<p>Familie Ali in nieuwe kapsalon Joe. Foto: Din&egrave;s Quist</p>

Familie Ali in nieuwe kapsalon Joe. Foto: Dinès Quist

Irakeese Saman (26) kan eindelijk zijn kappersdroom waarmaken

ZIEUWENT/GROENLO - Het is altijd al zijn droom geweest, een eigen kapsalon & barbershop runnen. Het duurde even voordat de zesentwintigjarige Saman Ali zijn droom kon verwezenlijken en het naambord aan de gevel van zijn eigen kapsalon kon hangen. Daarvoor moest hij eerst de oceaan over, slagen voor zijn inburgeringscursus, een Nederlands kappersdiploma halen en zich de Nederlandse taal en cultuur eigen maken. Maar nu is het dan eindelijk zover en heeft, de van origine Irakese, Saman de deuren geopend van zijn ‘Kapsalon Joe’ in Groenlo.

Door Dinès Quist

Superblij is Saman met zijn splinternieuwe kapperszaak. Het kappersvak zit in zijn bloed, “Ik heb nooit iets anders willen worden dan kapper,” vertelt Saman. “Mijn tante en oom waren kapper en ik wist van jongs af aan, dat wil ik ook.” In zijn geboorteland Irak knipte hij al als twaalf jarige jongen zijn familieleden. Moeder Ali begint te lachen als ze terugdenkt aan de allereerste keer toen haar zoon op haar mocht oefenen. “Dat was niet zo’n succes,” biecht ze op, “gelukkig groeide mijn haar snel weer aan.”

Ik ben blij dat
Joe in veiligheid kan
opgroeien,
daarom
draagt de
salon ook
zijn naam


Opening met baklava en Hollandse kaas
Op 30 augustus opende Saman officieel de deuren van zijn kapsalon, onder luid applaus van zijn trotse vader en moeder, zussen, broers, tante en ooms. De drie-jarige Joe kreeg de eer om het lint door te knippen. “Joe is mijn enige neefje, de salon is naar hem vernoemd,” vertelt Saman. “In onze cultuur is familie erg belangrijk. Ik ben heel blij dat mijn familie veilig in Nederland bij elkaar is. Ik ben trots op hen dat ze hun schouders eronder zetten om positief de toekomst in te gaan. En ik ben blij dat ik een neefje heb die in alle veiligheid op kan groeien, daarom kreeg de salon zijn naam.” Om de opening te vieren maakte moeder Ali schalen vol heerlijke hapjes, van baklava tot Hollandse kaasjes. Haar multiculturele culinaire lekkernijen, prachtig gerangschikt op kleur, vonden gretige aftrek bij familie, vrienden en buurtbewoners die de opening bijwoonden.

George en
Ria Peeters:
‘Het zijn zulke
lieve, beleefde
en gastvrije
mensen, dan
gaat het
helpen als
vanzelf


Steuntje in de rug
Onder die familie behoren, wat betreft de familie Ali, ook hun steun en toeverlaat George en Ria Peeters. Zij helpen de familie waar nodig. “Wij leerden de familie Ali kennen doordat mijn man George, Saman’s vrienden les gaf in het Taalcafé,” vertelt Ria. “In de coronatijd gaf hij les bij deze vrienden thuis en daar was Saman ook vaak te vinden. Er bleek een ware kapper in Saman te schuilen en binnen de kortste keren zat George in de kappersstoel. Saman vroeg hem tijdens het knippen of wij hem wilde helpen met het van de grond krijgen van zijn salon. Uiteraard waren we daartoe bereid. We werden bij de familie Ali uitgenodigd en kregen daar een overweldigende warme ontvangst. Moeder Ali moet twee dagen in de keuken gestaan hebben, want we hebben ons de hele avond tegoed gedaan aan de lekkerste gerechtjes. Het zijn zulke bijzonder lieve, beleefde en gastvrije mensen, dat maak je niet vaak mee. Hen helpen gaat als vanzelf. We hielpen Saman met de administratieve handelingen en zijn op zoek gegaan naar een pand, dat vonden we in Groenlo. Vanuit ons netwerk verzamelden we hulptroepen om het pand op te knappen en te veranderen in een salon. Het geeft een enorm voldaan gevoel om de salon nu klaar te zien. Het is hem zo gegund zijn droom te kunnen leven, zeker na de moeilijke tijd die hij en zijn familie hebben gekend.”

Gezin herenigd, grootouders blijven achter
Ruim vier jaar geleden is Saman met zijn familie naar Nederland gekomen. Zijn vader maakte de barre oversteek naar Nederland zes jaar geleden. De vriendelijke man heeft zware tijden gekend in zijn geboorteland, waar hij in het verleden negen jaar gevangen heeft gezeten onder het regime van Saddam Hoessein. Nog altijd kampt vader Ali met de mentale gevolgen van de moeilijke tijd in zijn geboorteland.

We gaan
graag naar
de kerk, daar
danken we
God dat we
op deze plek
mogen wonen


Vier en een half jaar geleden konden zijn gezinsleden ook naar Nederland komen en werd het gezin, tot ieders grote geluk herenigd. Helaas zijn Saman’s grootouders noodgedwongen achtergebleven. “We maken ons dagelijks zorgen om hen. Het telefonische contact is een schrale troost,” vertelt Saman. Uiteindelijk kwam het gezin Ali in Zieuwent terecht, waar ze in alle rust en veiligheid hun leven kunnen opbouwen. “Het is een hele fijn plek om te wonen. De mensen zijn behulpzaam en betrekken ons bij de gemeenschap. We gaan graag naar de kerk, daar danken we God dat we op deze plek mogen wonen.”

Hard werken aan toekomst
De familie Ali werkt hard aan hun toekomst. Studie, werk en het sociale integreren domineren hun dagelijkse bezigheden. De leergierige Saman volgde in zijn nieuwe thuisland opnieuw de kappersopleiding om de Nederlandse stijl en knipmethodes te leren. Met twee kappersdiploma’s op zak heeft hij inmiddels een rijke kennis aan vakmanschap. De fijne kneepjes die hij zich eigen maakte in zijn geboorteland past hij ook toe in zijn salon. “Knippen van haar gaat bij mij verder dan alleen model brengen in een coupe. Ook modeleren van wenkbrauwen, baarden en snorren hoort daarbij en het epileren van gezichtshaar, oren en neus. Ik ben heel perfectionistisch en dat kost tijd. Mijn klanten staan nooit binnen tien minuten weer buiten. Als mijn zaak goed loopt, hoop ik in de toekomst mijn tante in dienst te kunnen nemen. Zij is ook kapster, we zouden een mooi team zijn.”


Facebook: kapsalon_joe

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden