OLZ

OLZ

Wat vooraf ging:
“Hey Frank, hou eens op met dat coronagezeik en doe eens wat meer aan politieke duiding.”
“OK lieverd, jou kan ik niks weigeren.”

Als ik Caroline (Carolain) van der Plas was, zou ik gauw zorgen dat haar Boer Burger Beweging ook in Oost Gelre mee gaat doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Politiek-strategisch gezien, of ik nou achter haar/hun standpunten sta of niet.
De partij haalde eerder dit jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen in veel plattelandsgemeenten, ook hier, al een veel hoger percentage dan landelijk, waar ze één zetel scoorde. Maar nu ze in de peilingen inmiddels goed lijkt voor een stuk of zeven zetels, zal dat percentage in Oost Gelre waarschijnlijk nog weer een stuk hoger zijn. (Het kan natuurlijk ook zijn dat ze juist in onverwachte gemeenten veel gaat winnen; dat zeg ik alleen maar om te laten zien dat ik goed nadenk.)

Een tweede reden dat de BBB hier weleens heel goed zou kunnen gaan scoren, is de totale ondergang van het CDA, nu nog de grootste in de gemeenteraad, maar bij de afgelopen TK-verkiezingen ook hier al niet meer de nummer 1. En dat straalt - deels best wel onterecht - natuurlijk af op het Oost Gelrese CDA.
Het CDA is de ultieme doorstroomlocatie geworden. Ze houden in de peilingen bijna geen zetel meer over en dan te bedenken dat die laatste peiling van vorige week was, nog voordat Wopke Hoekstra zich realiseerde dat hij zich meer had moeten verdiepen in de constructie waarin hij geld belegde. Iets met de Maagdeneilanden.
Juridisch klopte het geloof ik wel, maar moreel, qua normen en waarden zeg maar, heb ik daar mijn uitroeptekens bij. Normen en waarden, toch woorden die je vroeger nog weleens associeerde met het CDA. Als Wopke blijft dan is hij misschien ooit oppermachtig in de CDA-fractie, want de enige nog met een zetel.
Misschien al na vervroegde landelijke verkiezingen; die kunnen dan trouwens best tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, zou je zeggen. In andere landen kan dat ook. Ze hebben in 2019 toch ook de verkiezingen voor de Provinciale Staten gecombineerd met de Waterschapsverkiezingen (ook omdat met name voor die laatste weinig mensen een stap zetten en een potlood in de hand nemen).

Een derde reden voor de BBB om in Oost Gelre mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen is het ontbreken van concurrentie op rechts, tenminste zolang PVV en FvD enzo hier niet meedoen. Die kiezers pik je dan ook maar even lekker mee en hou je zo in het wat gematigder gareel.

O jao, en ze hebt hun programma ook in ut Nedersaksisch op de website staon. Toevallig op Dierendag ezeene.

“En Frank, gelukt?”
“Hoop ik, het is een soort analyse. Misschien word ik wel serieus genomen.”
“Ik heb je vrijdagavond nog serieus genomen.”
“O ja, bijna vergeten. Ik weet alleen nog dat jij daarna weer links lag.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden