<p>Wethouder Jos Hoenderboom loopt met Mary Miracle over het eerste regenboogpad in de gemeente Oost Gelre.</p>

Wethouder Jos Hoenderboom loopt met Mary Miracle over het eerste regenboogpad in de gemeente Oost Gelre.

(Kyra Broshuis)

Oost Gelre via regenboogpad op weg naar Regenbooggemeente

LICHTENVOORDE - Bij het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde wapperen nu twee bijzondere vlaggen: de regenboogvlag én de Achterhoekse regenboogvlag. Oost Gelre is vanaf vandaag een Regenbooggemeente; dat betekent dat de gemeente zich nog actiever gaat inzetten voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHBTI+’ers. Om dat te vieren is er vandaag, op Coming Out Day, ook een regenboogzebrapad geopend. Dit pad ligt bij de rotonde Richterslaan, afslag Esstraat. 

Door Kyra Broshuis

Zichtbaarheid is heel belangrijk
De kleurrijke openingsbijeenkomst, tot in detail in het teken van de regenboogkleuren, wordt bezocht door vertegenwoordigers van onder andere scholen, jongerenwerk en de LHBTI+-gemeenschap. Uiteraard zijn ook Melanie Garstenveld, Thessa Banning, Cas Maarse en Michiel Wopereis aanwezig als leden van de klankbordgroep. Carry de Vries  van de gemeente Oost Gelre die, samen met Nicole Rouwmaat van de gemeente Winterswijk, het project begeleidt, vertelt over het belang van een Regenbooggemeente: “We zijn gestart met een inventarisatie om te kijken wat er al gebeurt in de gemeenten. Dat bleek best heel veel te zijn maar mensen wisten het niet van elkaar. Juist die zichtbaarheid is echter heel belangrijk. Dat we nu een Regenbooggemeente zijn, is nog maar het begin, het startschot eigenlijk. We willen mensen helpen om seksuele geaardheid of genderidentiteit bespreekbaar te maken. In onze gemeente krijgen we weinig tot geen meldingen van discriminatie op dat vlak maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.”

Geen kast meer
Wethouder Jos Hoenderboom is trots dat zijn gemeente een Regenbooggemeente is. “Een aantal jaar geleden zijn we gestart met hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day. We kregen daar ontzettend veel positieve reacties op en toen werd pas echt duidelijk hoeveel jongeren, ouderen en ouders worstelen met het feit dat zij een andere seksuele geaardheid hebben. Niet jezelf kunnen zijn, zorgt voor heel veel problemen. Wij willen een inclusieve gemeente zijn waar iedereen, ongeacht seksuele aard of voorkeur, welkom is. Mensen die daar anders over denken hebben vooral zelf een probleem.” Bij het gemeentehuis hangt nu ook de Achterhoekse regenboogvlag, een ontwerp van Thessa Banning. Hoenderboom spreekt de wens uit dat de term regenbooggemeente over een paar jaar niet meer relevant is. “Dan moet die toevoeging echt overbodig zijn.” Dat hoopt ook docent Ellen Kempff van het Marianum. “We moeten toe naar een samenleving waarbij je niet meer uit de kast hoeft te komen omdat er geen kast meer is.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden