Antoon te Walvaart, gezeten in de achtertuin van zijn woning in Lievelde. Foto: Theo Huijskes
Antoon te Walvaart, gezeten in de achtertuin van zijn woning in Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Antoon te Walvaart is Lieveldenaar in hart en nieren

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes een gesprek met geboren en getogen Lieveldenaar Antoon (‘Toon in ’t kuuven’) te Walvaart (78).

LIEVELDE - Op donderdag 30 april 2020 kreeg hij geheel plotseling te maken met CVA (Cerebro Vasculair Accident) oftewel een hersenletsel in de vorm van een beroerte. Deze aanslag op zijn hersenen en indirect op zijn gehele lichaam veranderde van de één op de andere dag zijn leven. Inmiddels vijftien maanden later zijn wij op bezoek bij Lieveldenaar in hart en nieren Antoon te Walvaart, niet alleen in Lievelde zelf maar in de gehele gemeente Oost Gelre bekend als ‘Toon in ’t kuuven’. 

Antoon is een sympathieke, altijd vriendelijke man die een karrevracht aan vrijwilligerswerk achter zijn naam heeft staan en dat op de eerste plaats voor zijn eigen Lievelde. Als correspondent heb ik ooit in deze krant mogen schrijven dat er voor Lievelde geen betere ambassadeur denkbaar is. Een niet te onderschatten verdienste, die in 2010 werd beloond met een Koninklijke Onderscheiding in de vorm van het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau, daar waar bij nader inzien in zijn situatie het Ridderschap beter op zijn plaats was geweest. 

Met de in het kader van deze rubriek belangrijkste vraag: ‘Hoe gaat het met u?’, ontmoet ik Antoon te Walvaart in zijn grote, maar vooral prachtige achtertuin van zijn woning aan de Nieuwstraat in Lievelde. “Het gaat inmiddels al een stuk beter, maar het voortbewegen en dat zowel lopende als met de fiets, blijft voorlopig een probleem. Mede als gevolg van de opgetreden verlammingsverschijnselen heb ik nog een lange weg te gaan. Wat het vervoer betreft, hoop ik zeer binnenkort mijn fiets te kunnen inruilen voor een driewieler en is verder zelf autorijden vooralsnog niet aan de orde. Maar gelukkig kunnen wij dankzij het rijbewijs van echtgenote Lucy (te Walvaart, ThH) overal komen, zoals bij onze kinderen en kleinkinderen. Dochter Ilse, woonachtig in Wijchen en werkende in het Radboud UMC in Nijmegen, heeft twee jongens en zoon Otto, woonachtig in Veldhoven en werkzaam bij Philips in Eindhoven, heeft een meisje en een jongen. Redenen genoeg om positief in het leven te blijven staan en daarbij te genieten van iedere dag.”

Gevoel voor humor blijft overheersen
Wat tijdens ons gesprek in alle opzichten duidelijk naar voren komt, is dat de Lieveldenaar zijn brede lach op het gezicht heeft behouden en daarnaast niets heeft ingeleverd wat betreft zijn gevoel voor humor, af te leiden aan zijn mimiek en zijn met positieve ingrediënten doorspekte uitspraken. “Ik ben op 2 oktober 1942, bijna op de spoorbaan van Lievelde, geboren in een gezin met acht kinderen. Zes van hen zijn inmiddels overleden, maar let wel dat allemaal met een leeftijd van in de tachtig. Neemt niet weg dat ik een punt heb moeten zetten achter bezigheden, die ik nog bijzonder graag zou willen uitoefenen. Zoals het geven van praktijklessen bij Scholengemeenschap Marianum aan leerlingen uit groep 8, afkomstig uit Beltrum en Oost Gelre. Alsook de advisering met betrekking tot noodzakelijk nieuwbouw dan wel verbouw in het kader van de ouderenhuisvesting in de gemeente Oost Gelre. Maar ook dicht bij huis, waar bijvoorbeeld de tuin rond ons huis noodgedwongen steeds onderhoudsvriendelijker moet worden gemaakt. Daarnaast is mijn aandacht en interesse voor het totale maatschappelijk leven in Lievelde onaangetast, maar kan ik zelf helaas geen wezenlijk steentje meer bijdragen.”

Een bijzondere relatie met mijn eigen dorp
Maar dat Mister Lievelde, voorheen gedurende een periode van circa 30 jaar werkzaam als hoofd facilitaire dienst bij de Stichting Ziekenzorg in Groenlo, later de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, nog steeds een bijzondere relatie heeft met zijn dorp, blijkt overduidelijk uit het vervolg van ons gesprek. Zo is hij razend enthousiast over het definitieve nieuwbouwplan, dat met name Lieveldse jongeren uitzicht biedt op 22 woningen, zodat zij niet naar elders hoeven te vertrekken. Wat Antoon daarentegen stoort, is het gegeven dat de totale renovatie c.q. aanpassing van de Stationsstraat en omgeving nog steeds geen definitieve afronding heeft ondergaan. “Het voormalige pand van voorheen Café Arink is een doorn in het oog, waarbij ik niet hoop dat er voor een uitvluchtmethode wordt gekozen. Te weten iets zoeken voor de invulling, hetgeen in de praktijk geen enkele meerwaarde heeft voor het dorp Lievelde. Daarbij valt het mij op dat het noodzakelijke gemeenschapsgevoel tanende is. Mensen zien heden ten dage alleen nog hun eigen tuintje en niet meer het tuintje van de buurman. Verder wil men zoveel mogelijk afhankelijk zijn van de overheid”, aldus voormalig vicevoorzitter en voorzitter van de dorpsvereniging Lievelds Belang en voorheen tevens belangenbehartiger van de V.K.K. (Vereniging voor Kleine Kernen).”

Antoon te Walvaart betreurt het dat hij, mede als gevolg van zijn hersenaandoening, geen vrijwillige bijdrage meer kan leveren aan het actieve gemeenschapsleven. Iets dat heel begrijpelijk is, mede gelet op de persoon in kwestie, die een echt Lievelds verenigingshart heeft en dat van sport tot cultuur, van muziek tot zang en van religie tot natuur. Of zoals Te Walvaart in een eerder stadium al eens tegenover deze krant liet weten: “Iedere vereniging in dit dorp, door mij wel eens aangeduid als het centrum van de gemeente Oost Gelre, heeft wel iets bijzonders. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik binnen deze gemeenschap veel belangstelling, beter gezegd waardering heb voor de altijd aanwezige bereidheid van al die vrijwilligers. Dit met het gevolg dat de mate van leefbaarheid in een kleine kern als Lievelde met name bepaald wordt door de omvang en de inhoud van het aanwezige verenigingsleven. De Lieveldenaren mogen daar trots op zijn!”

Kent u iemand die zijn verhaal wil doen in deze rubriek? Mail uw tip dan naar theo.huijskes@kpnmail.nl en wie weet ziet u hem of haar terug in deze krant.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden