen vanochtend naar het uitgiftepunt van Goed Volk aan de Dijkstraat. Daar werden zij verwelkomd met koffie en door de medewerkers van buurman Het Blok gebakken lekkers. Daarnaast was er voor iedere klant een welkomstpresentje in de vorm van een doosje eitjes en een flesje Nozem. “We hadden alle bestellingen in kratten gepakt maar dat bleek achteraf niet nodig; iedereen kwam - heel duurzaam - op de fiets!”

Het initiatief staat nog in de kinderschoenen en de administratie is nog wel even een ‘dingetje’ maar samen met Ben hebben vrijwilligers Maria Neumann, Sandra Habers, Charles Krabben en Wim Nijenhuis er alle vertrouwen in dat Goed Volk een succes gaat worden. Ben vertelt: “In België is het al langer een bekend fenomeen; groepen burgers die de handen ineen slaan om gezamenlijk in te kopen bij lokale boeren, ondernemers en producenten. In Nederland zie je nu ook een stijgende vraag naar lokaal geproduceerd voedsel en groeit het aantal voedselcoöperaties. Inmiddels zijn er landelijk al zo’n 25 geregistreerd. Een goede zaak want zo krijgt de boer een betere prijs voor zijn producten en de kilometers die het voedsel af moet leggen voor het op je bord belandt, zijn minimaal. Door lokaal te produceren en te consumeren, zet je echt stappen op het gebied van duurzaamheid.”

Logisch of biologisch
Goed Volk betrekt zijn producten van boeren en leveranciers uit de omgeving waarbij biologisch voedsel de insteek is. “Daarbij werken we niet zozeer met een keurmerk, dat is voor veel kleine boeren nog niet interessant, maar letten we op zaken als ‘vers van het land’, kleinschalige teelt, geen gebruik van landbouwgif of preventieve medicatie. Het leuke daaraan is dat op deze manier ook particulieren hun producten kunnen aanbieden. Denk daarbij aan mensen die zelf jam of mosterd maken of een imker die honing verkoopt. Via de webshop kunnen we heel eenvoudig producten invoeren waarbij je met een simpel vinkje kunt aangeven of het leverbaar is of niet.”

Vrijwilligster Sandra is zelf zo’n kleine aanbieder. De groenten en kruiden uit haar (moes)tuin verwerkt ze tot diverse producten. Denk aan zoetzuur, zalven en kruidenthee. “Mijn tuin is niet eens zo groot maar toch kun je op zo’n klein stukje grond al best veel agrarische producten telen. Dat vind ik er juist het leuke aan, dat je zelf in je voedsel kunt voorzien en echt kunt bijdragen aan goede zorg voor onze aarde.” Maria vult aan: “We willen mensen inspireren om weer met de seizoenen mee te gaan eten. Waarom zou alle voedsel het hele jaar rond beschikbaar moeten zijn? Alles wat we nodig hebben om gezond te leven, is er al en kan eenvoudig lokaal geproduceerd worden. Zo zijn we als consument minder afhankelijk van de grote supermarkten en kunnen meer invloed uitoefenen op de voedselproductie en op hoe er met de natuur wordt omgegaan.”

Naast verse producten uit de regio kunnen via Goed Volk ook kruidenierswaren en drogisterijartikelen worden besteld. Hiervoor werkt Goed Volk samen met biologische groothandel Odin. De insteek is een zo compleet mogelijk boodschappenpakket te kunnen leveren.

Community van gelijkgestemden
Voor een vast bedrag per maand kunnen geïnteresseerden lid worden van Goed Volk en wekelijks online producten bestellen via de website. De bestelling kan dan op de zaterdagochtend erna worden afgehaald bij het uitgiftepunt. “De maandelijkse bijdrage is nodig om de vaste kosten van de website en de huur van het pand te bekostigen. Alle werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers. Zo houden we de kosten laag en hoe meer mensen er lid worden van Goed Volk, hoe lager de maandelijkse kosten per persoon gaan uitvallen.”

Van deelnemers aan Goed Volk wordt verwacht dat ook zij als vrijwilliger meedraaien. Maria vertelt: “Iedereen die deelneemt aan Goed Volk is in principe ook vrijwilliger. Er wordt van je verwacht dat je meehelpt om dit initiatief draaiende te houden. Dat kan zijn door een keer op vrijdag de leveranciers af te rijden om de producten op te halen, in de winkel producten te sorteren, bestellingen klaar te zetten of om een zaterdagochtend als gastheer- of vrouw de mensen te ontvangen. Door met elkaar de werkzaamheden te verdelen, doen we dit echt samen. Zo hopen we uit te groeien tot een heuse community van gelijkgestemden. Om met elkaar in te kopen en boeren te ondersteunen maar ook om kennis te delen en activiteiten te ondernemen op het gebied van duurzaam geproduceerd voedsel, bijvoorbeeld een excursie naar een leverancier en samen koken en eten bij Het Blok.”


www.buurtmarktgoedvolk.nl

Facebook: Buurtmarkt Goed Volk

Initiatiefnemer Ben Freriks met een krat boodschappen van Goed Volk. Foto: Annekée Cuppers
Klant krijgt een doosje eitjes en een flesje Nozem uit handen van vrijwilligster Maria Neumann. Foto: Goed Volk
Een krat boodschappen. Foto: Goed Volk
Afbeelding
Koffie, thee en wat lekkers bij de opening. Foto: Goed Volk
Vrijwilligster Sandra Habers pakt eitjes in. Foto: Goed Volk
Wim Nijenhuis (links) en Ben  Freriks bezig met de administratie. Foto: Goed Volk
Foto: Goed Volk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant