Afbeelding

Banken

Algemeen

Banken

We weten allemaal, beste Grollenaren, dat banken steeds meer uit het stads-en dorpsbeeld verdwijnen. Ik heb het nu over de van oudsher deftige en imponerende instituten als Rabo, ABN Amro, SNS enzovoort. Ik heb het dus niet over zitbanken, dat we dat meteen helemaal helder hebben nietwaar?

Maar misschien ’zit’ je bij de ene bank beter dan bij de andere, dat is ook weer waar! De ontwikkelingen bij de banken gaan razendsnel, zo snel dat de banken het zelf bijna niet meer kunnen bijhouden. Banken zijn nu grotendeels onzichtbare instituten geworden die voor een gewoon mens bestaan uit een geheim nummer en als je al een representant van een bank aan de lijn krijgt, mag je hopen dat het meer is dan alleen een computerstem. Banken zijn ook steeds meer raadselachtige instituten geworden, waar je als gewone jongen eigenlijk niet meer aan te pas komt. Of je moet wel heel erg pienter zijn, maar tot die groep hoor ik helaas niet. De verdwijning van de lijfelijke banken is een soort sluipend proces.

Af en toe hoor je nog wel eens geroep in de samenleving dat er een verschraling optreedt in de dienstverlening, maar het is een onomkeerbare weg. Ook hier in ons eigen Grolle is dat verschijnsel niet anders. Nu heb je wel een wat nieuwer soort bank die probeert dichter bij de burger te komen en dat zijn de aanstormende regiobanken. Die groeien geloof ik en daardoor kun je met enig gevoel voor humor bijna spreken van ‘legiobanken’. Zo kan-ie wel weer, Torenwachter.

Soms heb ik het idee dat de grote bankstrategen zelf zijn verrast door de snelle digitale ontwikkelingen en dat hun toekomstplannen daardoor door de werkelijkheid zijn ingehaald. Ik herinner me van de Rabobank nog een slogan van een aantal jaren geleden: ’Midden in de samenleving’. Maar ze zijn steeds minder in dat midden te zien.

Daarom was het wel mooi in de Groenlose Gids van vorige week te lezen (citaat): Achterhoekse Rabobanken zetten zich in voor versterken clubs. Al een flink aantal jaren doet de Rabobank dat; ze trekken een deeltje van hun winst, vermogen of welke slimme financiële redenering er ook onder zit, uit voor clubs, verenigingen enzovoort die het geld goed kunnen gebruiken. Dat gaat overigens niet zomaar, bij de banken krijg je trouwens nooit iets ‘zomaar’ potverdorie! Ja, alleen steeds nettere brieven als je niet betaalt of op achterstand komt, wat een mooie term is voor in het rood staan. Een beroemd schrijver merkte ooit eens op dat als je een brief krijgt van een bank waarin je van geachte tot zeer geachte heer bent gestegen het dan oppassen geblazen is. 

Terug naar het giftensysteem van de bank. Je moet geloof ik wel een goed verhaal hebben om in aanmerking te komen voor een bijdrage, maar dat is ook niet meer dan normaal. Ik herinner me van inmiddels alweer een aantal jaren geleden dat je dan ook een presentatie moest doen van de plannen die je had met het geld. Misschien is dat nog wel zo. Dan heb je dus kans dat de mensen met de beste performance de winst letterlijk binnenslepen. Maar er zal vast een goede afweging plaatsvinden.

Overigens past niet alleen de Rabobank dit systeem toe. De plaatselijke kuikenbroederij Probroed & Sloot heeft eenzelfde systematiek. Zij sponseren jaarlijks ook enkele duizenden voor verenigingen, instellingen en clubs die dat geld heel goed kunnen gebruiken.

Daar waar grote instellingen steeds mondialer worden, steeds verder van de lokale samenleving komen af te staan, is het toch saillant dat de basis met die lokale bevolking toch blijft. Om te koesteren.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant