<p>Museum Stoomhoutzagerij Nahuis. Foto: Theo Huijskes</p>

Museum Stoomhoutzagerij Nahuis. Foto: Theo Huijskes

(Theo Huijskes)

Open Monumentendag 2021 in de gemeente Oost Gelre

Drie historische monumenten als trekpleister

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Drie Grolse monumenten nemen dit jaar deel aan de jaarlijkse Open Monumentendag op zaterdag 11 september. Het betreft hier Museum Stoomhoutzagerij Nahuis, Museum GOLS-station en Museum De Stadsboerderij Grolle. 

Open Monumentendag, die traditiegetrouw in de maand september wordt georganiseerd, vond in 1987 voor de eerste maal in Nederland plaats en staat mede daarom sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 ook op het jaarprogramma van de gemeente Oost Gelre. Bij voorkeur worden er in Nederland op deze dag gebouwen opengesteld, die normaliter niet voor het publiek toegankelijk zijn. Maar omdat door de jaren heen tegelijkertijd andere activiteiten werden georganiseerd, zoals wandel- en fietstochten alsmede lezingen, besloot men in Oost Gelre ook om de keuze voor de bezienswaardigheden een geheel open karakter te geven.

Bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar
De keuze voor genoemde bezienswaardigheden heeft in het kader van de coronacrisis tevens een praktische aanleiding. Het betreffen namelijk musea waar de eventueel nog geldende maatregelen vrij gemakkelijk zijn toe te passen. Een ander voordeel is dat belangstellenden geen grote afstanden hoeven af te leggen om alle drie monumentale attracties te bezoeken. Hemelsbreed is de afstand slechts enkele honderden meters tussen de drie Grolse bezienswaardigheden.

Drie exclusieve musea met ieder een eigen verhaal
Stoomhoutzagerij Nahuis dateert uit een periode van circa 170 jaar geleden toen er nog geen sprake was van een zagerij, maar een zogenoemde radmakerij. Het zagen van hout gebeurde in die tijd vanzelfsprekend nog niet mechanisch. Alles werd handmatig gedaan. Alvorens het zagen begon, werden de aangesleepte bomen op bokken gelegd, waarna het verwerken tot balken of planken begon met behulp van een grof getande handzaag. Openingstijd van 10.00 tot 16.00 uur.

Het GOLS-station dateert van oktober 1884 en werd voor het personenvervoer gesloten in oktober 1937 om vervolgens nog tot mei 1972 te worden gebruikt voor het goederenvervoer. De laatste jaren wordt alles in het werk gesteld om het historische emplacement, en dat in de volledige omvang, in de oude glorie te herstellen. Openingstijd van 13.00 uur tot 16.30 uur. 

De Stadsboerderij Grolle tenslotte dateert van 1623 en is een buitengewoon mooi voorbeeld van een 17e-eeuwse stadsboerderij. Eigenlijk een boerderij, die niet alleen in Groenlo, maar in de verre omgeving zijn identiteit heeft behouden. Openingstijd van 11.00 uur tot 16.30 uur.

In het kader van Open Monumentendag is de toegang gratis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden