<p>Vlnr Peter Pothof (VVV), Natasja Scharenborg, Joske Elsinghorst (Werkgroep Promotie Groenlo), Tessa ten Barge (GOV) en Xander Luttikholt en Bjorn Snijders (Grolse Wanten Sociëteit). Foto: PR&nbsp;</p>

Vlnr Peter Pothof (VVV), Natasja Scharenborg, Joske Elsinghorst (Werkgroep Promotie Groenlo), Tessa ten Barge (GOV) en Xander Luttikholt en Bjorn Snijders (Grolse Wanten Sociëteit). Foto: PR 

De eerste Grolse Wanten weken

‘Veel meer dan alleen het breiwerk’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Etalages gedecoreerd met Grolse Wanten-artikelen, een informatieve wandeling door het centrum en een blik in de toekomst van dit bijzondere immateriële erfgoed. Dat is in een notendop de insteek van de Grolse Wanten weken; een initiatief van de Werkgroep Promotie Groenlo, de Sociëteit Grolse Wanten, het GOV, kunstenares Natasja Scharenborg en de dames van de Senioren Handwerkgroep Groenlo. 

Heel veel mogelijkheden
Tessa ten Barge van het GOV en Joske Elsinghorst van de Werkgroep vertellen over bijzondere Grolse Wanten-weken die starten op zondag 26 september aanstaande. “De Grolse Want is een heel veelzijdig ontwerp met heel veel mogelijkheden. Er is een aantal dingen dat Groenlo bijzonder maakt: Grolsch, de Slag om Grolle én de want. Natasja heeft een heel aantal ontwerpen gemaakt om te laten zien wat je allemaal nog meer kunt doen met met het bekende patroon. Het is veel meer dan het breiwerk van muts, wanten en sjaal.”

Ook voor de jeugd
De Grolse Wanten-weken moet een terugkerend agendapunt worden. “Het is de bedoeling dat er in de jaren dat er géén Slag wordt georganiseerd, de Grolse Wanten-weken worden gehouden. Natasja en Joske hebben een presentatie gehouden voor het GOV over de plannen en het is heel enthousiast ontvangen”, zegt Tessa. “Ik vind dit super leuk en zie echt de mogelijkheden om de Grolse Want als trademark van Groenlo verder uit te breiden. We willen de Grolse Want als beeldmerk verder ontwikkelen en het ook voor jongeren aantrekkelijk maken. De jeugd kent het misschien niet eens terwijl het toch prachtig erfgoed van Grolle is. Het is mooi dat Natasja ook producten heeft ontworpen die voor deze doelgroep heel geschikt zijn zoals bijvoorbeeld sportsokken met het Grolse Want-motief.”

Samen met allerlei Grollenaren
Joske neemt haar petje af voor de heren van de Grolse Wanten Sociëteit. “Deze mannen hebben zich heel sterk ingezet de afgelopen jaren. Het is mooi dat we samen met hen, creatieve inwoners, de Senioren Handwerkclub en ondernemers de Grolse Want breed onder de aandacht brengen en  dit erfgoed zo behouden voor de nieuwe generaties.” Tijdens de Grolse Wanten weken is er een gratis Grolse Wanten wandeling verkrijgbaar. Je vindt deze bij de deelnemende winkels en de VVV. Het is een route in het centrum waarbij je langs etalages met kleine en grotere decorstukken loopt. “Je kunt ook het verhaal lezen. Het gaat om verleden, heden en toekomst. We willen samen met inwoners dit bijzondere écht Grolse item verder uitbreiden. Ongeveer twintig inwoners hebben meegewerkt aan de verschillende decorstukken. Hun materiaalkosten konden we vergoeden uit een subsidie van het Postcodeloterij Buurtfonds”, legt Joske uit. De dames van de Senioren Handwerkgroep hebben producten gemaakt zoals handdoeken, ovenwanten en een schort. Heel bijzonder is ook de grijze sjaal met ruimte voor de handen. Inderdaad in een andere kleur dan het bekende blauw-wit-rood maar wel met het herkenbare patroon van de want.

VVV
“De actieproducten die voor deze actie zijn ontwikkeld, zijn voor actieprijzen te koop bij de VVV. Er zijn rolletjes van drie meter inpakpapier (gemaakt door de Stadskamer in Groenlo), keramieken mokken in twee formaten (gemaakt door de clienten van Workmate Company) en linnen tassen waar we zelf via een zeefdruktechniek ontwerpen van Natasja op hebben afgedrukt”, vertellen Tessa en Joske.
De Grolse Wanten wandeling is gratis verkrijgbaar bij de VVV en de deelnemende winkeliers. De weken starten op zondag 26 september, dan is het tevens Koopzondag, en eindigen op zondag 31 oktober.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden