Carmen en Olaf Molenaar voor de SRV-wagen. Foto: Eva Schipper

Carmen en Olaf Molenaar voor de SRV-wagen. Foto: Eva Schipper

Terug in de tijd: de wederopbouw van de Achterhoek

Algemeen

REGIO – Terug in de tijd naar de jaren vijftig. In samenwerking met elf gemeenten in de Achterhoek, stichting Steenbreek en het Gelders Genootschap is een SRV-wagen omgetoverd tot een interactieve bus in de stijl van de jaren vijftig. De jaren vijftig staat in het teken van de wederopbouw. Door deze periode onder de aandacht te brengen wordt er een brug geslagen met het heden. De vraag hoe de Achterhoek de komende jaren kan verduurzamen staat centraal.

Door Eva Schipper

Olaf en Carmen Molenaar stonden op donderdag 9 september bij de SRV- wagen in Aalten, namens hun bedrijf Gewoon Groen. Ook daar was de combinatie tussen de jaren vijftig en duurzaamheid te zien. De wagen stond bij kringloop Dorcas. Daar was een afdeling speciaal ingericht met spullen uit de jaren vijftig. Deze spullen zijn vanaf nu ook te koop. “We willen de mensen laten zien dat het kopen en dragen van tweedehands spullen leuk, hip en duurzaam is. Zelf dragen wij ook bijna alleen maar tweedehands kleren en het bevalt ons heel goed.” Ook proberen ze bijvoorbeeld met zo weinig mogelijk spullen te leven en eten ze geen vlees en vis.

Carmen vertelt over het idee achter de wagen: “In de SRV-wagen zetten bezoekers een stap terug in de tijd in een interactief mini-museum: hoe zag de wederopbouwperiode in de Achterhoek er uit en voor welke uitdagingen stond men toen? Vervolgens reist men naar de toekomst en komen bezoekers in een donkere escaperoom waar je licht kunt brengen door puzzels en spellen op te lossen.”

Duurzaam leven wordt een steeds belangrijker onderwerp. In de SRV-wagen is een escaperoom gemaakt. Bezoekers kunnen zien wat er met de Achterhoek gebeurt, als er niks gedaan wordt. Zo komt bijvoorbeeld het onderwerp verstening aan bod. Doordat er in het landschap veel gebouwd is en veel bodems bestraat zijn, kan het water minder goed afgevoerd worden. De stenen hebben in vergelijking tot een zandbodem een veel lager infiltratie vermogen. Ook wordt de temperatuur door de verstening in bebouwde gebieden hoger. In de SRV-wagen is de mogelijkheid om het gesprek hierover aan te gaan.

De wagen zal de komende twee maanden door de Achterhoek reizen. De planning ziet er als volgt uit; Aalten 6 tot en met 12 september, Winterswijk 13 tot en met 19 september, Berkelland 20 tot en met 26 september, Oude-IJsselstreek 27 september tot en met 3 oktober, Lochem 4 tot en met 10 oktober, Oost-Gelre 11 tot en met 17 oktober, Zutphen 18 tot en met 24 oktober, Doesburg 25 tot en met 31 oktober, Montferland 1 tot en met 7 november, Bronckhorst 8 tot en met 14 november en Doetinchem 15 tot en met 21 november.

“Iedere gemeente bepaalt z’n eigen programma”, zegt Olaf. Zo lag de nadruk in Aalten op circulariteit en zal in Winterswijk de nadruk liggen op vergroening. Men kan op de website kijken voor actuele informatie over de exacte tijden en locaties.


nieuwetijdachterhoek.nl

Een kijkje in de dorcas. Foto: Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids