<p>Andr&eacute; van Sabben: &#39;vierregelige gedichten hebben vaak meer zeggingskracht.&#39; Foto: Lineke Voltman</p>

André van Sabben: 'vierregelige gedichten hebben vaak meer zeggingskracht.' Foto: Lineke Voltman

Kwatrijnen nieuw leven inblazen met gedichtenbundel

WINTERSWIJK - Enkele maanden geleden is de derde gedichtenbundel met de titel ‘Kwatrijnen’ van André van Sabben (85) uit Winterswijk verschenen, de opvolger van ‘Legpuzzel’ (2006) en ‘Voor Later’ (2019). ‘Kwatrijnen’ bestaat uit 48 vierregelige gedichten over een verscheidenheid aan onderwerpen.

Door Lineke Voltman

Van Sabben is op zijn 55e begonnen met gedichten schrijven op aanraden van zijn broer omdat hij ‘zulke mooie Sinterklaasgedichten’ schreef. Van Sabben heeft 15 jaar lang vele gedichten geschreven voor het voormalige blad Poëzie.GL waar Gelderlanders hun gedichten konden laten plaatsen. In 2006 kwam de eerste gedichtenbundel ‘Legpuzzel’ uit, die hij in eigen beheer heeft uitgegeven evenals de volgende bundels. Het drukwerk werd door drukkerij Holders in Winterswijk verzorgd.

Van Sabben schrijft over heel diverse onderwerpen van natuur, mensen en reizen tot dieren, kunst en liefde. “Ik schrijf over bepaalde situaties die mij aangrijpen maar het is nooit wollig maar wel duidelijk. Ik ben geen zwever.” De tweede bundel ‘Voor Later’ is niet via de boekhandel verkocht maar volgens de dichter privé gebleven, alleen voor familie en goede vrienden.

Meer aandacht voor de taal
Van Sabben: “Kwatrijnen werden vroeger veel toegepast maar de laatste 10 tot 15 jaar veel minder en met deze bundel probeer ik ze nieuw leven in te blazen. Met vier regels kan de zeggingskracht soms sterker zijn dan bij een lang gedicht. Daarbij is het lezen van een kwatrijn toegankelijker zeker voor mensen die niet vaak gedichten lezen.” Daarnaast zou Van Sabben graag zien dat er veel meer aandacht komt voor de Nederlandse taal en dan vooral bij jongeren. “Maar de gedichten zijn ook voor oudere mensen interessant omdat ze herinnerd worden aan een tijd die zij vroeger hebben beleefd. Ik hoop met deze kwatrijnen een groot publiek te bereiken.”

Boekenkasten met gedichten
In de tuin achter zijn huis heeft Van Sabben zijn eigen werkkamer laten bouwen waar hij zich regelmatig terug trekt om niet alleen te schrijven maar ook te lezen. De boekenkasten staan vol met voornamelijk gedichten. Daarnaast wandelt en fietst hij veel. Op de vraag of hij nog plannen heeft voor een nieuwe bundel is het antwoord: “Op dit moment niet maar het kan altijd, tot heden heb ik echter nog geen ideeën.”

De dichtbundel ‘Kwatrijnen’ is voor ongeveer 15 euro in verschillende boekhandels in Nederland te koop: Van Someren in Zutphen, Roelants in Nijmegen, Lovink in Lochem, Athenaeum in Amsterdam en natuurlijk bij Kramer in Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden