<p>Medewerkers van Bouwbedrijf Hoffman aan het werk met de nieuwe toegangspoort. Foto: Theo Huijskes</p>

Medewerkers van Bouwbedrijf Hoffman aan het werk met de nieuwe toegangspoort. Foto: Theo Huijskes

Restauratie monumenten Hervormde Begraafplaats van start

GROENLO - Direct na de bouwvakvakantie is er een start gemaakt met de restauratie van een tweetal monumenten op de oude begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Halve Maanweg in Groenlo. Het gaat hier om de oude toegangspoort tot de begraafplaats en het historische lijkenhuisje. De Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente zet in samenwerking met de gemeente Oost Gelre alle zeilen bij om deze twee gemeentelijke monumenten te behouden voor de toekomst.

Door Theo Huijskes

Opleiding van jonge metselaars heeft extra aandacht
Is er voor de uitvoering van de restauratie van de oude toegangspoort een opdracht verstrekt aan Bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum, de totale verbouwing van het oude lijkenhuisje is gegund aan Bouwbedrijf De Driehoek uit Groenlo, die daar eind september een start mee gaat maken. Hoffman met meestermetselaars Martin Schuurmans en Clemens Klein Gunnewiek aan het roer, is inmiddels dagelijks aan de slag en krijgt daarbij veel bekijks van voorbijgangers en toeristen. Het door Toon Hoffman opgerichte bedrijf bestaat inmiddels circa 80 jaar. Het was de tweede generatie onder aanvoering van Jan Hoffman, die de tak renovatie en onderhoud renovatie aan het bedrijfspakket toevoegde. Vandaag de dag is de leiding in handen van Eric Hoffman, die verdeeld over de vestigingsplaatsen Beltrum en Zutphen zo’n 55 personeelsleden in dienst heeft. “Het probleem is tegenwoordig dat jongeren niet staan te trappelen om voor het beroep van metselaar te kiezen. Daarom heeft de opleiding van jonge metselaars niet alleen nu, maar ook in de naaste toekomst extra aandacht van onze kant”, geeft projectleider Bas Stapelbroek aan.

Reeds 70 procent van het benodigde bedrag is toegezegd
Met de renovatie van de toegangspoort en het lijkenhuisje is een bedrag gemoeid van 100.000 euro. De hiervoor benodigde financiering wordt deels gedragen door gemeente en provincie, het resterende deel moet worden opgehoest door de Grolse kerkgemeenschap zelf. In de krant van 21 april jl. werd hiervoor een donatieoproep gedaan. Nico Winkel, beheerder van de begraafplaats, laat desgevraagd weten dat het rondgaan met de pet de Kerkvoogdij geen windeieren heeft gelegd. “Niet dat wij de volle benodigde buit hebben binnengehaald, maar blij zijn wij dat inmiddels in totaal 70 procent van het begrote geldbedrag ad 100.000 euro is toegezegd. Dit betekent dat circa 30 procent van de begroting uit eigen middelen moet worden gefinancierd. Maar mochten er Grollenaren dan wel oud-Grollenaren zijn die alsnog een financiële bijdrage willen doen, dan is deze altijd nog heel welkom!”

Giften kunnen gestort worden op rekeningnummer: NL50 ABNA 0595 375863 ten name van Begraafplaats Hervormde Gemeente Groenlo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden