Henk en Marian eerder dit jaar tijdens hun vijftigjarig huwelijk. Foto: eigen foto
Henk en Marian eerder dit jaar tijdens hun vijftigjarig huwelijk. Foto: eigen foto

Van de veste naar de costa

Algemeen

Henk en Marian Brockötter verruilen Groenlo voor Calpe

Door Mark Ebbers

GROENLO - Eerder dit jaar waren ze 50 jaar getrouwd, en al die 50 jaar woonden ze – op verschillende adressen – in Groenlo. Dat gouden huwelijksjubileum vierden ze in februari in Spanje, een land dat ze al jaren goed kennen en in hun hart hebben gesloten. Zodanig dat ze hebben besloten om ernaartoe te verhuizen. Henk (71) en Marian (68) Brockötter zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ze hebben er zin in, al zullen ze Groenlo en de Achterhoek zeker gaan missen. Een gesprek tussen de verhuisdozen aan de Houtwal in Groenlo.

De komende maanden zien ze als een soort proefperiode, die ze deels doorbrengen bij vrienden in La Lucia, oud-Grollenaren die al een jaar of tien in Spanje wonen. De bedoeling is dat Henk en Marian op 1 januari 2022 Spanje officieel tot hun land maken. Ze zijn bezig met een woning in Calpe, aan de Costa Blanca.
De geplande emigratie komt niet uit de lucht vallen. Marian: “We zijn altijd al vaak naar Spanje op vakantie geweest. De laatste tien jaar bleven we er steeds langer, meestal bij vrienden die er woonden. De overgang zal daarom niet zo groot zijn. Ook niet omdat we onze inboedel uit Groenlo meenemen, ons eigen plekje.”

Met carnaval terug?
Wat niet wil zeggen dat ze hun huidige woonomgeving niet zullen missen, Groenlo en omgeving, waar ze veel vrienden hebben en op verschillende vlakken actief zijn geweest. “Ik zal carnavalsvereniging De Knunnekes missen”, zegt Henk, die zelf in 2004 adjudant was naast stadsprins wijlen Gerard Hoenderboom. “Vooral de 12de man zal ik missen, zeg maar de reserveleden van de Raad van 11.”
“Maar het is goed mogelijk dat we rond de carnavalstijd een paar dagen terugkomen”, reageert Marian. “Spanje is niet aan de andere kant van de wereld, ruim twee uur vliegen en je bent weer in Nederland.”

Ook afscheid van Beltrum
Zelf zal ze met name de Beltrumse toneelvereniging D.O.E.K. missen (zie ook de krant van vorige week). Hier was ze vele jaren bij betrokken, als actrice en de laatste jaren als regisseuse. Ze is sowieso dol op toneel. “Ik was vroeger bij de ter ziele gegane Groenlose toneelvereniging de Grolse Optimisten, daarnaast deed ik al vanaf mijn 28ste de grime voor D.O.E.K. Na het verdwijnen van de Optimisten ben ik bij D.O.E.K. gaan meespelen.” Ook Henk heeft bijdragen geleverd aan de Beltrumse club, zo stond hij in het jubileumstuk ‘Swinging Sixties’ in 2018 als zingende en gitaar spelende hippie op het podium.
Het podium was meer dan vijftig jaar geleden ook de plek waar de uit Haaksbergen afkomstige Marian de Grollenaar Henk voor het eerst zag, hij speelde met zijn toenmalige band in het voorprogramma van The Bintangs.

Spaans als vierde taal?
Natuurlijk zullen ze ook hun twee kinderen en vier kleinkinderen missen, wonend in Winterswijk en Zoetermeer. Maar die zullen ongetwijfeld op bezoek komen in wat binnenkort naar verwachting de woonplaats van Henk en Marian wordt, daarvan zijn de vertrekkers overtuigd.
De Spaanse taal beheersen ze nog nauwelijks, maar dat zal naar verwachting snel verbeteren als ze er echt wonen. “Tot nu toe kunnen we ons goed redden met Nederlands, Duits en Engels”, vertelt Henk. “Zeker binnen de eigen kring die we in de loop van de jaren in dat deel van Spanje hebben opgebouwd”, vult Marian aan. “Mensen uit Groenlo, Beltrum, maar ook uit België en Duitsland. Twee Duitse vrienden worden onze buren in Calpe.”

Proefmaanden
Of het voor de Brockötters een tweede Groenlo wordt, is afwachten, dat beseffen ze zelf ook. Marian: “In elk geval is Calpe een gezellige plaats, niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Benidorm, hoewel ook in Calpe wel wat hotels uit de grond rijzen de laatste jaren.”
De komende ‘proefmaanden’ zullen ze ondervinden of Spanje echt hun nieuwe vaderland gaat worden. “Het klimaat is er gezonder, het leven is er relaxter,” kijkt Marian optimistisch vooruit, “maar snel even een loopje naar vrienden of bekenden, dat zal ik best gaan missen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids