<p>Theater op het sportveld van Marianum. Foto: Kyra Broshuis</p>

Theater op het sportveld van Marianum. Foto: Kyra Broshuis

Marianum start het schooljaar met Open Up Festival

Hiphop, theater en workshops

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Geen wiskunde, maatschappijleer of Engels; Marianum Groenlo start het nieuwe schooljaar met een heus festival. Twee dagen vol bijzondere activiteiten waarbij het vooral gaat om elkaar ontmoeten, verbinden, kijken en luisteren. Arleen Nijman (docent kunst & beeldende vorming) en Yvonne Bouw (teamleider havo-vwo bovenbouw en docent geschiedenis/maatschappijleer) van Marianum vertellen dat er wel iets in te halen is voor de leerlingen maar ook voor de medewerkers. “De sociaal-emotionele binding is heel belangrijk. Onze leerlingen hebben dat door corona moeten missen maar ook wij als team hebben dat heel erg gemist. Het sociale gebeuren heeft heel lang stilgestaan.” Het is voor het eerst dat Marianum de introductietijd zo groots aanpakt. “Dat kan nu ook omdat we daarvoor gelden uit het NPO (Nationaal Programma Onderwijs hebben gekregen. Uit de bijbehorende menukaart hebben wij gekozen voor het Open Up Festival.” Vanuit haar werk maar ook vanuit haar eigen kring heeft Nijman veel contacten in de culturele wereld. “Het was nog spannend om het helemaal rond te krijgen. We wilden echt een festival omdat daarin veel verschillende disciplines een plek hebben zoals ervaren, meedoen, horen en zien.” Alleen de eerstejaars leerlingen zijn echt nieuw op Marianum en voor hen geldt dat de groepsvorming heel belangrijk is. “Samen iets doen draagt daar voor een belangrijk deel aan bij. Daarom hebben we gekozen voor veel verschillende workshops”, leggen Nijman en Bouw uit. Een rondje door de school laat zien dat het aanbod inderdaad heel divers is.

Van drummen tot etsen
In de aula wordt een hiphopvoorstelling gegeven. De mannen op het podium roepen de leerlingen op om mee te doen maar dat blijkt nog een brug te ver. In de kapel is een prachtige voorstelling te zien van John Sonderen en Frans Kemna van Shuffle Percussion Group. Hun drumshows spreken tot de verbeelding en de waardering is dan ook groot. Die waardering is er zeker ook voor Jochem Janssen, een getalenteerde leerling die even laat zien en horen wat hij op drumgebied in huis heeft. Op het sportveld verzorgt Theater Gajes een heuse familievoorstelling onder de naam ‘Socialicircus’. Verschillende medewerkers van Marianum werken hier, al dan niet in vermomming, aan mee. In de verschillende lokalen leven andere leerlingen zich uit tijdens de workshops beatmaking, dans, etsen, grime (wonden maken), interactieve installatie, muziek, pinhole fotografie en schimmenspel. Later in de week staan de andere onderdelen van de introductieweek op de planning. “Uiteraard met sport maar ook met een informele kennismaking met de mentor en een bijzondere klasse-activiteit zoals bijvoorbeeld vogelschieten. Zo is het toch nog een beetje kermis in Groenlo..”

Gedurende het schooljaar wil Marianum nog meer initiatieven gaan ontplooien die allemaal deel uitmaken van het Nationaal Programma Onderwijs. “Wij willen graag bijdragen aan het herstel en de ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Daar kijken we echt naar uit!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden