<p>Veel belangstelling voor de opening van de expositie van Jan Cremer bij Kik. Voorzitter Ren&eacute; Hoijtink praat met kunstenaar Cremer over zijn werk. Foto: Kyra Broshuis</p>

Veel belangstelling voor de opening van de expositie van Jan Cremer bij Kik. Voorzitter René Hoijtink praat met kunstenaar Cremer over zijn werk. Foto: Kyra Broshuis

Expositie Jan Cremer bij KiK

‘Altijd tegen de stroom in’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Met de expositie van Cremer Tulips van kunstenaar Jan Cremer heeft galerie KiK een hele bijzondere tentoonstelling naar Groenlo gehaald. De tulpen en tulpenvelden van Cremer zijn vanaf nu tot 1 februari dagelijks te zien tussen 14:00 en 16:00 in de galerie aan de Nieuwestraat 22 in Groenlo. 

Jan Cremer (81) heeft een bijzondere band met Groenlo. Zijn overgrootvader was smid in Groenlo en zijn overgrootmoeder kwam uit Lichtenvoorde. Zelf is Cremer geboren en getogen in Enschede. In december 2018 schreef Cremer een brief naar burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre waarin hij melding maakte van zijn Grolse roots. Die brief leidde tot contacten tussen Cremer en de groep Muurgedichten Groenlo. In oktober 2019 onthulde Cremer tijdens de Slag om Grolle zijn eigen gedicht ‘Stuurloos’ op een muur aan de Noteboomstraat. Cremer bracht die dag ook een bezoek aan Galerie KiK en stond sindsdien hoog op de verlanglijst van de Stichting Kunst in ‘t Koetshuys. Cremer voelt zich thuis in Groenlo. “Absoluut. Dit is een prachtige stad.”

Minst ideale schoonzoon
Voorzitter René Hoijtink van de stichting is dan ook in zijn nopjes met de expositie van de nu al legendarische Jan Cremer. Veel kunstliefhebbers zijn aanwezig bij de opening in de galerie in het prachtige koetshuis. Hoijtink benoemt in zijn welkomstwoord hoe bijzonder het is dat Grollenaar en kunstenaar Thieu Nikkessen (90) nu aanwezig is maar ook al aanwezig was bij de allereerste expositie van Cremer in 1957. Onder het genot van een biertje van Brouwersnös met een speciaal Jan Cremer-etiket vertelt Hoijtink dat Cremer, naast de minst ideale schoonzoon in de jaren zestig ook ‘het enfant terrible’ van de vorige eeuw is. “Ho ho, óók van deze eeuw!”, roept de kunstenaar hem toe.

Kaarten van thuisblijvers
Cremer vertelt waarom tulpen zo’n inspiratiebron zijn voor zijn grafische werk: “In 1964 ben ik naar Amerika vertrokken en ik kreeg altijd kaarten met tulpen erop van de thuisblijvers. Ik ben toen begonnen met het schilderen van grote tulpenvelden. Later heb ik dat uitgebreid met andere grafisch werk.” De kunstenaar is niet alleen schilder maar ook schrijver. “Mijn laatste boek heet ‘Barbaar op Ibiza’, zo noemen ze mij daar. Ik noem mijn schilderijen dan ook barbarismen. Ik schrijf en schilder altijd tegen de stroom in.” De expositie van Jan Cremer bij KiK omvat 29 werken die ook allemaal te koop zijn. “Alles wat hier te zien is, heeft mijn volledige goedkeuring”, zo zegt de kunstenaar.

Museum
Het veelbesproken Jan Cremer museum dat in Groenlo zou verrijzen, is nog niet helemaal van de baan. Dat zegt René Hoijtink. “Dat het toen niet doorging, was natuurlijk een grote teleurstelling maar we zijn nog steeds met deze plannen bezig.” Eerder liepen plannen voor een Jan Cremer museum in Enschede op niets uit. 

Meer informatie over de bijzondere expositie van Jan Cremer is te vinden op www.kikgroenlo.nl. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden