<p>Rinske Massop (l), Sander Esselink (r) en Leo Scharenborg met zijn kleinkinderen, doen zich te goed aan de koek van Twan Stroet (met pet), ten bate van het park. Foto: Henri Walterbos</p>

Rinske Massop (l), Sander Esselink (r) en Leo Scharenborg met zijn kleinkinderen, doen zich te goed aan de koek van Twan Stroet (met pet), ten bate van het park. Foto: Henri Walterbos

Speel- en Beweegpark al voor opening in gebruik

Speel- en Beweegpark al voor opening in gebruik

BELTRUM - De laatste spade is net uit de grond, het gras net een paar dagen ingezaaid in afgezette perkjes en het dierenparkje kent enkel nog het nieuwe onderkomen voor de toekomstige bewoners, een aantal kinderboerderijdieren. Zodra het gras opgekomen is gaat het hekwerkje eromheen en zullen de nieuwe ‘bewoners’ het verblijf betrekken. De speeltoestellen zijn echter al wel geplaatst en het asfaltpadenstelsel is aangelegd. De officiële opening zal voorjaar 2022 plaatsvinden, maar er kan al gebruik gemaakt worden van het deel van het park dat gereed is.

Door Henri Walterbos

Als Sander Esselink en Rinske Massop van de nieuwe stichting Speel- en Beweegpark de Stroet dit nieuwe fraaie stukje Beltrum donderdagmiddag oplopen voor een afspraak met Twan Stroet van de gelijknamige bakkerswinkel zijn beiden enorm verrast door de drukte in het parkje. Kinderen kirren van plezier in de speeltoestellen en de zandbak, helemaal in de combinatie met water uit de geslagen waterpomp, en ouderen schuifelen met hun rollator over de paadjes, genietend van plezier makende kinderen, in het bijzijn van veelal moeders en enkele opa’s en oma’s. Het is precies waar het de initiatiefnemers om te doen was; een ‘vier-generaties-park’ Speel- en Beweegpark voor alle doelgroepen. Onder de bezoekers toevallig ook stuurgroep bestuurslid Leo Scharenborg die vanuit Groenlo met zijn kleinkinderen naar het park is toegekomen. Opa en de meisjes hebben het bijzonder naar hun zin. Helemaal als Twan Stroet niet met lege handen blijkt te zijn gekomen. “Omdat wij het voorrecht hebben dezelfde naam als dit park te hebben, en dit een mooi initiatief is, hebben wij gemeend 1000 euro te moeten doneren voor de kas van de stichting om zo dit prachtige park te kunnen onderhouden. Daarnaast hebben wij enorme waardering voor al die vrijwilligers die hier belangeloos aan meegewerkt hebben om dit te verwezenlijken. Wij hebben een speciale kruidkoek bedacht met de naam van het park. Van iedere verkochte koek gaat 50 cent naar de stichting. Zolang er vraag is naar deze koek blijven we deze bakken. Het recept verraad ik niet maar het is een koek met karakter omdat Beltrum ook een dorp met karakter is. Net dat beetje extra.”

Natuurlijk moet er geproefd worden. Er wordt een mes geregeld en zo worden alle aanwezige bezoekers getrakteerd. “Zeg mien effen hoevölle vrijwilligers met eholpen hebt. Dan loat ze allemoal moar zo’ne kooke kommen halen bi-j ons in de winkel,” laat Twan Sander en Rinske weten. Ook de buren van het park worden getrakteerd op een koek, evenals de bewoners en personeel van de Hassinkhof, voor bij de koffie, dezelfde avond nog.

Chapeau
“We kunnen meer dan tevreden zijn. Er is veel werk verricht door vrijwilligers, de toestellen en het grondwerk zijn door professionals gedaan”, kijkt Sander Esselink, voorzitter van de nieuwe stichting terug. “Het is een lang traject geweest voor de mensen van de voormalige speeltuinverenging en stuurgroep die hier samen veel werk in hebben gestoken. Wij als bestuur van de nieuwe stichting zijn pas later ingestapt en beheren het park als het ware vanaf het moment dat de eerste spade de grond in ging. Chapeau aan iedereen die heeft meegewerkt. Ook de financiën zijn rond, zo’n 300.000 euro, met bijdragen van Leader Achterhoek en 10.000 van het Univé Buurtfonds dat we aangeschreven hebben. Dat sluit precies aan met wat wij met het park voor ogen hadden. Een avondje speuren naar mogelijke fondsen met Rinske werpt op deze manier zijn vruchten af.”

Ook het aantal donateurs stelt het bestuur tevreden. “Er kunnen er altijd nog wel wat bij. Het is gewoon nodig voor onderhoud en het eten van de dieren, het opbouwen van reserves en we gaan straks activiteiten organiseren, maar de bereidheid is groot. Ook omdat het niet om hoge bedragen gaat, al is eenieder hier vrij in. We zijn verder bezig met het bedenken van arrangementen voor het park voor bijvoorbeeld een kinderverjaardag, maar ook met het werven van vrijwilligers voor het verzorgen van de dieren straks en het onderhoud. Daar zijn veel mensen voor nodig, maar ook dit lukt aardig.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden