<p>Jan Rouwhorst met de Grolse Wanten likeur met op de achtergrond de heren van de Grolse Wanten Soci&euml;teit. Foto: Henri Walterbos</p>

Jan Rouwhorst met de Grolse Wanten likeur met op de achtergrond de heren van de Grolse Wanten Sociëteit. Foto: Henri Walterbos

Grolse Wanten nu ook vloeibaar

‘Ie mot dit gerei wal nippen en neet lurken’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Als de mannen van de Sociëteit Grolse Wanten volop in vergadering zijn, gaat de deur van de vergaderruimte open en komt Jan Rouwhorst binnengelopen met een tasje. Alle mannen zitten direct andersom aan tafel want dit kan niet anders dan veel goeds beloven. Jan is immers slijter en geen timmerman. 

Jan heeft een verrassing voor de mannen die allen gestoken zijn in de bekende Grolse Wanten trui. Dan graait hij met zijn kenmerkende lach onder in de tas en tovert hij een fles tevoorschijn met levensgroot Grolse Wantenmotief op het etiket. “In het kader van de Grolse Wanten weken die jullie deze week aankondigden heb ik ook zitten denken wat ik kon doen om een hier een speciaal tintje aan te geven. Het enigste wat ik heb dat is drank, dus ik wilde kijken of ik daar iets mee kon doen. Je hebt natuurlijk dames die die mutsen en wanten breien maar die hebben natuurlijk ook koffie nodig, en wat kun je het beste naast koffie drinken? En koffielikeur. Grolse Wanten likeur is een lekker drankje dat ik jullie vanavond voor het eerst wil laten proeven. Jullie zijn kenners,” lacht Jan richting de mannen die zich direct gevleid voelen aan hun gezichtsuitdrukking te zien. “Benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik heb bewust grote etiketten laten maken zodat de Grolse Wanten goed zichtbaar zijn. Het motief van de Grolse Wanten is prachtig en herkenbaar. Ook hebben we het bewust in een iets chiquere fles gedaan, met een kurken dop erop. Er zit 24% alcohol in.”

Grolse wanten weken
De aankomende 6 weken staat Groenlo voor een deel in het teken van de Grolse Wanten. Het koude seizoen staat immers voor de deur. De Grolse ondernemers zijn gevraagd hier op hun manier aandacht aan te schenken vertelt Jan terwijl hij een twintigtal proefglaasjes half vult. Als de mannen aan hun glaasjes nippen klinkt het eenstemmig in het smaakpanel;‘mmmmmm’. Vervolgens blije gezichten. Zo ook Xander Luttikholt. “Ie mot dit gerei wal nippen en neet lurken.”

Zijn de Grolse Wanten warm van buiten, met Grolse wanten in vloeibare vorm nu ook warm van binnen bewijst de proef. “Heel mooi Jan,” laat Bjorn Snijders weten. “Hier zijn we blij mee. Voor jou een setje Grolse Wanten en een sjaal. Ik hoop dat je er succes mee hebt. Hier in ieder geval wel. Jongens proost.” Uit diverse hoeken klinkt het vertrouwde ‘plop’. De likeur is verkrijgbaar in flessen met inhoud ‘een halve liter’, een maat die het in Groenlo al eeuwen goed doet.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden