Puck Nijhuis is volop in training voor het WK Karate in Polen. Foto: Theo Huijskes
Puck Nijhuis is volop in training voor het WK Karate in Polen. Foto: Theo Huijskes

Groenlose karateka neemt deel aan het WK in Polen

Algemeen

Droom van de 17-jarige Puck Nijhuis gaat in vervulling!

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bijna dagelijks is zij in gedachten bij een groot, sportief avontuur dat haar te wachten staat op vrijdag 19 en zaterdag 20 november. Dit omdat daarmee een droom van haar in vervulling gaat. Het gaat hier om de in Groenlo geboren en woonachtige, nu 17-jarige Puck Nijhuis, die is geselecteerd voor het WK Karate, dat plaatsvindt in Krakau, na Warschau de grootste stad van Polen. De uitverkiezing is het gevolg van de door haar in september, eveneens in Polen behaalde successen bij het EK Karate. Samen met moeder Monique vertelt de karateka, lid van de Groenlose karatevereniging Mu-Chin, hoe zij deze uitverkiezing heeft bereikt.

“Al op jonge leeftijd moest ik bijna dagelijks mijn energie kwijt. Mijn ouders vonden mij destijds vrij energiek, toen nog niet beseffende dat dit richting de karatesport zou leiden. Ik was als kind al bezig om mij als vechtsporter uit te leven op een boksbal. Hierdoor kwam ik na het behalen van mijn zwemdiploma via een klasgenoot in aanraking met Mu-Chin in Groenlo voor het volgen van een proefles. Dat bleek een schot in de roos. Karatesport is mijn lust en mijn leven. Onder de karate-hoofdschotel ‘kyokushin-karate’ heb ik mij helemaal toegelegd op de onderdelen kata en kumite. Hierbij heb ik erg veel te danken aan mijn trainers Mike te Braake, Dominic Monasso en Bart Overkamp”. Aldus de karateka, die al op 9-jarige leeftijd een eerste plaats veroverde bij het Nederlands Kampioenschap Karate en in 2017 voor de eerste keer deelnam aan een Europees Kampioenschap Karate en daar direct al succesvol was. Bij dit alles wordt Puck niet alleen ondersteund door haar moeder, maar ook door vader Bert en haar 21-jarige zus Tess.

Combinatie studie en karate
Moeder en dochter geven aan dat de dagelijkse gang van zaken in het leven van Puck helemaal is afgestemd op enerzijds de school en anderzijds de karatesport. “Ik vind mijn studie aan het Marianum ook heel belangrijk. Mijn doel is om later in de geneeskunde te gaan werken, bijvoorbeeld in de cardiologie of neurologie. Mijn leven bestaat nu voornamelijk uit studie en karate, waarbij ik ook zo gezond mogelijk probeer te leven.”

Karate is sport
waarbij
discipline en
respect altijd
de boventoon
voeren

Aangevuld door moeder Monique met de opmerking dat het leven buiten de studie om helemaal is afgestemd op karate. “Vergeet niet de vele extra trainingen om het nog maar niet te hebben over een verdere gedisciplineerde wijze van leven met bijvoorbeeld aangepaste voeding. Er blijft dan weinig vrije tijd over voor bijvoorbeeld het uitgaansleven en dergelijke.”

De franje van de karatesport
Puck en haar moeder benadrukken dat karate weliswaar een vechtsport is, maar tegelijkertijd een bijzonder nette sport, waarbij zaken als normen en waarden, discipline en respect altijd de boventoon voeren. “Ook tijdens de wedstrijden zelf is er op de mat geen plaats voor het maken van verwijten naar elkaar, laat staan dat er ruimte is voor boosheid. Zo wordt er standaard begonnen met elkaar te groeten om na afloop met een dankbaar gevoel uit elkaar te gaan. Het vijandig tegenover elkaar staan is dan ook uit den boze”, aldus Puck, die nu is uitgerust met de bruine band en alles wat daaronder zit reeds heeft gehaald. “Mijn volgende karatestation is Papendal, het centrum voor zowel topsport als onderwijs, waarbij alles afgestemd gaat worden op het behalen van de zwarte band.”

De karatesport is sponsorarm
Waarover Puck Nijhuis en moeder Monique erg teleurgesteld zijn, is dat de karatesport zo weinig publiciteit krijgt en daarom moet worden aangemerkt als een sponsorarme sport. “Het sponsorniveau van de voetballerij hoeft en kan niet gehaald worden, maar zoals de financiële vlag er nu bijhangt, is iets om treurig van te worden en werkt tegelijkertijd bijzonder demotiverend op de beoefenaars van de sport”, aldus moeder en dochter. Uiteraard kijken zij ernaar uit om naar het WK in Polen te gaan, maar het gebrek aan sponsoring betekent wel dat de karateka’s een groot gedeelte zelf moeten betalen en de familie die meegaat ook nog eens alles op het financiële bordje krijgt. “Wij hopen dat er bedrijven of particuliere liefhebbers van deze sport zijn, die een financieel steentje willen bijdragen. Maar los daarvan gaan wij in november vol goede moed naar het Poolse Krakau, alwaar Puck haar best gaat doen in dienst van dit land.”

Wilt u Puck’s karate-avontuur volgen tot en met het WK? Volg haar dan op Instagram.


Instagram: puck_karate

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant