Hans Klaassen geeft al 50 jaar theorieles aan de EHBO vereniging in Meddo. Foto Lineke Voltman
Hans Klaassen geeft al 50 jaar theorieles aan de EHBO vereniging in Meddo. Foto Lineke Voltman

Hans Klaassen geeft 50 jaar les bij de EHBO in Meddo

Algemeen

MEDDO - Orthopedisch chirurg in ruste Hans Klaassen (93) geeft al vijftig jaar als theoretisch instructeur les bij de EHBO vereniging Meddo. Maar hij doet nog zoveel meer. Voldoende reden om een gesprek met hem te voeren in zijn verbouwde boerderij in het buitengebied van Groenlo.

Door Lineke Voltman

Klaassen vertelt hoe hij bij de EHBO in Meddo terecht is gekomen: “In 1951 is de vereniging opgericht en in 1971 kwamen Wim Kersten en Jan Boeijink, voorzitter en secretaris van de EHBO vereniging Meddo bij mij met de vraag of ik les wilde geven bij de vereniging als opvolger van huisarts Joncq de Jong, die ermee wilde stoppen. Omdat ik zoiets al eerder gedaan had tijdens mijn algemene chirurgische opleiding in het Havenziekenhuis in Rotterdam heb ik ingestemd. In Rotterdam was dat echter bij de EHIO (Eerste Hulp in Oorlogstijd) die in 1960, 15 jaar na de oorlog, nog steeds bestond…”

Een keer per jaar een lezing
In het begin hield Klaassen bij de EHBO in Meddo een theoretisch verhaal over wat EHBO is en hoe het in elkaar zat volgens het instructieboekje, de kaderinstructeur deed de praktijk als stabilisatieligging, beademing en verbanden leggen. “Belangrijk ervan vond ik dat je de mensen kon leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. In de loop van de jaren is het lesgeven wel veranderd. Tegenwoordig wordt er gewerkt met een diaprojector en daar houd ik dan een verhaaltje bij. Maar aangezien de kaderinstructeur nu ook de theorie mag verzorgen ben ik tegenwoordig meer op de achtergrond aanwezig om eventuele zaken aan te vullen. Een keer per jaar geef ik nog wel een lezing over het menselijk lichaam. Ook in de behandelingen zijn er wel dingen die in de loop van de jaren veranderd zijn, zoals een andere manier van stabiele zijligging en van verbanden aanleggen. De hartreanimatie is er natuurlijk bijgekomen, daarvoor heb ik een cursus AED gevolgd. Een ander onderdeel van de lesavonden is het naspelen van ongevallen met hulp van mensen van LOTUS, die de slachtoffers spelen. Er wordt echter bij de EHBO niet alleen geleerd hoe hulp te bieden maar ook de situatie in te schatten, een slachtoffer gerust te stellen, moed in te spreken en te laten merken dat hij of zij in goede handen is.”

Dat Klaassen het naar zijn zin heeft in Meddo blijkt wel uit het feit dat hij na 50 jaar nog niet stopt. “Het is een heel gezellige groep mensen, sommigen zijn er al tientallen jaren bij, ik ga elke maand met veel plezier naar de bijeenkomsten.”

Vrijwilligerswerk
Naast de EHBO is Klaassen ondanks zijn hoge leeftijd nog zeer actief: hij is penningmeester van de Winterswijkse Academie voor Schilderkunst (WAS) nadat hij ook een aantal jaren geschilderd heeft. Hij is penningmeester en lid van treinen modelclub De Seinpaal in Ruurlo, bestuurslid van de Stichting Paardrijden Gehandicapten en vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Groenlo. Verder heeft hij in het verleden bij verschillende verenigingen als penningmeester gefungeerd. Daarnaast bezit Klaassen een grote postzegelverzameling.

Hans Klaassen is geboren in Leiden waar hij medicijnen gestudeerd heeft. In Rotterdam deed hij zijn coschappen in het Havenziekenhuis en daarna koos hij voor de orthopedie. In 1965 is hij begonnen als orthopedisch chirurg in Winterswijk waar hij tot zijn pensioen heeft gewerkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids