Vrijwilligerscoördinator Wim de Ridder (links) geeft een bezoeker van de kijkdag tekst en uitleg. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilligerscoördinator Wim de Ridder (links) geeft een bezoeker van de kijkdag tekst en uitleg. Foto: Theo Huijskes

‘Kijkdagen’ Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo van start

Algemeen

GROENLO - Afgelopen zaterdag vond de eerste kijkdag van de monumentale Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo plaats. Qua publieke belangstelling liep het weliswaar geen storm, maar de vrijwilligers deden er alles aan om de aanwezige bezoekers een interessante rondleiding aan te bieden. Desgevraagd liet vrijwilligerscoördinator De Ridder weten dat de vrijwilligers niet konden wachten om de draad weer op te pakken. “Weliswaar heeft de definitieve vervanging van de totaal versleten stoomketel nog niet plaatsgevonden, maar wij weten dat het bestuur alle zeilen bijzet om de benodigde financiële middelen binnen te halen, zodat die vervanging op korte termijn werkelijkheid wordt.”

Door Theo Huijskes

Nog drie kijkdagen op komst
De belangstellenden, die op de nog geplande zaterdagen 31 juli, alsmede 14 en 28 augustus voornemens zijn om een kijkje te komen nemen, kunnen rekening houden met een looproute die bestaat uit een vijftal interessante onderdelen. De start wordt gemaakt in de ruimte waar de stoomketel staat opgesteld om vervolgens richting de machinekamer te gaan, waar de stoommachine staat opgesteld. Het derde onderdeel van de rondgang wordt gevormd door de zagerij alwaar zich twee machines bevinden, te weten de elektrische machine voor het horizontaal zagen en de stoommachine voor het verticaal zagen. Het vierde onderdeel van de rondgang wordt ingevuld met een kijkje in de slijperij, waar alle zagen worden geslepen nadat deze een dagje in gebruik zijn geweest. Het vijfde en laatste onderdeel bestaat uit een bezoek aan het museum van Stoomhoutzagerij Nahuis, bestaande uit een praktijkgedeelte en een foto-expositie met aansluitend de mogelijkheid om in de kantine een drankje en/of een hapje te nuttigen.

Plaats maken voor een opvolger
Wim de Ridder is bijzonder enthousiast over hoe de historische stoomhoutzagerij inclusief het buitenterrein erbij ligt. “Dit is te danken aan de erg actieve en enthousiaste vrijwilligersgroep. Voor hen is het te hopen dat het bestuur zich zo spoedig mogelijk heeft verzekerd van de nodige gelden voor de vervanging van de oude, versleten stoomketel. Wanneer dat project een succesvol einde kent, zal ik mij ook terugtrekken. Inmiddels ben ik 75 jaar en al ruim 40 jaar vrijwilliger en is het derhalve tijd om plaats te maken voor een opvolger. Gelukkig heb ik daarvoor een tweetal machinisten, die hier reeds werkzaam zijn, bereid weten te vinden. Het gaat hier om Anne ten Dam uit Beltrum, werkzaam bij de afvalverbranding in Hengelo Ov, en Stefan Rensing uit Lichtenvoorde, werkzaam bij de afvalverbranding in Duiven. Beiden lopen al een aantal jaren mee en zijn bijzonder enthousiast.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids